Zonder de door klimaathysterie gestimuleerde groei van ‘energiegewassen’ was het mondiaal landbouwareaal gedááld sinds 1990. Dat blijkt uit de nieuwe studie Peak Farmland and the Prospect for land sparing‘, van Ausubel et al in Population en Development Review. De teelt van biobrandstoffen nam toe van 0 naar 3,6 procent van het areaal, en die groei deed de décultivering teniet: daar kan nu dus dankzij klimaatactivisten geen regenwoud meer groeien. Nu is het mondiale landbouwareaal al sinds 1990 ongeveer stabiel.
Peak Farmland: Armoede bestrijden en intensieve landbouw spaart natuur
Peak Farmland is het verschijnsel dat bij groeiende welvaart en populatie een afvlakking optreedt in de hoeveelheid benodigde landbouwgrond, en daarna een daling inzet. Toenemende welvaart stimuleert landbouwtechnische innovatie, waardoor meer bevolking met méér consumptiebehoeften steeds mínder landbouwgrond gebruikt. De welvarende landen in de EU en de Verenigde Staten produceren dan ook de helft van de mondiale voedselbehoefte. Minder landbouwareaal uit zich vaak in een toename van bosoppervlak.
Exploderend India gebruikt slechts 5 procent meer landbouwgrond dan 1960
Een voorbeeld dat de auteurs aanhalen is India: in 1960 moest India nog graan ímporteren, terwijl de bevolking 450 miljoen zielen telde. Nu is de bevolking bijna verdrievoudigd, het nationaal inkomen vervijftienvoudigd, de bevolking eet een zesde méér calorieen dan in 1960 en is de laatste 25 jaar in goede oogstjaren graanexporteur geworden.
Voor deze spectaculaire groei was slechts een landbouwareaal-vergroting van 5 procent nodig. De Groene Revolutie spaarde een lap grond ter grootte van Frankrijk uit, en tegelijk groeide het bosareaal met 15 miljoen hectare. Het zijn landbouwtechnologen die de tijger redden, niet het Wereld Natuur Fonds.
Zelfde effect bij vegetarische India en vleesetende Chinezen
De Indiase bevolking is nauwelijks meer vlees gaan eten. De Chinezen wel, en tweederde van de maisoogst gaat naar de varkens. Toch kon betere landbouwtechniek ook hier een landbouwoppervlak ter grootte van tweemaal Frankrijk uitsparen. De groei in vleesconsumptie blijkt driemaal minder gegroeid dan de welvaart.
the sparing of land from maize (corn) production in China, where two-thirds of the maize is fed to animals, tests the necessity of vegetarianism for land sparing. as in india, China’s population and income grew, and many moved to the cities since 1961. during the last half-century, China’s population doubled, while GdP multiplied over 45 times (world Bank 2012).
As they multiplied and prospered, the average Chinese consumed twice as many calories, including calories
from 8 times more eggs and 14 times more milk and meat. although rising meat consumption in China did contrast with that in india, the multiplication of meat consumption was far slower than the multiplication of affluence: 45 times more
affluence gave rise to only 14 times more meat consumption.
Consumptiegroei van voedsel houdt geen gelijke tred houdt met de groei van het BBP.
Zijn mensen rijker, dan gaan ze een steeds kleiner deel van hun inkomen aan voedsel besteden. Zo leidde een 498 maal groter BBP per capita sinds 1961 tot een 189 maal kleinere Kilocalorieconsumptie per BBP per capita. De mate waarin de calorieconsumptie dus met BBP meegroeide nam af met ongeveer 1 procent per jaar.
Welvaartsgroei relatief goed voor biodiversiteit
De Verenigde Staten gebruiken nog steeds het zelfde landbouwareaal als in 1925. En wij in Nederland gingen van pure welvaart maar 700.000 hectare Ecologische Hoofdstructuur aanleggen op voormalige landbouwgrond. Ik schreef het al in Het Parool en op deze site: meer welvaart is relatief beter voor natuur.
