RZ14slechtvalkavero

Tussen alle ecologische klaagzangen is het ook wel eens aardig wat goed nieuws te melden. De slechtvalk- snelste vogel ter wereld- maakt een opmars in Nederland sinds de jaren ’90 vorige eeuw. Nu heeft ook een paar de Averotoren in Leeuwarden bezet. In 2011 was hier een nestkast geplaatst. Vogelaars zagen al paringen. Het kan niet anders of daar moeten nu eieren van komen.  Ik fotografeerde vanmiddag de plek, waar de valk voor de deuropening van de nestkast zat.

RZ14slechtvalkavero4De slechtvalk is het schoolvoorbeeld van de beesten die in de 21ste eeuw gewoon met mensen kunnen meedraaien. Als ze geen vergif krijgen via DDT of worden afgeschoten passen ze zich in iedere situatie aan, en hun charisma maakt ze zo populair bij mensen dat vele vogelbeschermers zich inzetten om deze prachtbeesten een plek te geven.

Het typische vliegbeeld

Het typische vliegbeeld

 

De panden van verzekeraar Avero zijn gewoon ‘rotsen’, en de stadsduiven in Leeuwarden zijn even lekker als de rotsduiven in de bergen waarvan deze duiven ook afstammen. Het enige dat Avero moet tolereren is een hogere rekening van de glazenwasser. De valken schijten dat het een lieve lust is, en ze laten wel eens een stukje dode duif naar beneden dwarrelen. Het lijkt mij dat Avero tegen zulke kleine ongemakken wel verzekerd is….

De slechtvalk is het vroegere speeltje van de adel waarmee Koning Willem 2 jaagde op reigers op het buiten van het Loo. Was de valk afgelopen eeuw een zeldzaamheid waarvan werd voorspeld dat ze zou uitsterven, nu zijn er al weer 150 paar. Veel vogelaars en mensen vinden iets pas leuk als het ‘zeldzaam’is. Ik vind een beest leuk als het charismatisch is.  Ik heb die obsessie met zeldzaamheid nooit zo begrepen, want als iets zeldzaam is betekent dit dat je ‘m bijna nooit ziet.

Bijgaande foto’s in Ljouwert geven geen goed beeld van het charisma van de slechtvalk, het was slechts een stipje ver op een hoog gebouw terwijl omstanders zich afvroegen wat die idioot met zijn camera daar nu stond te doen. Dus voeg ik nog wat foto’s toe die wel de aard van het beestje goed weergeven.

Valken brengen veel rotzooi mee, maar zijn wel schoon op zichzelf

Valken brengen veel rotzooi mee, maar zijn wel schoon op zichzelf

Als vogelkiller specialiseert de valk zich in duiven, maar ook een kraai is geen probleem

Als vogelkiller specialiseert de valk zich in duiven, maar ook een kraai is geen probleem