Stukje Elfstedenroute aan de Slachte tussen Harlingen en Franeker

Voor de laatste dorpsintriges, roddels en betrouwbare leugens moet je natuurlijk terecht in de stamkroeg. Ik sprak daar een kennis van Henk Gemser: die had op gezag van de Vereniging de Friesche Elf Steden gesteld dat het onwaarschijnlijk is dat de Elfstedentocht ooit weer doorgaat: ‘De Klimaatverandering’? Nee natuurlijk. Wie wil schaatsen, kon ‘m afgelopen jaar al rijden zoals mijn vader deed.

Twee veldwachters tegen 2 miljoen mensen
Dankzij de vele miljoenen mensen die het ijs op zullen gaan springen. De organisatie durft het daarom niet aan voor er 24 centimeter ijs ligt: één maand lang min tien. Dus, ook al heb je 15 centimeter (genoeg voor de wedstrijd) en kun je ‘m al makkelijk schaatsen: het wild geworden publiek houdt de tocht der tochten voor eeuwig tegen: die paar veldwachters hier kunnen die mensenmassa nooit van het ijs houden.