Kerncentrales in Doel dicht, en verder draaien op inefficiente subsidiespeeltjes als windvaantjes en zonnespeeltjes. Een kleuter zou inzien dat je zo niet je nationale economie op de benen houdt, maar de door Greenpeace gezinde media als De Standaard geconditioneerde Belgen maakten dit tot kernfilosofie van hun energiebeleid.
Hun Federaal Planbureau heeft nu, nadat het beleid als is afgekondigd, eens een calculator onder in een bureaulade gevonden, blies het stof er af en toetste enkele middelbare school rekensommetjes in met betrekking tot energiezekerheid en kosten en schrikt nu: Amaai, de productiekosten van energiel zullen bij ongewijzigd beleid met 60 procent omhoog schieten…zo meldt de zelfde Standaard nu vol verbazing, met voor kleinverbruikers een kwart hogere stroomrekening tot gevolg. Wat midden en grootverbruik extra moet betalen zal eveneens fors zijn.
Op Vlaamse krantenredacties was nooit een calculator in gebruik, en dus zong de redactie voorheen mee met het ‘meer molens voor Het Klimaat’-evangelie met de milieubeweging als dirigent. Terug naar de Middeleeuwen, het spannende groene experiment had nooit zo progressief geklonken, gratis groene energie zou uit de hemel komen vallen. Maar de realiteit blijkt anders.
Oftewel, er is na de Rode Di Rupo (Rood en Groen zijn van zelfde politieke origine) een andere regering aangetreden en die zoekt nu een manier om van deze plannen af te komen. En dan laat je een Federaal Planbureau berekenen wat normaal gesproken VOOR het instellen van een beleidskoers zou gebeuren. Arme Belgen, maar bier brouwen, dat kunnen ze dan weer wel. Het exploderen van energiekosten zal overigens vooral de vele kleine brouwerijtjes treffen die veel energie gebruiken. In Duitsland gingen dankzij groen energiebeleid al eeuwenoude familiebrouwerijen naar de knoppen. Dus wat zal de Belgen overkomen? Mijn favoriete tripel Affligem is al door Heineken overgenomen, en in te kleine wegwerpflesjes geperst, wij houden ons hart vast wat de rest zal overkomen. Laten wij hopen dat de Belgen tijdig deze fout rechtzetten, verklaar Greenpeace tot politieke (terreur)organisatie in plaats van Goed Doel, zoals reeds in Canada gebeurde en hou Doel vooral open.
Overigens schreef ik vroeger met regelmaat voor De Standaard, zolang het niet over energie en klimaat gaat is het een goede krant.
En nu ben ik echt kwaad!
Het is de zoveelste keer dat we zien dat groen beleid averechts werkt. Groen beleid is (ik blijf erbij) van origine links beleid dat om hen moverende redenen tegenwoordig ook met veel overtuiging wordt uitgevoerd door zich liberaal noemende partijen.
Links haat groot, haat grootkapitaal en haat monopolisten. In Duitsland krijgen de grote brouwers miljoenen steun door fikse kortingen op de EEG-bijdragen. De kleintjes kunnen verzuipen in hun laatste fusten lokaal pils. Het bieraanbod verschraald en uiteindelijk zuipt de Duitser nog slechts Bit!
Volgens mij is de loop der gebeurtenissen iets anders, maar het resultaat is wel hetzelfde. In tegenstelling tot Duitsland dat vrijwillig de stekker uit de kerncentrales getrokken heeft na de melt-down in Fukusjima 2011, heeft België gewoon een beetje pech met haar kerncentrales. Want naast Doel waar enkele veiligheidsprobleempjes aan het licht kwamen was er ook nog de centrale in Tihange (bij Luik) met wat scheuren in de beschermende mantel. Het resultaat is dat beide kerncentrales voor langere tijd uitgeschakeld zijn voor onderhoud/reparatie.
In België worden woningen van oudsher verwarmd met elektriciteit, de beschikbaarheid van goedkope kernstroom heeft het gebruik van eveneens goedkope accumulatie-verwarming gestimuleerd (opgeladen met extra goedkope nachtstroom). Nu twee belangrijke kerncentrales lamgelegd zijn is de beschikbaarheid van veel en goedkope stroom problematisch geworden, het land maakt zich op voor een koude winter waar dan onvoldoende stroom beschikbaar is voor verwarming. Ondertussen wordt als de wiedeweerga een verlengsnoer uitgerold vanaf de uitgefaseerde Clauscentrale bij Maasbracht (gascentrale dus te duur) om de centrale terug in te schakelen om stroom aan België te verkopen. Helaas gaat dat voor komende winter niet lukken (wel het opstarten, niet het verlengsnoer) zodat er al schakelschema’s bedacht zijn om delen van het land per toerbeurt enkele uren af te schakelen en zo de pijn over het hele land te spreiden. Wat een mooie kans om Vlaanderen en Wallonië te verbroederen!
Het kan vooral mis als het een lange en zeer koude winter wordt. De vraag naar stroom voor verwarming zal dan immers zeer hoog zijn. Wordt het weer een winter zoals afgelopen keer dan is er eigenlijk vrij weinig aan de hand…
Uiteindelijk zal heel West Europa kapot gaan.
http://www.elsevier.nl/Economie/achtergrond/2014/10/Kamps-windenergie-sprookje-is-nachtmerrie-voor-belastingbetaler-1624520W/?masterpageid=158493