Subsidies oogsten

Subsidies oogsten

Ed Nijpels wil gedupeerde omwonenden eufemistisch laten ‘meedelen in de winst’ om ‘draagvlak’ te krijgen voor geplande gigamolens uit het Energieakkoord. Die Nijpolitaanse praktijken blijken in Spanje al jaren gemeengoed. Daar noemt de Spaanse belastingautoriteit AEAT het (net als ons) gewoon omkoping.  De krant El Pais meldt een omvangrijk omkopingsschandaal in Castilla y Leon, waarbij functionarissen van ‘duurzame’ energiebedrijven regeringsfunctionarissen en lokale zakenlieden omkochten voor in totaal 110 miljoen eur0.

Het doel was om zo sneller de constructie voor windfarms door te duwen. Eenmaal operatief, wanneer de windfarms publiek geld opwekten, kregen ambtenaren dan in ruil voor hun ‘draagvlak’ extra dividend uitbetaald. Geld dat uiteraard afkomstig was uit publieke potten, zoals bij alle windmolenaars het geval is.

De Spaanse regering halveert nu de subsidies voor windmolens en zonnepanelen, die de Spaanse belastingbetaler (en daarmee ook de Nederlandse via Europa) al 50 miljard euro kostten tussen 1998 en 2013. Met name onder de linkse regering tot 2013 werden de subsidies met 800 procent opgehoogd.

Spanje heet bij de groene maffia ook zo’n voorbeeldland. Zij pionierden dus al vanaf 2004 met de constructie die Henk Kamp, Pieter Winsemius en Ed Nijpels voor de Friezen en andere gedupeerden bedachten om hun schroot te dumpen.