Verplicht leesvoer voor 'groene'provinciebestuurders

Zoals ik in mijn vorige posting aangaf start het provinciebestuur van Friesland na de kerst een anti-vleescampagne. Ik heb het propagandamateriaal nog niet in de brievenbus gekregen. Maar naast de pseudowetenschappelijke Ecologische Voetafdruk, komt ongetwijfeld de volgende claim uit Livestock’s Long Shadow (FAO 2006) voorbij: vlees eten draagt bij aan 18 procent van de antropogene CO2-uitstoot, ‘dat is meer dan transport’: favoriete meme van de Dierenpartij.

Een meer realistisch getal is ongeveer 6 tot 10 procent, veel MINDER dan transport, zo blijkt bij herberekening door boer en ecoloog Simon Fairlie.

Fairlie slacht heilige koeien van overheid/milieubeweging
In het laatste nummer van Spil geeft Joost van Kasteren een mooie weerlegging van de extreem hoge CO2-emissieclaim van 18 procent op basis van Fairlie’s boek ‘Meat’ a benign extravagance‘. Van Kasteren komt nog lager dan Fairlie, op 6 procent.

Fairlie is bioboer en vroeger co-editor van ecowetenschappelijk blad ‘The Ecologist’. Fairlie slacht foutieve aannames in veel herhaalde claims over vlees: zo rekent de FAO álle tropische ontbossing in Zuid Amerika toe aan veeteelt, terwijl grondspeculatie en bosbouw de drijvers zijn.

Ook Gezondheidsraad verspreidt anti-vleesmythes
Fairlie wist Brits milieuactivist George Monbiot van zijn steun aan veganisme te bekeren, omdat foute getallen de oorzaak waren van Monbiot’s misvatting; dat siert Monbiot.

Voorbeeld: Volgens onze Gezondheidsraad zou de omzetting van plantaardig product in vlees een efficientie van 6:1 hebben of meer. Fairlie komt op een waarde van 1,4:1, wanneer we varkens gewoon weer met voedselafval zouden voeren en zo een kringloop sluiten.

Dat heeft de EU verboden na de BSE-hysterie, en daardoor wordt nu meer voor menselijke consumptie geschikt gewas in vee gestopt. Dat duwt de conversiefactor omhoog. Daarnaast concurreren koeien de grootste periode van hun leven nauwelijks met menselijk voedsel, omdat ze in grotendeels gras eten en kuilvoer. Alleen in de VS-feedlots voor Mac Donalds worden ze volgestouwd met mais, zo beschrijft ook Michael Pollan.

Er zijn ook goede milieuactivisten
Fairlie is overigens milieuactivist en voorstander voor kleinschaliger veeteeltsystemen, en één die het in de praktijk brengt zoals via zijn Chapter 7 (Agenda 21) organisatie. Hij maakt mensen niet bang met alarmistische schijnwetenschap, om zo de overheid meer macht te geven en zelf meer subsidie te krijgen.

Fairlie is doe het zelver, en ja, hij moedigt ook aan tot minder vlees eten. Maar wel op basis van een kritische blik, in plaats van alarmistische consumentenmisleiding met belastinggeld. Ja, er zijn ook goede milieu-activisten.