Mayas en Malthus hadden ongelijk
Met natuurlijk als kanttekening: de grootschalige landbouwintensivering in ons land heeft sinds 1990 in ieder geval een kaalslag opgeleverd in agrobiodiversiteit (patrijs, veldleeuwerik, hazenstand enz). Dus, je spaart misschien meer grond uit voor ‘echte natuur’, de scheiding wel/geen natuur wordt ook harder. Bovenstaande studie is vooral een argument tegen het ‘koek is op denken’van Malthus en milieuactivisten van de Club van Rome. Een hoopvolle boodschap zo aan het eind van het jaar, terwijl de wereld gisteren had moeten vergaan.
Maar goed, we hebben altijd nog de Brusselse bureaudictatuur die de boel kan verzieken voor ons. Dus voor de pessimisten is er nog hoop op een slechte afloop.
Natuurlijk geeft de statistiek van India en China een vertekend beeld: ze importeren wel meer (illegaal gekapt) hout, dus de groei in bosareaal zegt niets over de zelfvoorzienendheid van het eigen landoppervlak
China berooft in recordtempo landen als Tanzania, Kenia en Mozambique van hun tropische bossen.
Dat hout wordt allemaal illegaal gekapt.
Hoe kan het dan dat de haven van Dar es Salaam vol ligt met duizenden m³ tropisch hardhout dat voornamelijk in Chinese vrachtschepen wordt geladen.
Volgens een rapport van TRAFFIC, The Wildlife Trade Monitoring Network, dat in nauwe samenwerking met het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en Toerisme in Tanzania is samengesteld, is de legalisatie van nagenoeg al het illegaal gekapte tropische hardhout in Tanzania via fraude tot stand gekomen. Met wat men ter plaatste ‘rubber stamping’ noemt, worden officiële documenten afgegeven voor illegaal gekapt hout, waarna het legaal op de markt komt.
Uiteraard eerst even afrekenen bij de corrupte ambtenaren alvorens de vervalste documenten worden afgegeven.
Ook in het klein wordt het op deze manier gedaan. Voor 40 m³ en wat cash geeft een corrupte ambtenaar z´n getekende vervalste papieren af en hup, daar gaat weer een hoeveelheid naar een zagerij in het zuidoosten van Tanzania.
Het land is door en door corrupt en Nederlandse bedrijven doen met deze achterbakse praktijken maar wat graag mee….
Zolang dit soort buitenlandse gangsters smeergeld en steekpenningen betaalt om er zelf beter van te worden zal de corruptie als een gezwel blijven voortwoekeren.
Ook onbegrijpelijk is de met Kerst veel gehoorde politiek uitgesproken wens de toekomstige economie te gaan versterken door verdere vergroening / verduurzaming van de politiek,de maatschappij en de economie.
De vergroening / verduurzaming van de ecomomie draait volledige op subsidie, subsidie, subsidie ……
Kan iemand mij uitleggen hoe de economie daar sterker van wordt?
Jazeker is dat te verklaren Turris:
Jouw economie bestaat namelijk niet meer. Dat ouderwetse gedoe met oerdegelijke produktie doet er niet meer toe.
Luchtgeld en groene luchtfietserij is een ideale combinatie om die "economie"cijfers uit het rood te houden.
Kijk, ouderwetse produktie heeft een probleem: De afzetmarkt is gekrompen/weggevallen.
Daar heeft groen geen last van, want dat hoeft niets op te brengen. Het mag zelfs overheidsgeld kosten, want dat is weer goed voor de economiecijfers.
Ideaal spulletje dat groen.
Wil ik het uitgebreid uitleggen, of gaat er dan iemand zeuren dat ik steeds op hetzelfde aambeeld sla?
@ Leo: Mijn vraag (als Kerstoverweging!) is of extra groene regels, extra groene industrie, extra groene banen en extra groene ambtenarij een bijdrage aan het herstel van de economie is?
Een economische wetmatigheid: Meer ambtenaren >> meer overheidsuitgaven en minder belastingopbrengst voor de schatkist, zonder belastingverhoging. Dat laatste doet de economie stagneren.
"Groen" en "Duurzaam" zitten volgens mij vooral aan de uitgavenkant van de overheid. Een grotere overheidsaandeel in de nationale economie zorgt gewoonlijk voor economische achteruitgang en vertraging van het herstel van de echte economie!
