..dit zegt toch genoeg?

..dit zegt toch genoeg?

De subsidieprofiteurs van Dong Energy (Deense windsubsidieboer) openen de aanval op Martin Sommer van de Volkskrant, omdat Sommer het waagt om kritisch te schrijven over de afwezige milieubaten en miljardenlasten van windenergie. Sommer brengt hun winkelnering in gevaar, dus moet hij terug in het hok. Net als de weinige VVD’ers als Wiegel die zich nog kritisch uitspreken. Zie hieronder de belangrijkste grafiek: de kosten die de groene gekte onze arme Duitse buren gaf:

Bron; Der Spiegel, dankzij subsidies oa richting DONG

Bron; Der Spiegel, dankzij subsidies oa richting DONG

 

Nergens gingen Co2-emissies in 2013 zo omhoog als in Duitsland, met 2 procent dankzij de kwalijke gevolgen van de Energiewende. Wie langs Julich in Duitsland rijdt ziet de enorme nieuw opengewerkte bruinkool-mijnen, gapende gaten in de grond. Het is een feit dat Duitsland dankzij het afschakelen van 8 functionerende kerncentrales meer kolen stookte. Nu zit subsidievanger van Dong Energy Jasper Vis de Volkskrant-dissident via internet te dissen, alsof dat niet zo zou zijn. ‘Broodje Bruinkool’.

bruinkolen-gebruik blijft constant en groeit zelfs, terwijl wind omhoog schiet

bruinkolen-gebruik blijft constant en groeit zelfs, terwijl wind omhoog schiet

Wat is het probleem?
Martin Sommer zou hebben geschreven dat Duitsland meer bruinkool stookte dan ‘ooit’, terwijl het op het hoogste niveau zit sinds 1990. Meer dan geneuzel is deze constatering niet. Want in 1990 was Duitsland nog met tienduizenden minder windturbines gezegend, de Energiewende moest nog beginnen. Nu staan al die tienduizenden windturbines het ongelijk van Jasper Vis toe te zwaaien, en heeft Duitsland dus nog steeds zoveel bruinkool nodig.

wolfomg17

Nog even afhankelijk van conventioneel, als wind en zon wegvallen, centrales draaien lager rendement

Nog even afhankelijk van conventioneel, als wind en zon wegvallen, centrales draaien lager rendement

Was 1990 een uitzonderlijk bruinkooljaar, en vergelijken wij het aanmerkelijk windmolenarmere 2000 met het van megaturbines zwaaiende 2013, dan zien we dat de stormachtige groei in windenergie geen enkele daling teweeg bracht in het bruinkoolverbruik. Zowel 2011, 2012 als 2013 gaven meer bruinkoolverbruik dan alle voorgaande jaren.

Jasper Vis zegt over zichzelf:

Ik heb een hekel aan onzin en borrelpraat, zeker over energie. Ik werk als manager regulatory affairs voor DONG Energy. Ik schrijf deze blog op persoonlijke titel.

De Europese utiliteitssector gaf ook al aan, dat het gebruik van steenkool met 13 procent steeg in 2013, terwijl ook het aandeel windmolens met 11 procent steeg. Waar emissies dalen, heeft een zachte winter vervolgens meer invloed dan welk DONG-windmolentje ook. Willen de reageerders van Climategate aub even opzoeken hoeveel Nederlandse subsidies Dong casht? Ik moet nu aan de slag met een andere opdracht.

Wie zijn hersens gebruikt, weet dat windenergie nooit stabiele basislast van gas en kolen op substantiele wijze kan vervangen. Je kunt het al lezen in Halkema’s uiteenzetting in 2003. Sindsdien zijn de subsidieprofiteurs nog machtiger en dus leugenachtiger geworden. Jasper, onbeschaafde opportunistische barbaar, schaam je voor wie je bent!

Natuurkundige wetten zijn geen mening. Wisselvallige windmolens vervangen geen stabiele basislast

Natuurkundige wetten zijn geen mening. Wisselvallige windmolens vervangen geen stabiele basislast, dat is geen mening maar constatering