Natuur heeft geen door ambtenaren en communicatie'professionals' gemaakt draagvlak nodig

Is het omdat de overheid- de grootste bedreiging voor de natuur– niet direct betrokken is als sponsor, dat ‘groen’ook gewoon groen kan zijn- plantjes, boompjes, beestjes, buiten- in plaats van een politieke ideologie?

Bij RTL4 is Groen gewoon Groen
Terwijl de gevestigde groene orde als Staatsbosbeheer met FondsenVogelbescherming en een pot subsidie kindjes afstompt voor de natuur en voor haar leden in ‘Naar Buiten’ feiten verdraait over ‘de klimaatverandering’, doet de commerciële omroep RTL4, gesponsord door Praxis samen met De Landschappen per 1 april dagelijks wat écht nodig is: Green-kids TV.

    Bij RTL4 is groen gewoon groen, het programma wil alleen maar interesse voor de fysiek bestaande natuur oproepen bij kindjes.

Avontuur in Limburgse mergelgrot: ‘Sóó zag kendjes, da’s dan noch in de tééd van de dinôôs’
Iedere dag gewoon onbekommerd met kindjes op avontuur in de natuur, ze wat plantjes in de grond laten duwen of er uit laten trekken. Of gewoon bij een Limburgse boswachter op bezoek bij een mergelgrot. Waarbij een Limbo met bronsgroen eikenhouten stem de kindjes vertelt over de tijd van de dino’s, terwijl ze de grot in gaan en daarmee 60 miljoen jaar terug in de geschiedenis.

Beste ambtenaren, het kan ook zonder biodiverse duurzame klimaatbestendige structuurvisienotabeginselverklaring.

Bij RTL4 worden dus geen kindjes geronseld voor groene ideologie (groen als het nieuwe Rood), in de zoektocht naar ‘de groenste klas’. Dus geen Klimaatjugend met Sturmfuhrer Arnold van Vliet die kindjes allergisch maakt voor buiten met zijn ambrosius-paniek en stervende klimaatmeesjes door te weinig rupsjes-onzin, of een IVN die ‘kinderen wil confronteren’, omdat dit van de overheid moet als subsidievoorwaarde. Gewoon onbekommerd er uit.

Rob Bijlsma: ‘Ontsla al die communicatievogels’
Groen is plantjes, boompjes en beestjes, plezier, avontuur, lol, én natuurstudie. De rest is óf slap gel**, of politieke ideologie, bijeengehouden met een graai in een pot subsidie. Wat de Nederlandse natuur nodig heeft is minder deskundigen, minder ambtenaren en minder communicatiemiepjes.

Tegelijk is er ook gerechtigheid, want laatste natuuronderzoeker in het bos, Rob Bijlsma, de droogkomische natuurcalvinist won verdiend de Gerard Donckerprijs van 150.000 euro. En één van de weinige integere onderzoekers van ons land, heeft natuurlijk een opinie die ik volledig deel, en wiens boek Mijn Roofvogels ik hier al besprak.

Zoals Bijlsma in Bionieuws stelt zijn bezuinigingen op natuurbehoud zo slecht nog niet: ‘ontsla al die communicatievogels op het kantoor en zorg dat echte natuuronderzoekers het weer voor het zeggen krijgen’.

Zie het als een tempelreiniging.