De luxe van 3 uitgevers die je uitnodigen een boek te schrijven, heeft niet iedereen: ik wel. Eerder ontbrak de kapstok, waar ecologische kennis en ervaring in relativerend sausje aan kon hangen. Het bleef bij een hoofdstukje in Marcel zijn boek De Staat van het Klimaat, bij één van deze uitgevers en dat was me eigenlijk veel te verantwoord en serieus. Tot tevredenheid van de natuur, die de door mij boven gehaalde inzichten onder de pet wil houden.

Maar nu de natuur mij tot in de kleine uurtjes zag werken, het toetsenbord uren hoort rammelen vertrouwde zij het niet meer. Vanochtend stuurde ze één van haar spionnen de huiskamer in: een koolmeeswijf vloog door openstaande deur binnen, nam plaats boven op mijn beeldscherm en eiste op hoge toon het manuscript te mogen lezen. Terwijl ze op lafhartige wijze van een mannelijke handlanger buiten instructies kreeg.

De tweede spion zat buiten op de fiets instructies te sturen

Het giet oan
Ik heb weer iets van mijn ouderwetse schrijfplezier hervonden, en streef het eerste moraalloze en politiek onverantwoorde boek over ecologie na in de Nederlandse boekenhistorie. Iedere poging tot constructieve discussie of beleidsadvies ontbreekt, politici en groene baantjesmensen hebben er niets aan. Discuzeuren over de toekomst van de natuur met Sharon Dijksma, dat doet iemand anders maar. Het ministeriële praatcircuit heeft in 2006 bij Cees Veerman al mijn diensten ontvangen met de Winteravondverkenningenzzzzz.

Geef mij maar Carice van Houten of Doutzen. In Langweer heb je geen mooie milieumeisjes als Carice, hooguit 30 variaties op King Kong in joggingpak. Tijd voor een regime shift. Mijn hoogste doel is dat de lezer een paar uurtjes plezier beleeft aan geboden observaties in ecosystemen van mensen en daarbuiten. En dat het King Kong-complex hier verandert met hordes mooie milieumeisjes, óh wat vind ik die Orang Oetang toch belangrijk. Vré-se-lijk, dat regenwoud.

Hier probeerde ze een microfoontje te plaatsen, maar ze werd gesnapt

Wie mijn project wil steunen- ik mag graag ruim leven en een goed humeur betekent betere teksten- mag dat zowel financieel doen als in natura: Wein (Leffe Blond, Rochefort6 en SKuumkoppe zijn erg favoriet) Weib und gesang, om dan net als bij een bankje in Yellowstone National Park je naam in het boek vermeld te zien. In het dankwoord welteverstaan, want voor de kaft ga ik zelf.