RZ15.DagkoekoeksbloemOnze overheid besteedt jaarlijks 100 miljoen euro om verrijking van de natuur met stikstof tegen te gaan, en boeren moesten daar miljarden euro’s voor investeren. Maar deze dagkoekoeksbloemen tussen Oosterwierum en Bozum (vlakbij Sneek) groeien juist op stikstofrijke grond met iets meer vocht. Een kilometers lang rozerood lint langs het fietspad, tussen de kaalgeschoren agro-industriele raaigrasplantages door.  Ik fotografeerde ze met een Tiffen grijsfilter, gedoneerd door een lezer, zodat je op klaarlichte dag met lange sluitertijden kunt werken en zo iets kunt meegeven van de wind die hier altijd waait…

RZ15.Dagkoekoeksbloem (1)

Waarom besteden we zoveel geld tegen stikstofverrijking van de natuur voor 130 plantjes die geen stikstof blieven en achteruit blijven gaan, als stikstofrijke grond deze schoonheid oplevert?RZ15.Dagkoekoeksbloem (3)

RZ15.Dagkoekoeksbloem (2)RZ15.Dagkoekoeksbloem (6)