NOS over zonne–energie in Spanje: ellende!

NOS Spanje Knipsel

Die opscheppers van Climategate.nl claimen het meest gelezen en besproken weblog over klimaatverandering in Nederland te zijn. Waar of niet waar?

Zeker, het is een onbewezen bewering. Maar soms bekruipt mij het gevoel dat er op zijn minst een kern van waarheid in schuilt.

Eerder schonk ik aandacht aan het terugschroeven van subsidies voor duurzame energie, waarbij ik ook uitgebreid de recente ervaringen met de stimulering van zonne–energie in Spanje beschreef aan de hand van wat de Duitstalige ‘Costa Blanca Nachrichten’ daarover berichtte.

Vele kleine Spaanse investeerders hebben – veelal ook met geleend geld – hun pensioen geïnvesteerd in de productie van zonne–stroom in het vooruitzicht van een hoog risicovrij rendement, gegarandeerd door de overheid,

Nu de bevordering van zonne–energie in Spanje is teruggeschroefd, dreigen vele faillissementen, met alle persoonlijke ellende van dien. Eens te meer wordt duidelijk dat de klimaathysterie met in haar kielzog de verhoging van het aandeel duurzame energie in de energy mix, meer kapot maakt dan je lief is.

De lezers van Climategate.nl worden over dit soort zaken dagelijks geïnformeerd. Maar de MSM schenken er tot dusver weinig tot geen aandacht aan, zodat het grote publiek onkundig is van het majestueuze echec dat zich thans ontvouwt en nog steeds gelooft in de zegeningen van duurzaam. Ik viel daarom bijna van mijn stoel toen ik onlangs in het 8–uur journaal van de NOS een omineuze reportage zag waarin het Spaanse zonnefiasco op omfloerste wijze werd aangekaart.

Zie hier, vanaf 15.20.

Het Spaanse duurzame energiebeleid dat eens door Obama aan de wereld ten voorbeeld werd gesteld, is nu in als een kaartenhuis in elkaar gestort. Hiermee is ook de Spaanse doelstelling van 20% duurzame energie in 2020 uit het zicht verdwenen.

Spanje lijkt nu het slechtste jongetje uit de klas te worden – een categorie waartoe ook ons land volgens onze groenbevlogen medemensen, waaronder Ed Nijpels, behoort. Moeten we daar rouwig om zijn? Mijns inziens niet. Het verschil tussen Spanje en Nederland is dat de nefaste financiële consequenties in ons land nog niet zo duidelijk aan het licht zijn getreden als in Spanje. Dat moeten we vooral zo houden. En dat is mogelijk wanneer Nederland het voorbeeld van het nieuwe Spaanse beleid gaat volgen. Het is even slikken, maar het bespaart miljarden.

Voor mijn eerdere bijdragen over klimaat en aanverwante zaken zie hierhier, hier, hier en hier.

Door | 2015-07-23T19:39:35+00:00 24 juli 2015|27 Reacties

27 Reacties

 1. Turris 24 juli 2015 om 09:17- Antwoorden

  Dergelijke groene hypes/bubbles steken vooral de kop op door gesubsidieerde valse profeten met hun “wereldreddende” ideologen. In de jaren ’80 was er de “duurzame” snelle-groei-teakhout-hype met vele gefrustreerde beleggers als gevolg. In de jaren ’90 was er de “duurzame” hype van het beleggen in oliepalmplantages (= nu erg eko-foute belegging), thans is er het groene beleggen in “duurzame” aandelenfondsen in Wind-, Zon-, Biomassa-energie (die inmiddels niet of nauwelijks duurzaam zijn gebleken!). Dat “duurzaam” beleggen dat geheel gebaseerd is op aanhoudende rijkssubsidie en overheidspropaganda (en diverse energiemaatschappijen en banken zijn nu al kopschuw geworden vanwege de groeiende slecht-imago-rendement-risico’s van duurzaam!)

  Ga gerust “duurzaam” beleggend uw gang…………………….. 🙂

  http://www.asnbank.nl/particulier/beleggen/beleggingsfondsen/asn-groenprojectenfonds.html?

  • Joris van Dorp 24 juli 2015 om 10:20- Antwoorden

   De reclame code commissie ligt te slapen. Vrijwel dagelijks wordt ik op de buis verveeld door de reclames van “Van De Bron”. Daarin wordt onder andere door een deelnemer gesteld dat de grote energiemaatschappijen er “niet meer tussen zitten”. Onzin. Wanneer de wind niet waait, dan zorgen de ‘grote energiemaatschappijen’ namelijk dat het licht aanblijft. “Van de bron” misleid de kijker dus en dat mag kennelijk gewoon. De andere leveranciers van ‘groene’ stroom brengen vergelijkbare misleidende boodschappen. RCC, doe er iets aan!

