ridleyspectator

Matt Ridley is een geweldenaar. Hij kan zelfs artikelen in de toekomst publiceren zoals je hierboven ziet. Op 19 oktober 2013 schreef (?!?) hij een schitterend essay in The Spectator en gezien de verontwaardigde reacties aldaar is dat geen klimaatsceptisch platform. Ik vind dat iedereen het verhaal zelf maar moet lezen. Hier alleen de concluderende alinea omdat dat weer zo’n eye opener is die je nodig hebt aan de borreltafel met serieuze gesprekspartners.

So we are doing real harm now to impede a change that will produce net benefits for 70 years. That’s like having radiotherapy because you are feeling too well. I just don’t share the certainty of so many in the green establishment that it’s worth it. It may be, but it may not.

In het artikel dat je hierrr zelf gaat lezen legt Ridley aan de hand van economische publicaties van Richard Tol uit dat global warming in de 20e eeuw alleen maar positieve gevolgen heeft gehad en dat dit zo blijft tot minstens 2080. Of het daarna wel schadelijk wordt is twijfelachtig. Redelijk zeker is dat ook de ontwikkelingslanden van nu dan de middelen zullen hebben om zich aan te passen aan klimaatverandering.

Eén opmerking bij Ridleys conclusie: hij onderschat dat precies de bedoeling van de politiek is dat de kudde nooit al te gelukkig wordt en dat er eerst een gevoel van ongeluk of onbehagen bewust wordt gecreëerd waarna de therapie gretig wordt aangenomen. Zijn vergelijking gaat dus mank. Het is zoals het ondergaan van bestraling nadat paniekzaaiers je overtuigd hebben dat je niet in blakende gezondheid verkeerd, maar dat je een kleine tumor in je hebt die je gaat nekken als je nu niet alle paardenmiddelen toepast.

Matt-Ridley-author-of-The-007

Tja die guitige lach, van goh kijk mij nu eens slim zijn. Waarom heeft Poetin dat niet nodig? Omdat hij wél snapt hoe het werkt. Omdat hij wel snapt dat je een ontspoorde irrationaliteit niet indamt met rationele overwegingen, maar met een knoeperharde ruggengraat en het lef een politiek incorrect signaal te geven. Arme drommels in die gevangenis! En dan straks als het tij gekeerd is zal Ridley denken dat hij de wereld heeft veranderd.