freenature

Na mijn veel te lange samenvatting en inkadering van The Vegetarian Myth gisteren meteen vandaag drie bijzondere berichten over vlees in de vaderlandse media. AD wijdt pagina 12 en 13 (zie Blendle) aan het feit dat McDonald’s een cameraploeg heeft toegelaten die documenteert dat er wel degelijk 100% vlees in de hamburgers gaat! Al jaren eet ik dan ook wel eens een Big XXL met bacon door simpelweg het ongezonde broodje weg te flikkeren. Snel door met het echt goede nieuws. Of eerder eerst het slechte… Telegraaf wijdt heel pagina’s 6 en 7 (zie Blendle) aan de naderende winterleed in de Oostvaarderplassen door het volstrekt onverantwoorde natuurbeleid van onze door ideologie en luiheid (gaan vaak samen) gedreven beheer of beter afzien van beheer van onze grote natuurmonopolies die het met massale marketing toch lukt hun imago goed te houden. Rypke – de dagbladjournalistiek is nog niet verloren – er staat zelf een keurig kader bij over de afname van de biodiversiteit door het vertrappen van vogelnesten en wegvreten van heesters. Nu dan eindelijk het goede nieuws…

freenatureOp p2 van stad en land van het AD staat rechtsonder een heel kort bericht van een club die ik niet kende en waarvan je het logo hiernaast ziet. Op Blendle zie ik net dat Telegraaf en Trouw het nieuws ook brengen. De kop in Trouw vat het goed samen: “Natuurorganisatie voert de slachtmaand weer in”. Free Nature met als ambitieuze ondertitel Foundation for Restoring European Ecosystems, een organisatie in 2007 voortgekomen uit de Stichting Ark, die kuddes in natuurgebieden beheert doet wat wij mensen als mensen moeten doen om mens te zijn: jagen en het vlees aanbieden ter consumptie. Ze verkopen het als Wildernisvlees. Het bij mij dichtstbijzijnde afhaalpunt is Dicks Badkamers in Haarlem! Of zal ik het ophalen in het bezoekerscentrum in het Amsterdamse Bos? Ja dat is een betere ambiance!

Ik laat het aan Rypke over om in een langer comment aan te geven wat hij van deze organisatie vind in relatie tot Stichting ARK en de ontwikkeling van de ecologie in Nederland. Voor mij is het meteen een aha-erlebnis van een beweging die het waard is met alle macht te steunen. Hiermee kunnen we echt stukje bij beetje de saaie groene monocultuur lappendeken die Nederland nu is waar veel te veel zuivel wordt geproduceerd dan gezond voor ons is, weer gaan benutten voor een rijkecosysteem waar we als toppredator met serieus afschot (en als het aan mij ligt eindelijk ook de legalisering van het in Amerika razend populaire bow hunting en ja hoor wolf en beer mogen wat mij betreft ook weer terug, de populaties zo hanteerbaar houden dat het ecosysteem wel in balans blijft en er geen dieren de hongerdood hoeven te sterven. Hoeveel kilo vlees per persoon per jaar zouden we dan kunnen oogsten? Krijgt Buma toch nog een beetje gelijk dat we zelfvoorzienend moeten gaan worden met onze landnatuurbouw.

Daarom afsluitend dit filmpje… Youtube staat er vol mee!

[youtube id=”K1HHh4qT7DQ” width=”600″ height=”340″ position=”left”]

Ach en als je een succesvolle jacht wilt zien…

[youtube id=”mdREUWXn8gY” width=”600″ height=”340″ position=”left”]

Het schot is bij 13:03!