 2. dwk 24 juli 2015 om 13:08- Antwoorden

  Maar ja als jullie het dan allemaal zo goed weten, komen jullie dan zelf eens met een idee om te uitstoot van CO2 te verminderen.

  hahahaha!

  • G.Deckzeijl 24 juli 2015 om 13:52- Antwoorden

   CO2-uitstoot was er al voordat de mens er was,
   dwk.!!

  • castle 24 juli 2015 om 14:05- Antwoorden

   Wellicht je pc, tablet,laptop of smartfoon uitzetten?
   Je bespaart hiermee energie in huis, eventueel je wifi uit, je modem uit, dat scheelt al iets. Dan kan het vebruik van. Datacenters ook omlaag en als klap op de tafel (vuurpijlen zijn milieu verziekers) je kan nietze stom reageren?

   • G.Deckzeijl 24 juli 2015 om 14:40- Antwoorden

    En dat zou alleen in dit land effect sorteren,
    castle..???

   • David 24 juli 2015 om 18:06- Antwoorden

    En gratis drion pillen voor iedereen die terug wil naar voorbije bevolkingsgroottes. Begin bij uzelf immers.

  • Luis in de Pels 28 juli 2015 om 03:24- Antwoorden

   Waarom zouden we de CO2 uitstoot moeten verminderen? CO2 is voedsel voor planten. Hoe meer CO2 hoe beter.

 3. R.Bijsterveld. 24 juli 2015 om 13:38- Antwoorden

  In Spanje is subsidie voor zonnestroom verminderd, een onbetrouwbare overheid. Failliete ondernemers zijn het gevolg.
  In Nederland kan de overheid de salderingsregeling voor de particulier afschaffen (2017). De overheid is dan niet onbetrouwbaar, omdat er voor de particulier met zonnepanelen geen contract is. Die particulier zal niet failliet gaan maar wel verlies leiden.

  • Chris van Dalen 24 juli 2015 om 15:53- Antwoorden

   De salderingsregeling wordt naar verwachting afgeschaft in 2020, aanvankelijk werd 2017 gemeld door minister Kamp maar de uitrol van slimme meters heeft vertraging opgelopen en zonder die slimme meter valt er simpelweg niets af te schaffen.

   Overigens is het meer dan terecht dat er een einde gemaakt wordt aan de salderingsregeling waarmee waardeloze zomerstroom 1 op 1 ingeruild kan worden voor relatief dure winterstroom. Dan krijg je van die idioten die denken dat ze hun huis kunnen verwarmen met zomerstroom en dat dat ook nog eens miljeuvriendelijk is.

   • henkie 24 juli 2015 om 23:36- Antwoorden

    Beste Chris,
    ik ben het helemaal met je eens. Maar toch zal ik verdrietig worden als de salderingsregeling op houdt te bestaan. Want dat is waarom mijn belastingpanelen nu zo’n mooi rendement hebben. Maar niet getreurd, ik ben al bezig om daar vooruitziend mee om te gaan. Vanaf 2018, onder het huidige regiem, zijn mijn belastingpanelen afbetaald, inclusief omvormer, montage materialen etc. Vanaf dat moment is mijn BP stroom gratis. Met dank aan de andere stroomverbruikers zonder BP. Gelegitimeerde diefstal. Maar in het andere geval zou ik een dief van mijn eigen portemonnee zijn geweest: dus een dief.

    • Erik 25 juli 2015 om 00:59- Antwoorden

     Henkie, if you can’t beat them, join them?

   • Laurens de Wit 27 juli 2015 om 16:06- Antwoorden

    Iedereen met een zonnestroom installatie heeft reeds een slimme meter. Dus de salderingsregeling zal wel degelijk in 2017 worden afgeschaft. Het streven is dan naar een vaste prijs per kWh (8 cent) voor de zelf opgewekte stroom, onafhankelijk van de leverancier. Het resultaat is een lager rendement (van 22 naar 8) per kWh. Het maakt dan ook niet meer uit of er panelen op een ander dak staan. Hierdoor zal er wel meer worden geïnvesteerd, mede door degenen die nu niet zelf kunnen opwekken.
    Probleem in Spanje is dat er mensen zijn die geld geleend hebben en de te betalen rente hoger is dan het rendement op de panelen. Met eigen geld daalt het rendement van 10% naar ongeveer 3%, maar dat is nog altijd meer dan wat de bank uitbetaalt.