Aan "Groene" of "Duurzame" kunstmatig gecreëerde "Melkertbanen" daar hebben we dus niks aan als daardoor de belastingen van eenieder weer toenemen en de bestedingsruimte als gevolg afneemt. Zo is, volgens mij het huidige "Groene"-, "Duurzame"-, "Europa"-, "klimaat"-beleid van Rutte2.
Zelfs het PvdA-politbureau heeft na afweging van deze vraagstelling het slechts over een voorzichtige "kwalitatieve" groei / verschuiving van banen: http://www.wbs.nl/opinie/all/groene-banen. VERSCHUIVING maar geen herstel.
De kwaliteit van "Groen" en "Duurzaam" zitten echter vooral aan de subsidies en uitgaven kant van de overheid en daar groeit de economie nop en niks van. Het holt de economie slechts verder uit, volgens mij!
Lage temperaturen zijn wel weer goed voor de oude economie
Club van Rome voorspelde in 1972 reeds de Götterdämmerung van de hele wereld zo rond 2005, op basis van haar "zeer" betrouwbare "Limits of the Growth" model computations.
Sindsdien gaat het een heel stuk beter op onze aardkloot en we kunnen de "Club" wijzen op hun bizarre onwetenschappelijke doemvoorspelling.
Ook leuk: Lijst van voorspellingen van het einde van de wereld (Club van Rome ontbreekt helaas op deze lijst):
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_voorspelli…
Ik ergerde me weer eens bij lezing van dit dit stukje in de volkskrant. Verbazingwekkend is het niet als je wikipedia leest
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ruud_Lubbers
Altijd maar dat voor uitkijken, terwijl men puinhopen achter zich heeft gelaten. Maar het gaat slecht in de peilingen met die partij van hem …. gelukkig maar want dat is dan weer positief.
Beste Turris: NEEN!!!
Wbt de rest van je schrijven: Je hebt 100% gelijk! Zonder dollen!
Je beschrijft echter de normale economie.
Nou heb ik 3 antwoorden zitten typen, maar ze zijn allen 3X zo lang als een gemiddeld blog alhier. Topicvervuilend en geen hond die het leest.
Daarom vraag ik me af:
Moet ik, als boertje van buut'n met een computertje en wat werkende hersencellen, aan een financieel zeer deskundig iemand die Basel heeft helpen implementeren gaan uitleggen
*dat we heden geen normale economie meer hebben?
*Dat we niet meer in een voorbijgaande varkenscyclus oid zitten, maar in een onoplosbare wereldwijde systeemcrisis die alleen maar erger kan worden, nooit beter?
*Dat daarom machthebbers en hun hooggeleerde subsidievreters de wetmatigheden van de economie doelbewust met voeten treden en de cijfers zodanig opschrijven dat ze nog ergens op lijken?
*Dat die cijfers voor een groot gedeelte uit papieren verdraaingen bestaan zodat zelfs een ongedekte subsidie aan iets totaal nutteloos als een plus wordt gepresenteerd?
Is dat nou zo moeilijk te zien, of zit je (economische?) opleiding & kennis in de weg?
Het is allemaal zo simpel en logisch.
Het enige wat je hoeft te doen bij "economische" eindcijfers van overheden is twee vragen stellen: "Is dat wel zo?" en "Waaruit zijn die cijfers opgebouwd?"
Als je er dan achter komt dat bv het laatste groeicijfer van de USA voor 72% bestond uit verhoogde (versgedrukte of geleende) overheidsuitgaven, weet je toch genoeg?
.
Verd…, nou wordt het al wéér een lang stuk… Stel ik alleen maar een paar vraagjes…
Jij ook een prettige kerstgedachte gewenst.
Grinn..
De overheid kan met geld lenen en kapitaal injecties de cijfers van de “echte economie” verdoezelen, maar het gros van de overheidsinkomsten zal toch echt verdient moeten worden met productief werk en handel.
Belasting betalen over inkomen dat bestaat uit overheidssalaris (belasting) voegt echt niets toe aan de economie.
@ Leo: Dank Leo, dat je het "kort" houdt op mijn retorische vragen.
Graag gedaan Turris.
De rest van m'n schrijven moet je maar zien als gedrevenheid. Waar anderen zich niet kunnen inhouden als het om onzinnig Groen gaat, kan ik mijn sceptische kijk op de wereld-economie niet altijd even goed beteugelen.