Gênante leugens WNF over visbestanden Noordzee met Viswijzer

bewijsstuk: WNF liegt om MSC-standaard aan retail op te dringen

bewijsstuk: WNF liegt om MSC-standaard aan retail op te dringen


Zoals wij al eerder blogden liegen Stichting de Noordzee en Wereld Natuur Fonds dat het gedrukt staat met hun Viswijzer over duurzame visserij. De werkelijkheid blijkt nog gênanter dan ik al schreef, nu Visserijnieuws meldt dat de ICES- die jaarlijkse vangstquota vaststelt op basis van populatieschattingen- het vangstquotum voor makreel volgend jaar met liefst 66 procent verruimt. De Noordzee bulkt namelijk van de makreel.

Maar wat stelde Elies Arps van het Wereld Natuur Fonds in NRC Handelsblad in het van onwaarheden aan elkaar hangende artikel ‘Pas op met Hollandse Garnalen’? Laten wij dat nog eens voor ons nageslacht vereeuwigen:

Makreel heeft zijn certificering verloren omdat er teveel op gevist is, aldus Elies Arps van het Wereld Natuur Fonds

Canadezen springen wél meteen bovenop leugens WNF, Nederlandse visserij weer passief
Het MSC-cerfificaat werd ingetrokken omdat EU-landen, de Faroer eilanden, IJsland en Noorwegen onderling geen goede afspraken konden maken over vangst. MSC vereist beheersafspraken tussen visserijen. Wanneer ik Visserijbestuurder was, zou ik hier bovenop zijn gesprongen, rectificering eisen én excuses van het WNF. Vissers lieten het weer over zich heen komen. Toen WWF-Canada weer eens een lastercampagne tegen visserij begon afgelopen maand om zo hun MSC-standaard als enige juiste op te dringen aan retail, sprongen de vissers er meteen bovenop waarna WWF de video verwijderde en excuses aanbood.

Waarom zou Viswijzer de enige standaard zijn voor duurzaamheid?
De Viswijzer van WNF/ Stichting de Noordzee is ontworpen om de illusie te verkopen dat één keurmerk MSC dé enige graadmeter van duurzame visserij mag zijn. Wanneer de Viswijzer een visserij in het rood of oranje zet, is dat omdat deze visserijen geen 50.000 euro tot zelfs 3 ton euro tribuut betalen aan MSC. Niet omdat de visserij niet duurzaam zou zijn. Zo bulkt de Noordzee van de schol, maar toch zet de Viswijzer deze in het rood: niet eten. Tegelijk heet hoki die helemaal uit Nieuw Zeeland naar Nederland wordt gesleept wél duurzaam, want MSC-gecertificeerd…

Gezonde concurrentie MSC
Bij wijze van gezonde concurrentie van het MSC-label ontstaan nu steeds meer andere ecolabels, die vissers vaak veel minder kosten terwijl de visserijpraktijk niet wezenlijk anders is, zoals Friends of the Sea. In Alaska ontstaan ook labels van lokale visserijen die vinden dat zij het beter doen dan MSC. En dat is logisch, want welk recht hebben private partijen om hun eigen standaard op te leggen tegen hoge kosten, waarbij ze zich ook nog ‘het goede doel’ mogen noemen?

In de Verenigde Staten pleit het US Fisheries Institute nu voor het oordeel van overheidsinstantie NOAA – dat visserijdata verzamelt- als afdoende voor duurzaamheid, in plaats van dat private entiteiten hun standaard opleggen.

Uiteindelijk gehoorzamen visserijen aan de heersende wetgeving van een land of van de EU. De pretenties van keurmerken als MSC zijn eigenlijk dat zij als aanvullende of vervangende overheid dienen op te treden. De belangrijkste functie van een keurmerk is echter het pareren van het negatieve imago bij consumenten en politici dat leugenachtige clubs als het WNF aan visserij gaven, dankzij de kritiekloze wijze waarop media deze leugens overschrijven.

Door | 2013-10-14T12:05:58+00:00 14 oktober 2013|12 Reacties

12 Reacties

 1. Ivo 14 oktober 2013 om 12:15- Antwoorden

  Zeg je nu eigenlijk dat het keurmerk gewoon te koop is?

  • bob 11 augustus 2014 om 00:26- Antwoorden

   ja , dat zegt hij .. en ja dat klopt .keurmerk zijn te koop omdat je voor een keurmerk moet betalen . als je ziet wat allemaal een keurmerk heeft van duurzaam tot biologisch .en als je je met logisch verstand bedenkt hoe het gevangen en geproduceerd wordt . waar en wat het kost om het bij de super om de hoek te krijgen. een keurmerk is niet voor je ego of om een betere prijs ervoor te krijgen .. maar dit is het wel.

 2. Turris 14 oktober 2013 om 12:38- Antwoorden

  Inderdaad beschamende misleiding door Stichting Noordzee en WNF. Wederom een kostbaar leugenachtig politiek getint marketing-product, dat feitelijk ontaarde geldverspilling is, door hun gepolitiseerde bureaucratie en overhead.

  Hoe staat het verder met het recente onderzoek naar het door WNF-WWF beweerde (=gelogen) percentage van 80% besteding aan de Natuur vanuit hun budget-fondsen-subsidies-legaten-donaties?