    • Janos73 27 juli 2015 om 17:27- Antwoorden

     Slimme meter is niet verplicht in Nederland, voorlopig kan je gewoon met een normale ferraris meter werken. Natuurlijk niet als je gebruikt maakt van de SDE subsidie

 4. Michiel de Pooter 25 juli 2015 om 15:23- Antwoorden

  Om even bij de les te bljven : Renewable is toch alleen zinnig als ze basislast overnemen ? Stroom (op hoogspanningsniveau) kan je niet opslaan en moet direct worden afgenomen.
  Is toch een fatsoenlijk wetenschappelijk houdbaar fenomeen ? Is wel een van de grote feestbedervers van het grote groene subsidiebal. Het steeds weglaten van dit verhaal begint pathologische vormen aan te nemen, vooral bij de NOS. Daarom zijn zonnepaneeltjes op je dak uiteindelijk hetzelfde als zilverpapier sparen voor de negertjes; Het helpt niet, maar je denkt dat het helpt.

  • G.Deckzeijl 27 juli 2015 om 08:29- Antwoorden

   @Michiel, 25-7, 3:23
   …zonnepaneeltjes op je dak uiteindelijk hetzelfde als zilverpapier sparen voor de negertjes…
   Priceless!
   Die hou ik erin.
   Bedankt!

 5. Laurens de Wit 28 juli 2015 om 15:18- Antwoorden

  Als men het energieprobleem echt goed wil aanpakken, dan dien je dat via de conventionele energiecentrales te doen. Deze centrales (69 alleen in NL!) dienen in overeenstemming met elkaar te voorzien in voldoende stroom. Met nog een grotere versplintering van andere energie-opwekkers (zon en wind) hebben deze producenten te weinig zicht op de totale hoeveelheid stroom op het net, waardoor zij niet goed kunnen reageren op over- of ondercapaciteit. Het centraal opwekken van duurzame stroom met een conventionele centrale direct achter de hand is dan ook de enige oplossing om echt een goed resultaat te kunnen bereiken.

  • G.Deckzeijl 28 juli 2015 om 16:07- Antwoorden

   De OPSLAG van “duurzame” stroom, daar zijn ze nog niet uit.

  • henkie 28 juli 2015 om 21:05- Antwoorden

   Beste Laurens, we hadden in dit land een van de meest rendabele systemen voor het opvangen van pieken in de vorm van massale WKK installaties in het Westland, en op industrieterreinen zoals Delfzijl. Maar in de nieuwe SDK+ regeling wordt WKK niet meer als goede energiebron gezien. Resultaat: de centrale in Delfzijl stilgelegd, Aldel legt een kabel naar Duitsland http://www.provinciegroningen.nl/fileadmin/user_upload/Documenten/Persberichten/Oplossing_voor_Aldel_en_toekomst_industriecluster_Delfzijl.pdf
   Kwekers in het Westland stoppen met investeringen in decentrale WKK
   http://www.wos.nl/nieuwsbericht/item/20140925-duijvestijn-waarde-wkk-wordt-onderschat/
   En wat krijgen we daar voor terug: van die GVDde windmolens, die stroom leveren als niemand een kroket aan het bakken is, en geen stroom leveren als ik net de friet in de pan gekiept heb. Decentraal kan heel goed werken, de bewijzen liggen er al. En in UK gaan ze met decentrale dieselaggregaten blackouts te lijf. Wil je het nog gekker?

   • Hans Erren 28 juli 2015 om 22:10- Antwoorden

    Ik zag gisteren het nachtmerriehuis van de toekomst. Alleen wassen als de zon schijnt want dan is er stroom.

    • henkie 28 juli 2015 om 22:12- Antwoorden

     En die was had je 6 dagen geleden al in de machine gestopt in de hoop van het eerste time slot dat je toegewezen zou worden te kunnen profiteren….Elke week naar de Zeeman is goedkoper.

   • Laurens de Wit 30 juli 2015 om 14:49- Antwoorden

    Aangezien de opwekking van duurzame energie niet meer bedraagt dan 4% van het totale aanbod, is het niet reëel om aan te nemen dat die ene kroket een verandering kan realiseren op het totale energiegebruik. Immers 60% van de totale opgewekte energie wordt maar reëel gebruikt. De andere 40% wordt gewoon weggegooid.
    Aldel gaat inderdaad de stroom uit Duitsland halen. Wetende dat Nedersaksen grotendeels gebruik maakt van de centrales in de eemshaven. betekent dit dat het gewoon in Nederland wordt opgewekt. Hoe krom kunnen we het hebben.

Geef een reactie