Mansveld: meer dan een klimaatprobleem hebben we een probleem met incompetente gansjes in ons landsbestuur

Mansveld: meer dan een klimaatprobleem hebben we een probleem met incompetente gansjes in ons landsbestuur


Terwijl het laatste IPCC-klimaatrapport meldt dat opwarming deze eeuw bij een gunstige 1,5 tot 2 graden blijft, blijkt de meeste Nederlandse politici die laatste stand van klimatologie te ontgaan. ‘Nederland gaat zich weer profileren op klimaat‘, tekende Energieactueel op uit de mond van staatssecretaresse Mansveld (PvdA), die dat in een Tweede Kamerdebat stelde. Mansveld blijkt buikspreker van Greenpeace en co, en wil dus 40 procent CO2-reductie in 2030.

Klimaatwinst nihil voor honderden miljarden euro’s onkosten
Wanneer het ons lukt om 40 procent minder fossiele brandstoffen te verstoken (daar hebben we het over bij ‘CO2-emissies), mijn zegen heb je, fantastisch: wij zijn niet op aarde om de portemonnee van olieboeren te spekken. Maar het gaat mis wanneer de overheid dat wil afdwingen via gesubsidieerd symboolbeleid, via sponsoren van inefficiënte steentijdtechniek als windmolentjes. Klimaat moet het doel niet zijn, omdat de klimaatwinst op globale schaal nihil is: energie-innovatie werkt wél.

Ik berekende met klimatoloog Honest Broker al wat mijn Provincie Fryslan de wereld aan opwarming zou besparen in het jaar 2100 als zijn in 2040 liefst 100 procent zonder fossiele energie zou draaien: 0,0004 graden. Nu is Nederland iets groter, en is energieverbruik in Fryslan lager dan het gemiddelde per provincie. Stel dat de Friezen 1/20ste van het Nederlands energieverbruik innemen.

Wanneer Nederland dan cold turkey 100 procent van fossiel afgaat in 2040 scheelt dat de wereld 0,008 graden in 2100. Doen we maar 40 procent minder voor 2040 – zoals Mansveld nu wil- dan scheelt dat ongeveer 0,003 graden opwarming. Nog steeds kleiner dan de foutmarge van de meeste thermometers, lager dan de detectielimiet van ons zenuwstelsel. Onze huisingenieur Theo berekende ook al dat alleen al de windmolens uit het SER-energieakkoord kosten geven in de orde van 98 miljard euro.

    Het SER-Akkoord kost bijna 1100 euro extra per gezin per jaar, voor 3 procent van onze energievoorziening. Dus wat als we VEERTIG procent van onze energievoorziening fossielloos willen in 2040?

Het is overal hetzelfde, politici hebben paniek uit media als raadgever. Ook in Engeland, waar econoom Bjorn Lomborg de rede probeert terug te brengen op vergelijkbare wijze in The Telegraph in ‘Keep Calm and Save the Earth’:

The reality is that, by 2020, the cost of promised climate policies to the UK economy will be £21 billion annually. The net effect over the century – after spending more than £1.5 trillion – will be to reduce temperature rises by a pitiful 0.005C. Compare this to increased shale gas production, which would generate more than £6 billion annually in tax revenues, and reduce carbon emissions by about 10 times more than the current plan.
We deserve better than to have bad news drive bad decisions.

De gekte loopt van PvdA tot VVD
Ik ben meerdere keren als adviseur bij Tweede Kamercommissies komen opdraven. Het niveau van Twitterkamer-jongens en meisjes is echt totale horror, nog erger dan journalisten, met hier en daar uitzonderingen die de regel bevestigen.
We hebben geen klimaatprobleem, het grootste probleem is dat we met gansjes als Mansveld zitten opgescheept in ons landsbestuur en een disfunctioneel Parlement dat tegen alle adviezen van de Algemene Rekenkamer in handelt, of ze gewoon bot negeert. Wanneer er iets goed gaat in ons land, is dat ondanks onze politici.

De gekte zit er van PvdA tot VVD in. Mijn ex-dorpsgenoot Ed Nijpels houdt via het SER-Klimaat/Energieakkoord toezicht op het schenken van ongeveer 70-100 miljard euro aan een selecte club voorkeursbedrijven. De hele Tweede Kamer klimaat-applausmachine juichte, behalve Machiel de Graaf van de PVV en één VVD-dissident Remco Dijkstra.

Nou ja, ik zit vandaag in Amsterdam waar alarmist Johan Rockstrom de KNAW en ecologenvereniging NERN op gepeperd alarmisme zal tracteren. Interessante tijden weer…We sluiten af met een beetje klimaatverandering bij mij hier in de polder, dat de toekomst van Nederland treffend verbeeldt.
RZ13langweerbericht