Skeptical environmentalist Bjorn Lomborg debatteerde 14 december bij de BBC-radio met de Friends of the Earth over schaliegas. Hij brengt een aardig argument in. Schaliegas deed de gasprijs in de Verenigde Staten met 80 tot 90 procent dalen, zodat kolenenergie onaantrekkelijker wordt en schonere energie uit gas in opkomst is.

Het gebruik van kolen is dramatisch gedaald, in tegenstelling tot ‘voorbeeldland Duitsland’dat méér kolen importeert sinds de Energiewende. Hoe vervanging van de ene fossiele brandstof door de ander dus méér CO2 uit spaart dan alle klimaatbeleid bij elkaar.

Lees ook Lomborg’s column op Project Syndicate over de mislukte Doha-conferentie.

So far, the world’s emissions have continued to rise – and at an accelerating pace – with emissions in 2011 about 50% higher than in 1990. The last 20 years of global climate negotiations has reduced that increase by only about half a percentage point.

Tegelijk geneest de VS ook van haar ‘olieverslaving’door schalie-olie, en wordt de VS volgens Bloomberg over 8 jaar olie-exporteur in plaats van importeur. Het lijkt dat technische ontwikkeling weer meer invloed heeft op beleid dan beleid op techniek.