Serengeti Hollandaise, wildwest voor Staatsbosbeheer

In deel 20034 van Ecosoap Oostvaardersplassen, onze Serengeti Hollandaise vandaag de afschotcijfers van grote grazers per Kamerbrief aan Sharon Dijksma. Liefst 75 procent van de gestorven Heckrunderen legde deze winter het loodje door een loodvrij loodje van Staatsbosbeheer-jagers. (in 4-wheeldrive crossend door dit ‘wildernisreservaat’waar jacht niet zou zijn toegestaan).

Liefst 84 procent van de Konickpaarden die sneuvelde, werd omgelegd door SBB en 91 procent van de edelherten. De rest kwam gewoon ouderwets om van de honger. Frans Vera en Staatsbosbeheer voerden namelijk hun kadaverdiscipline in: de grazers kunnen bij voedselschaarste niet wegtrekken zoals natuurlijk zou zijn maar lopen dood op een hek van Vera’s oerboerderij.

‘Reactief beheer’ als reactie op politieke gevoeligheden linkse medemens
Deze plezierjacht van Staatsbosbeheer heet nu volgens overheids/SBB-newspeak ‘Reactief Beheer’. Deze term is vooral ontwikkeld als reactie op politieke gevoeligheden. Met name van linkse plezierpolitici,die recent weer pleiten tegen ‘plezierjacht’, ecosysteemdiensten door wildbenutting. Het verschil met gewone jacht is dat Staatsbosbeheer wacht tot de grazers van ellende door hun hoeven zakken en ze dan een genadeschot geeft, om ze vervolgens weg te laten rotten. Dat vinden linkse plezierpolitici wél goed want ‘natuurlijk’.

Hij die zonder natuurlijkheid is, schiete de eerste kogel
Zou een wolf gaan huishouden bij de grazers en kalf na kalf aan stukken scheuren, dan belandt je bij wildernisliefhebbers in bijna erotische sferen, predatorporno. Of juist religieus, je hebt mensen die de wolf vereren als ‘natuurlijke hoeder van natuurlijke zuiverheid’, waardoor een populatie ‘gezond’zou worden. Natuurlijkheid is het progressief urbane equivalent van ‘zonder zonde’. Maar als een normale menselijke predator gewoon wild oogst om het als zalig hertenboutje, zwijnensteak of ree-carpaccio te nuttigen dan is dat verderfelijk want ‘onnatuurlijk’ (= zondig): de zondige mens zou eens plezier aan natuurconsumptie mogen beleven.

We kijken uit naar de volgende aflevering in de Ecosoap. Is er niet nog ‘meer onderzoek’nodig of zo?