NOS Spanje Knipsel

Die opscheppers van Climategate.nl claimen het meest gelezen en besproken weblog over klimaatverandering in Nederland te zijn. Waar of niet waar?

Zeker, het is een onbewezen bewering. Maar soms bekruipt mij het gevoel dat er op zijn minst een kern van waarheid in schuilt.

Eerder schonk ik aandacht aan het terugschroeven van subsidies voor duurzame energie, waarbij ik ook uitgebreid de recente ervaringen met de stimulering van zonne–energie in Spanje beschreef aan de hand van wat de Duitstalige ‘Costa Blanca Nachrichten’ daarover berichtte.

Vele kleine Spaanse investeerders hebben – veelal ook met geleend geld – hun pensioen geïnvesteerd in de productie van zonne–stroom in het vooruitzicht van een hoog risicovrij rendement, gegarandeerd door de overheid,

Nu de bevordering van zonne–energie in Spanje is teruggeschroefd, dreigen vele faillissementen, met alle persoonlijke ellende van dien. Eens te meer wordt duidelijk dat de klimaathysterie met in haar kielzog de verhoging van het aandeel duurzame energie in de energy mix, meer kapot maakt dan je lief is.

De lezers van Climategate.nl worden over dit soort zaken dagelijks geïnformeerd. Maar de MSM schenken er tot dusver weinig tot geen aandacht aan, zodat het grote publiek onkundig is van het majestueuze echec dat zich thans ontvouwt en nog steeds gelooft in de zegeningen van duurzaam. Ik viel daarom bijna van mijn stoel toen ik onlangs in het 8–uur journaal van de NOS een omineuze reportage zag waarin het Spaanse zonnefiasco op omfloerste wijze werd aangekaart.

Zie hier, vanaf 15.20.

Het Spaanse duurzame energiebeleid dat eens door Obama aan de wereld ten voorbeeld werd gesteld, is nu in als een kaartenhuis in elkaar gestort. Hiermee is ook de Spaanse doelstelling van 20% duurzame energie in 2020 uit het zicht verdwenen.

Spanje lijkt nu het slechtste jongetje uit de klas te worden – een categorie waartoe ook ons land volgens onze groenbevlogen medemensen, waaronder Ed Nijpels, behoort. Moeten we daar rouwig om zijn? Mijns inziens niet. Het verschil tussen Spanje en Nederland is dat de nefaste financiële consequenties in ons land nog niet zo duidelijk aan het licht zijn getreden als in Spanje. Dat moeten we vooral zo houden. En dat is mogelijk wanneer Nederland het voorbeeld van het nieuwe Spaanse beleid gaat volgen. Het is even slikken, maar het bespaart miljarden.

Voor mijn eerdere bijdragen over klimaat en aanverwante zaken zie hierhier, hier, hier en hier.