RZ15.Megamolen

Vanaf het weiland achter mijn huis in Boerghanistan 40 kilometer verder op kun je het stalen Stonehenge van de nieuwe gigamolens zien verrijzen in de Noordoostpolder. Vandaag nam ik met camera een kijkje bij de constructie, een indrukwekkend stukje ingenieurswerk. Het is het Duitse Enercon die ze bouwt. Volgens de ingenieur van het Duitse Enercon die ik sprak zijn het ‘die grosste in die Welt’ met 7 MW nominaal vermogen. En daaraan is niets te veel gezegd. De gigamolens maken van de polder een volledig nieuw landschap. Ze passen er wel, in een landschap dat ook volledig aan de tekentafel ontstond. En tegelijk vormen ze iets onwerkelijks, als War of the Worlds achtige aliens die zo tussen de hazen en schapen aan de dijk zijn geland, met een megavarkensstal die volledig in het niet verdwijnt bij de gigawieken. Voor 1,2 miljard euro subsidies heb je dan toch een mooie hightech bezwering van klimaatangsten.

Gigamolens verdwergen alle andere windmolens

Gigamolens verdwergen alle andere windmolens

RZ15.Megamolen3 RZ15.Megamolen4 RZ15.Megamolen5 RZ15.Megamolen6 RZ15.Megamolen8RZ15.Megamolen9