Nu ook in (semi) Marokkaanse wateren

Nu ook in (semi) Marokkaanse wateren

Meer slecht nieuws voor de mensen wiens mantra ‘meer Europa’ luidt. Afgelopen maand stemde het Europese Parlement in met het voorstel om 14 miljoen euro per jaar ontwikkelingshulp te pompen in Marokkaanse visserij. Tegelijk kondigden de Chinezen een verdubbeling van hun vlootcapaciteit in Marokkaanse wateren aan, zo meldt Sea Food Source, de Marokkaanse regering trappelt hen meer concessies te verkopen.

De Europese ontwikkelingshulp is onderdeel van een bijdrage van 40 miljoen euro per jaar om te mogen vissen in wateren die deels niet van Marokko zijn: zoals de EEZ van de geannexeerde Westelijke Sahara. De opbrengsten van de visserij waren afgelopen 4 jaar slechts 30 miljoen euro, waarbij het leeuwendeel naar Spaanse trawlers (100 van 126 toegestane schepen) gaat zo meldt Lucas Hartong, Europarlementarier van de PVV in Visserijnieuws. Omdat ik nog ander werk moet doen vandaag, houdt u een controle van die claim tegoed.

Ni Hao!
De ontwikkelingshulp is ordinair investeren in domestische overbevissing, want de Chinezen kopen zich tegelijk in om in de zelfde poel meer te kunnen vissen

One of China’s giant state-owned fishing firms, Shanghai Fisheries General Corp (SFGCG) claims it has doubled its takings in Morocco to USD 11.9 million (EUR 8.6 million) in value terms in the first half of this year and set a new company record by landing 2,400 metric tons (MT) in 130 days, according to a statement from the company’s offices in the Moroccan port city of Agadir.

The bumper Chinese haul was helped by the delivery this summer of four new dragnet trawlers (each 33.2 meters in length). Company director Pu Shaohua told workers at SFGCG’s base on a recent visit to Agadir that he saw “lots of opportunities” in Moroccan waters and planned to dispatch more vessels to the firm’s Agadir crew, as part of what the firm calls its “Moroccan Project.” Pu vowed to “promote our company’s development capacity in Moroccan waters” by adding more vessels.

Securing supplies of sardines, tuna and other cannery favorites is important for Chinese fishery officials and processors who have regularly stated an intention to build a canning industry to compete with Thailand and to match export and a growing domestic demand. That appears to be recognized by Moroccan fisheries officials, who have their sights set on better contacts and contracts with China.

Uit de hoek van Greenpeace-fanatica Femke Hagel- die altijd haar mond vol heeft over de ‘vangmachines’ van Parlevliet – blijft het vooralsnog oorverdovend stil. Laat staan waar de protesten zijn als ‘Stop de Bezetting’…..