RZ13shrimphunt1
Van een lezeres ontving ik het wonderlijke artikel over visserij ‘Voortbestaan visbestand in het geding’ in het Reformatorisch Dagblad van Gert Jan Wondergem. Een tegenaanval uit de ‘groene’ hoek, net nu eindelijk het fosfaatverhaal bij visserij in Noordzeekustzone én IJsselmeer adequaat door media wordt opgepikt: zelfs door de informatie-ambtenaren van het NOS Journaal. Meteen bij de lead schiet ik in de lach, en u mag zich met mij verkneukelen over dit groene Baghwan-proza dat meedingt voor de wereldkampioenschappen in nietszeggendheid:

Verdere verduurzaming van de visserij is noodzakelijk omdat het natuurlijk evenwicht van de zee anders onherstelbaar verstoord raakt, stelt drs Gert Jan van Wondergem

Sinterklaas bestaat niet, het Natuurlijk Evenwicht bestaat eveneens niet, het is geen wetenschappelijk concept maar een metafoor met Platonische wortels (zie Pickett et al 2007, Egerton 2013, Reichholf 2009 en Kricher 2011, maar ook nou ja enz: er is niemand in de wetenschappelijke ecologie die ‘het natuurlijk evenwicht’ serieus neemt). Dus hoe kan iets dat niet bestaat onherstelbaar verstoord raken, behalve bij de Postcodeloterij? En wat bedoel je met ‘verduurzaming’, bij een branche die al millennia bestaat?

Dat kan als je geen reet weet van ecologie, maar wel de ideologie van de Postcodeloterijbranche een veer in de r… wilt steken, ten koste van de visserij. Onze Wonderjongen rept over ‘destructieve visserijtechnieken’, waar hij ongetwijfeld de boomkorvisserij zal bedoelen die Greenpeace en Christien Absil zo haten: die nog slechts 8 procent van de visserij-inspanning op de Noordzee dekt. We zien het bekende cliché, afkomstig uit één studie van Beek et al in 1990 dat ’90 procent van discards niet overleeft’. Dat is bij schol onzin. Het hangt af van temperatuur, formaat, kneuzing in netten en dekbehandeling. Imares baseert haar volledige populatieonderzoek naar schol op vangst met…. voila, de boomkor met wekkerketting (Tridens). Door mark en recapture schatten we dan de populatie. Oftewel, de schol wordt gevangen, ge ‘discard’ en later weer levend met een merkje teruggevangen. Hoe zou dat onderzoek uitgevoerd kunnen worden als zogenaamd 90 procent van alle over boord gezette schol het loodje zou leggen? De vraag stellen is hem beantwoorden.

We krijgen zelfs te horen dat we ‘schoon water’ (is bij fondsenwervende pressiegroepen het zelfde als water zonder fosfaat) danken aan milieuorganisaties, en dat meer ‘schoon water’ (minder voedselrijk water) vanzelf leidt tot wonderlijke explosies van visbestanden, waarschijnlijk door het wonder van ‘de natuurlijkheid’. De natuurzuiverheid, nog zo’n Postcodeloterij-ideologie die geen enkel raakvlak heeft met serieuze wetenschap. Maar omdat we 100 procent natuurzuivere Ketchup liever eten dan ‘synthetisch’ gaat dit soort geleuter er in als Gods woord bij de progressieve ouderling woonachtig in een trendy appartementje in de Randstad.

  • Hoe kan Gert Jan Wondergem dus beweren eens ‘eerlijk en kritisch’ te kijken naar de visserij als hij van toeten noch blazen weet? Gert Jan Wondergem: schoven Greenpeace, Stichting de Noordzee of andere Postcodeloterijclubs je geld toe om een stuk voor ze te schrijven in deze duistere tijden voor de groene sector, waar ze zich steeds meer moeten verantwoorden? Zodat het lijkt dat ‘deskundigen’ hun mening delen, die quasi-genuanceerd de meest lasterlijke onzin verkopen? Ik ben ook een schrijfhoer die voor iedereen prostitueert die iets wil waarvan ik denk: dat past wel in mijn straatje. Maar ik zorg dan dat ik ter zake kundig ben.
  • Wie is deze wonderlijke jongen?
    Wondergem staat aangekondigd als ‘bestuurskundige, beroepsmatig betrokken bij vraagstukken rond de fysieke leefomgeving’ (dat is wel erg breed, welk deel van leefomgeving is níet fysiek RZ). Dus wat is deze holistische leuteraar nu écht? Hij is stafmedewerker hoofdredactie van NRC media, en in die zin waarschijnlijk een waardevol lid van deze maatschappij, een brave burger die zijn vrouw niet slaat en zijn kindertjes netjes naar school brengt, of gewoon zo’n pannenkoek die met de baby in de buidel op zijn buik achter zijn immer eisen stellende vriendin aan loopt. Hoe dan ook: onschuldig,brave linkse burger.

    Maar van ecologie heeft hij geen kaas gegeten, we zien hier de echo van de belegen ideologie van fondsenwervende Postcodeloterij-beneficials, maar dan opgetekend door een doorsnee linkse mediasukkel. Als Gert Jan Wondergem hier al komt reageren dan voorspel ik dat hij-conform zijn bloedgroep- de hogere beschaving gaat uithangen, die het zich verwaardigt hier in deze poel van verderf af te dalen.

    Wie een beter verhaal over visserij wil lezen: koop de nieuwe VORK, daar staat mijn analyse ‘de vis wordt slecht betaald’.