adams_r_waterschapsheuvel_1974_0
Deze blog heeft geen enkele opbouwende functie, behalve het afkraken van mijn vroegere collegae, de hoernalisten. Daar heb je soms gewoon behoefte aan. Over het algemeen ( je hebt regelbevestigende uitzonderingen) geldt in mainstream-media de eerste wet tot behoud van verspilde tijd en energie: alles dat je hoort of leest over ecologie en milieu is overdreven of uit zijn verband gerukt en dus zonde van je tijd en geld. Wie wil weten hoe iets zit leest blogs en boeken van experts, en neemt zelf een kijkje.
Op de radio kon je weer beweringen horen over dat 2013 het warmste jaar sinds 1850 wordt (gelukkig maar, de Kleine IJstijd die in de 19de eeuw afliep was de koudste periode van afgelopen 10.000 jaar), en andere alarmistische propaganda die de huidige COP-klimaatconferentie in Warschau legitimiteit moeten geven. Mediabusiness as usual.

De enige mensen die hun overdatum-informatieamateurisme niet door hebben zijn mainstreamjournalisten, gewoon omdat ze daar te lui, narcistisch, te links/asfaltrechts en te dom voor zijn en als enige ‘peers’ soortgenoten hebben die met dit zelfde euvel behept zijn. Waardoor je de volgende reactie krijgt: wij zijn niet dom en links/asfaltrechts omdat wij dat niet vinden en omdat wij met heul veul zijn heb jij dus ongelijk. En opzeggingen komen door ‘de ontlezing’.

Maar als je een wezen hebt dat
a. holen graaft in de duinen
b. wortels knaagt
c. een wipstaart heeft
d. zich razendsnel voortplant
e. lange oren heeft
f. zich huppelend voortbeweegt
g. in de handen van Dick Bruna tot icoon uitgroeit
h. collectief op de vlucht slaat de holen in, wanneer een opinierammelaar op de grond stampt: gevaar!!!
i. Richard Adams tot een roman inspireren waar Art Garfunkel een liedje van maakt over een heldere/slimme oogopslag brandend als vuur

….kortom alle eigenschappen heeft van wat wij doorgaans als ‘konijn’ zouden typeren, kunnen we dan niet gewoon zeggen: het is een konijn? Ook – wanneer die postmoderne konijnen de gave van spraak en bezaten- zij collectief zouden roepen: ‘wij zijn geen konijn omdat wij dat niet vinden’. Deze eigenschappen indachtig, weten we ook, dat wanneer journalisten iets als ‘nieuws’ zien of als voldongen feit melden, reeds iedereen dat al lang zag of vermoedde. Behalve dus enkele over de Dam getilde schapen op 5 poten met een op zelfbevestiging leunend zelfbeeld van professional.

Konijn Hammelburg en de rest van Waterschapsheuvel reppen al over ‘klimaathysterie’
Deze lovende konijnenrecensie is nodig om het klimaatnieuws van vandaag bij BNR Nieuwsradio te duiden. Vandaag horen we buitenlandkonijn van BNR Nieuwsradio Bernard Hammelburg het woord ‘klimaathysterie’ zelfs al in de mond nemen, naar aanleiding van de klimaatconferentie in Warschau.

Nu zie je aan de hele tekst van Bernard Hammelburg van BNR Nieuwsradio dat hij ook bij de NVJ-Waterschapsheuvel hoort. Voor een postmoderne informatierammelaar heeft hij niettemin vlot door waarom de klimaatbeweging zich in Warschau volstrekt ongeloofwaardig maakt (Dagblad Trouw zit vaak nog in de oertijd, wat het klimaatdebat betreft): wat wij al 4 jaar schrijven, en nog langer zouden schrijven als wij langer hadden bestaan. Iedere deelnemer verrijkt de atmosfeer door zijn activiteiten met een tonnetje of 3 aan CO2: iedere COP-conferentie geeft een CO2-verrijking die gelijk staat aan een Afrikaans ontwikkelingsland per jaar. Het enige resultaat van de klimaatconferentie is de afspraak om in komende jaren nog méér conferenties te organiseren, én om publiek geld los te trekken voor eigen inkomen.

Zoals het konijnen betaamt, roept Hammelburg nog iets geks over zijn kleinkinderen die zwemvliezen zouden moeten dragen in de konijnentraditie van Waterschapsheuvel/de linkse journalistenvakbond NVJ: wees buikspreekpop van de milieubeweging vanuit onbewuste onbekwaamheid. Om dan weer bij de PvdA/het Binnenhof te bedelen om mediasubsidies.

Oud nieuws voor insiders wordt 'nieuws' bij journalistenproducten wanneer het er dik genoeg bovenop gaat liggen, zodat zelfs mensen met verstandelijke beperking/journalisten en andersbegaafde medemensen het kunnen zien

Oud nieuws voor insiders wordt ‘nieuws’ bij journalistenproducten wanneer het er dik genoeg bovenop gaat liggen, zodat zelfs mensen met verstandelijke beperking/journalisten en andersbegaafde medemensen het kunnen zien


Het klimaat is uit, zelfs bij journalisten
Wij toonden al eerder de studie uit 2009 alweer: ‘Why do we fly, ecologists sins of emissions’: de gemiddelde Amerikaanse natuurbeschermer heeft een CO2-emissie die het dubbele bedraagt van de doorsnee-Amerikaan dankzij het vele conferentiebezoek. De boodschap van de column van Hammelburg is niettemin duidelijk: als zelfs mainstreamkonijnen lont ruiken- kortom eindelijk zien wat iedereen al jaren wist behalve op journalistenredacties- hoe ongeloofwaardig heeft de klimaatbeweging zich dán wel gemaakt?

Om de boodschap van dit blog nog eens samen te vatten: als een mainstream-journalist het eindelijk vindt, dan betekent dit dat iedereen het al vindt of vermoedde (ook Pier Vellinga weet het al lang, ik geloof niet dat Pier Vellinga zelf gelooft wat hij zegt). Vandaar dat wij ondertussen al onze missie hebben veranderd in ‘vrije visies over natuur, milieu en energie’. Klimaat is passé, maar er is nog een wereld te winnen.

Ook in de reacties op Climategate.nl valt nog een wereld te winnen. De klimaatbeweging is niet hypocriet, ook niet ‘links’ of ‘rechts’: het zijn opzichtige levensgenieters model Gerben Jan Gerbrandy die – bij gebrek aan werkelijk talent- hooguit een moreel excuus gebruiken en publieke middelen om een kosmopolitische levensstijl te financieren, inclusief berelekkere assistente. De mensen die klagen dat deze mensen zo leven zijn meer hypocriet, velen van hen zijn gewoon jaloers…

Ik heb jarenlang op kosten van kranten en milieuclubs van zo’n levensstijl mogen proeven, en mis het af en toe nog steeds.