imageFriese subsidiemolenaars (2/3 vd inkomsten windfarm zijn subsidies/belastingvoordelen) van Platform Duurzaam Fryslan startten een campagne voor subsidiegeneratoren op het land, en verzonnen daar medestanders bij, waaronder tegenstanders van Comite Hou Friesland mooi.

Ze brachten paginagrote advertenties, waarin de voordelen werden bezongen voor turbines op land, zoals het omkopen van omwonenden met het door de molens opgewekte belastinggeld, dat de omwonenden overigens zelf moeten opbrengen voor het Energieakkoord: 500 euro per jaar per huishouden extra. Voorbeeldje: ‘van de opbrengst kunnen de kinderen zwemmen’, en ’turbines op het land komen hele dorpsgemeenschappen ten goede.’ De grappigste drogredenering is uiteraard: ‘het bespaart 500 miljoen euro, ten opzichte van molens in het IJsselmeer.’

Alsof een crimineel je dwingt je pas gepinde 500 euro af te staan, maar dan het aanbod doet: als je geen aangifte doet mag je 50 euro houden. En dan moet je dank je wel zeggen. Wie betaalt de rekening hier immers voor geheel ongevraagde molens, gedwongen door de overheid? Er is 1 echte besparing, en dat is afblazen.

Het Comite Hou Friesland Mooi was uiteraard onaangenaam verrast…. Het zegt iets over hoe eenzaam de subsidiemolenaars komen te staan, wanneer ze zelfs medestanders uit hun duim moeten zuigen, waar het met eerlijke informatie en argumentatie voor hun pleit toch al nooit lukte…

Maar in Groene Heilstaat 2.0 staat de overheid achter deze clubs….