 3. TINSTAAFL 14 oktober 2013 om 15:44- Antwoorden

  Ik zou idd wel eens willen weten waarom de visserijwereld zo stil is. Is het bestuur stil gepolderd, zwijggeld, de gebruikelijke eco-chantage? Mij zou stoom uit de oren komen…

  • RF Boom 14 oktober 2013 om 22:50- Antwoorden

   De visserij is individueel ingesteld , en die gene die op de barricades staan zijn er ook zat van.
   Altijd dat “laten we iedereen te vriend houden ” geleuter van de voormannen raak je meer dan zat.

  • bob 11 augustus 2014 om 00:29- Antwoorden

   kun je je dat niet bedenken? die mensen werken al 10 talle jaren in de visserij ,hebben ook een gezin te onderhouden .tuurlijk willen zij dit probleem niet zien ,zolang er nog geld in de zee zwemt

 4. piet b 14 oktober 2013 om 16:53- Antwoorden

  Johan Nooitgedagt heeft al jaren niks goeds gedaan voor de visserij.Hij heeft meer dan een pet op denk ik! Zolang de vissers hem een volmacht geven zal het ook nooit meer iets worden .

 5. Wim 15 oktober 2013 om 21:03- Antwoorden

  Vissers dienen bij zich zelf te raden te gaan. Waarom is er niet een landelijke organisatie met en goed werkend PR en MEDIA apparaat plus lobby die de onzin die NGO s publiceren de kop in drukt met feiten. Vraag mij af of vissers wel snappen waarom leden het voor het zeggen hebben in belangenorganisaties. Blijkbaar is dat kwartje nog steeds niet gevallen en blijft het brullen over de spoetnik en wat gelal op de sociale media. Men dronk een glas, deed een plas, en alles bleef zoals het was. Totdat de laatste reis naar de Hoogovens gemaakt moest worden. Hoe kon dat toch gebeuren…………….. slaap lekker verder.

 6. TC 16 oktober 2013 om 10:41- Antwoorden

  Direct stoppen met overheidssubsidies aan deze lieden. De enige manier om van dit soort profiteurs af te komen want een vak hebben ze waarschijnlijk niet geleerd. Kunnen ze ook meemaken hoe het is om van een bijstand rond te moeten komen. Dit zal wel een illusie blijven omdat de regering dan zijn marionetten kwijt is.

  • bob 11 augustus 2014 om 00:33- Antwoorden

   in een vrije wereld waar iedereen met een vloot de zee mag leegmaken en verkrachten … zonder deze lieden was het al lang erger geweest .
   oplossing is simpel TC ,jij bent er deel van ,maar je moet het wel doen

   • Boels069 11 augustus 2014 om 17:50- Antwoorden

    Als de vangst gering is moet je als visser even stoppen tot de natuurlijke aanwas het vissen weer mogelijk maakt.

    Aansporen tot matiging kan natuurlijk nooit kwaad, maar wanneer gaan de subsidieverslaafden uit eigen beweging matigen en op eigen benen proberen te staan?
    De enige stichting die nog goed werk kan verrichten is een jelinek-achtige met een subsidiegesloten afdeling.

 7. Willem Ment den Heijer 1 juni 2016 om 15:20- Antwoorden

  Bob, Vrije wereld? Niet hier in Europa. De Noordzee is de mee4st gereguleerde en gecontroleerde zee ter wereld. Ik zou zeggen, probeer maar een schip in de vaart te brengen en kijk maar of je de kans krijgt om quota te overschrijden. Overigens heb ik de indruk dat de visserijorganisaties, inclusief de voormannen, moe zijn van het strijden. Geacht wordt om de discussie met de opponenten aan te gaan en af en toe wat water bij de wijn te doen om de echte pijn nog enigszins te verzachten. Desalniettemin zou ik zelf vaker de confrontatie zoeken. Stennis maken als milieuorganisaties met gênante beweringen komen of als de overheid pleit voor verdere sluiting van gebieden. Maar ja, wie ben ik? Vertel de burger eerst maar eens dat de Noordzee vol zit met vis en dat het qua biodiversiteit ook wel goed zit. Mee eens dat er minder dodemansduimen in het Nederlandse deel van de Noordzee voorkomen, zoals Greenpeace vorig jaar beweerde en onderbouwde toen hun ‘huisbioloog en huisduiker’ (heel slim) ten overstaan van dertig jaknikkende journalisten een handjevol dodemansduimen van de bodem van de Klaverbank opviste. In het Engelse deel vangen vissers dagelijks duizenden van dit sponsachtige koraal dat zich afzet op hard substraat. Gaat allemaal weer levend en onbeschadigd overboord. Als je op zoek gaat naar een eikenboom in de duinen kom je ook berooid terug. Die moet je elders zoeken terwijl het duingebied toch een gezonde biotoop is. Milieuorganisaties en in hun kielzog sterk links georiënteerde media liegen de burgerij te pas en te onpas voor. Een sterk en gedurfd offensief zou de ban op termijn wel eens kunnen breken. Een groeiende groep mensen hecht niet zoveel waarde meer aan de uitlatingen van GP en WNF. groet, WMdH

Geef een reactie