Zicht op A10 Zuid bij Amsterdam vanaf A2. Verplicht 80 rijden was pure uitlokking van snelheidsovertreding

Lommerrijk snelwegzicht op A10 Zuid bij Amsterdam vanaf A2, met het gemoedelijk ruisen van verbrandingsmotoren als klaterende welvaartsbeek. Pure urbane schoonheid

De ‘kwaliteitsjournalistiek’ presteerde het op 28 november weer, zoals wij al zo vaak aantonen: ze papegaaien de milieubeweging zonder feiten te checken. Na het snelheidsherstel van de A10 West van 80 naar 100 kilometer per uur zouden omwonenden plots 79 dagen eerder dood gaan dankzij de hogere concentraties stikstofoxiden (NOx). NO2 komt vrij in verbrandingsmotoren waarbij stikstof uit de lucht zich bij hoge temperaturen bindt aan zuurstof. Bron was Middeleeuwendefensie  Milieudefensie, dat deze media-aandacht genereerde voor haar rechtszaak tegen VVD-klassenvijand Schultz van Haegen die de snelheidsverhoging toestond.

Er zijn- buiten massamedia-mensen met analytisch denkvermogen werkzaam en gelukkig zijn wij niet alleen. Lees Ir Remco de Boer in ingenieurstijdschrift De Ingenieur die deze A10-milieumythe vakkundig roostert door dé vraag te stellen: ‘maar, is het ook waar?’ De redenering van Middeleeuwendefensie was als volgt:

Als de snelheidsverhoging

  1. leidt tot een toename van 3,8  miljoenste gram NOx per kuub lucht
  2. tot 55 miljoenste gram per kuub (; en omwonenden deze direct inademen,
  3. én de Universiteit Utrecht voor ons wil beweren dat per 10 miljoenste gram toename de overlijdenskans met 5 procent toeneemt

 

..dan overlijden omwonenden 79 dagen eerder bij selectieve lezing van tabellen van de Institute for Occupational Medicine

Bij echte metingen nam concentratie juist áf
Remco de Boer vroeg de meetgegevens op van het énige meetstation van de GGD aan de A10, dat bovenop de vangrail zit en dus niet de concentraties NOx bij omwonenden meet maar direct uit de uitlaat. Bewering 2 heeft dus geen relevantie voor de omwonenden, die een lagere concentratie te verwerken krijgen die ook nog eens afhangt van de windrichting, verkeersintensiteit, achtergrondconcentratie.  Wat vond De Boer:

Wie de meetresultaten van de afgelopen tien jaar bekijkt, ziet dat die 55 miljoenste gram niet hoger, maar juist lager is dan het gemiddelde over de afgelopen 10 jaar- 3,3 miljoenste gram om precies te zijn. Overigens mag het in 2015 van Brussel maximaal 40 zijn, dus er is nog veel werk aan de winkel, maar het gaat in elk geval de goede kant op. Dat stond uiteraard niet in de ‘analyse’van Milieudefensie. Daarin stond niet dat de hoeveelheid NO2 het jaar vóór de snelheidsverhoging OOK 55 miljoenste gram was, dat het in 2009 en 2010 nog 58 was en in 2008 liefst 64.

Dus toen we op last van Milieudefensie/Groen Links/PvdA werden gedwongen tot 80 te onthaasten, was de NO2-concentratie HOGER dan de concentratie die Middeleeuwendefensie claimt als GEVOLG van een snelheidsVERHOGING. Nog lulliger: er is helemaal niet gekeken welke concentratie er ontstond NA de snelheidsverhoging.  Middeleeuwendefensie bluft dus gewoon wat, en het gilde der linksdraaiende informatie-amateurs- de journalistiek- papegaait dat weer vrolijk door de ether.

De eerste maanden ná dat we weer 100 mochten, bleven de meeste mensen op het GGD-meetpunt nog 80 rijden, bang voor een prent als ze nog waren.

Dankzij Milieudefensie tientallen JAREN eerder dood
Uit ervaring weet ik dat die 80 kilometer per uur bij de A10 West op zo’n groot vlak maagdelijk asfalt werkt als uitlokking: je laat automatisch je voet zakken en voor je het weet, kijk je naar het vogeltje van de overheid: prentje door de bus. Natuurlijk, 80 is prachtig maar van 100 zijn we overdonderd. Het is precies de snelheid waarbij je geen ergernis voelt dat het nodeloos niet wil opschieten, het gevoel dat je ook krijgt wanneer een vrouw of bejaarde voor je een rotonde neemt. En mensen die niet op uitkering, alimentatie, pensioen of subsidie leven hebben wel wat meer te doen met hun tijd.

Ook weet ik: als Middeleeuwendefensie haar zin kreeg, en we gezellig bio-organisch middeleeuws gingen doen werden we niet ouder dan 40. Dan gingen we niet 79 dagen minder lang soppen op een biscuit in dementerendenhuis Avondrood, maar 40 jaar eerder dood en kon u de helft van uw geboren hummeltjes al voor hun vierde levensjaar onder de groene zoden leggen. Het is Bach ook overkomen, en als ik Maarten ’t Hart mag geloven heeft dat Johan Sebastian al zijn componeerdrift ontnomen na 1728,  toen duurzaamheid nog heel gewoon was en wij ‘in harmonie met de natuur’ (= virussen, bacteriën, ziektekiemen) leefden.

Maar omdat het Tweede Kerstdag is geven wij een hoopvolle boodschap mee: we kunnen blij zijn voor alle mensen rond de A10 die vrolijk het bejaardenhuis halen als je geen persbericht van Milieudefensie overschrijft.  Zelden is een milieuprobleem zo kordaat opgelost.