Kerncentrales in Doel dicht, en verder draaien op inefficiente subsidiespeeltjes als windvaantjes en zonnespeeltjes. Een kleuter zou inzien dat je zo niet je nationale economie op de benen houdt, maar de door Greenpeace gezinde media als De Standaard geconditioneerde Belgen maakten dit tot kernfilosofie van hun energiebeleid.

Hun Federaal Planbureau heeft nu, nadat het beleid als is afgekondigd, eens een calculator onder in een bureaulade gevonden, blies het stof er af en toetste enkele middelbare school rekensommetjes in met betrekking tot energiezekerheid en kosten en schrikt nu: Amaai, de productiekosten van energiel zullen bij ongewijzigd beleid met 60 procent omhoog schieten…zo meldt de zelfde Standaard nu vol verbazing, met voor kleinverbruikers een kwart hogere stroomrekening tot gevolg. Wat midden en grootverbruik extra moet betalen zal eveneens fors zijn.

Op Vlaamse krantenredacties was nooit een calculator in gebruik, en dus zong de redactie voorheen mee met het ‘meer molens voor Het Klimaat’-evangelie met de milieubeweging als dirigent. Terug naar de Middeleeuwen, het spannende groene experiment had nooit zo progressief geklonken, gratis groene energie zou uit de hemel komen vallen. Maar de realiteit blijkt anders.

Oftewel, er is na de Rode Di Rupo (Rood en Groen zijn van zelfde politieke origine) een andere regering aangetreden en die zoekt nu een manier om van deze plannen af te komen.  En dan laat je een Federaal Planbureau berekenen wat normaal gesproken VOOR het instellen van een beleidskoers zou gebeuren. Arme Belgen, maar bier brouwen, dat kunnen ze dan weer wel. Het exploderen van energiekosten zal overigens vooral de vele kleine brouwerijtjes treffen die veel energie gebruiken. In Duitsland gingen dankzij groen energiebeleid al eeuwenoude familiebrouwerijen naar de knoppen. Dus wat zal de Belgen overkomen? Mijn favoriete tripel Affligem is al door Heineken overgenomen, en in te kleine wegwerpflesjes geperst, wij houden ons hart vast wat de rest zal overkomen. Laten wij hopen dat de Belgen tijdig deze fout rechtzetten, verklaar Greenpeace tot  politieke (terreur)organisatie in plaats van Goed Doel, zoals reeds in Canada gebeurde en hou Doel vooral open.

Overigens schreef ik vroeger met regelmaat voor De Standaard, zolang het niet over energie en klimaat gaat is het een goede krant.