De met spanning verwachte nieuwe lijst van Duurzame100.nl is voortijdig uitgelekt. Deze nieuwe website met het bovenstaande logo (rara wat symboliseert de groene kaars met rode vlam?) is een humoristische maar zeer ernstig gemeende subtiele parodie op de Duurzame 100 lijst die Dagblad Trouw sinds 2009 nu al voor de derde keer opstelt. Pas op donderdag 10 oktober – de dag van de duurzaamheid – publiceert Trouw haar nieuwe lijst.

De Duurzame 100 van Trouw geniet groot aanzien en is hard op weg een ideële tegenhanger te worden van de zo verfoeilijk materialistische Quote 500. Dit jaar is er op 9 oktober een heus gala waarop de nieuwe 100 gelukkigen enkel gedreven door de drang onze planeet te redden. Een stoel op deze immateriële avond kost 280,- euro excl. BTW. Voor 2.500,- euro heb je een tafel met 10 stoelen. Dress code: cocktail.

Duurzame100.nl daarentegen is geheel gratis en verkwist geen champagne met CO2-bubbels (het beeldmerk van het gala) en benzinekilometers of grijze treinstroom om haar nieuwe lijst bekend te maken. De website zal de komende jaren steeds de relativerende lachspiegel zal zijn die de duurzame bobo’s wordt voorgehouden.

“Memento mori” stond op het bordje boven het hoofd van zegevierende Romeinse generaals op hun praaltochten door Rome. Napoleon sprak de wijze woorden: “Een soldaat zal hard en intens vechten voor een kleurig lintje.” Het zij de duurzame kerk gegund hun feestjes te vieren en elkaar omhoog te praten. Maar hoe luidt het gezegde ook al weer: “Hoogmoed komt voor de val”. Wat de initiatiefnemers van Duurzame100.nl betreft (bekend bij de redactie van climategate.nl), is alle geleuter over “duurzaamheid” namelijk pure hybris.

1714 Twitter volgers
Maar nu zitten we met  ruim 1700 goedbedoelende Twitter-volgers op @duurzamehonderd (graag volgen) en met een fraaie website die met humor het nodige tegenwicht biedt. Dit voelt als een grote verantwoordelijkheid. Wij zullen dit communicatiekanaal dan ook blijven inzetten om langs deze weg Nederland te waarschuwen voor diegenen die zichzelf ongevraagd tot redders der natie hebben uitgeroepen. Duurzame100.nl heeft tenslotte ook een eigen facebook pagina (graag liken).