Hortus Amsterdam, mooi instituut. Leiden moet ik nog naartoe..

Hortus Amsterdam, mooi instituut. Leiden moet ik nog naartoe..

Het programma voor 2015 van de 425 jaar jublilerende Hortus in Leiden is uit met workshops vleesetende planten fotograferen en veel meer (Esther Ouwehand, zelfs planten doen het…). En het leven is Leiden, dus daar moet je naar toe, want ook Naturalis is een goede club die je moet bezoeken. Tot mijn schande moet ik bekennen dat ik nog nooit de Hortus in Leiden bezocht, hoewel een boek over deze hortus in de kast staat waar Vlaams botanicus Clusius de toon zette eind 16de eeuw. Veel programma-onderdelen zijn aan hem gewijd. Ik lees net het schitterende ‘The Art of Natural History, illustrated treatises and botanical paintings 1400-1850′ over de ontwikkeling van kunstschildering voor de botanische wetenschap, met uiteraard uitgebreide aandacht voor Clusius en de Leidse Hortus. Clusius was meer in bijzondere planten an sich geinteresseerd dan de oorspronkelijke bedoeling waarvoor de Hortus geld en ruimte kreeg: hun medicinale toepassing, zoals in kloostertuinen het geval was,

Dankzij Hans Vissers van de Hortus van de VU en de Hortus Amsterdam die ik veel bezocht ben ik voor tuinen gewonnen. Maar ook dankzij Erik de Jong van Artis en zijn Artis-colleges waar ik voor Het Parool over schreef. Dus maken we hier even ongegeneerd reclame voor de Leidse Hortus, omdat ik niet alleen een beetje kritisch wil zagen op wat niet deugt maar juist wil tonen wat WEL deugt – althans in mijn ogen- als contrast opdat we niet verzuren en de kopjes laten hangen. Prachtig erfgoed..Of worden ze ook al door bezuinigingen getroffen, zodat de Gemeente Leiden meer de klimaatredder kan spelen? Duurzaam duurzaam, braak kots huwaarrkkk. Ik stel voor dat wie nog 1 maal het woord ‘duurzaam’ uit zijn strot tovert voor 10 jaar wordt opgesloten. Dat is pas eeh, du…

Daarom is het belangrijk dat zoveel mogelijk intree betalende mensen de Hortus bezoeken. Geef ze geld, en ze kunnen onafhankelijk zijn.  Ik ga dit voorjaar alvast ook. Zeg Natuurmonumenten op, en besteedt je tientjes dan aan deze club. Zelf heb ik de NIBI (Nederlands Instituut voor Biologie) net opgezegd, dat scheelt me weer 100 piek die nu naar groene hersenspoeling van leerlingen ging en een kruiperige pad zonder humor die slecht schreef.

Die besteed ik liever aan de hortus, en mijn eigen tuin.