Nederland aan het gas

Nederland bij vrije val gasprijzen????

Je ziet het al aan de pomp: we tanken nu even goedkoop als de Belgen VOOR de val van de olieprijs, ik gisteren 1,49. Wie achtergrond wil: Voor een goede analyse voor de gevolgen voor de wereldeconomie kun je dit artikel lezen in de Financial Times. Olie/energieprijzen hebben direct geopolitieke gevolgen. Meestal geldt een sterke correlatie tussen lagere energieprijzen en groei van de wereldeconomie (dus…duurzame jongens en meisjes, wat zou eehhh duurdere energie doen…). Opvallend is verder de ontwikkeling van Saudi Amerika: de Verenigde Staten zijn Saudi Arabie voorbijgestreefd in olieproductie. De Russen lijken de sigaar in dit verhaal. Wie er het warmste bij blijven zitten?

De Noren, grootste olie-exporteur van Noordwest Europa. Ze kunnen een val verdragen tot 40 dollar per vat, dat is wat hun Brent-olie schoon kost qua productie voor ze winst maken. Daarnaast hebben ze hun olie- en gasinkomsten nooit enkel verteerd: ze beschikken over een welvaartsfonds van 870 miljard dollar, twee maal hun economie.

Wat kunnen de gevolgen voor Nederland zijn?Het scheelt mij al 15 euro per tank, en wonend op het platteland verrij ik een tank per week (60 euro per maand verschil). Onze Staat draait als 50 procent aandeelhouder in Gasterra (met Shell en Exxon) op inkomsten uit aardgas, die tussen 10-15 miljard euro per jaar opleveren: dat vangt de rente over de staatsschuld mooi op. Als die gasprijzen de olie volgen, dalen de aardgasbaten. Dus waar ik nu 60 euro per maand meer te besteden heb aan Appie H en andere goede doelen, loopt de staat inkomsten mis.

Waar zal ze die gaan halen denkt u? Of…kan dit de genadeklap zijn voor al te exorbitante subsidies aan windmolenaars? Niet argumenten zullen het Energieakkoord-schip keren, maar de harde muur van onbetaalbaarheid… De lezer heeft vast intelligenter tips in de aanbieding. Hier nog de figuur waaruit blijkt hoe de VS de Arabieren als oliesjeik voorbijstreven, hoewel ze overigens netto-importeur blijven. saudi