Wat weet hij dat anderen niet weten?

Stel je bent onheilsprofeet en de catastrofes die je hebt voorspeld blijven maar uit. Wat te doen? De standaardprocedure is dan dat je de datum waarop het onheil zich zou moeten voltrekken naar de toekomst verschuift – liefst zó ver dat je het zelf niet meer meemaakt, zodat je er ook niet meer op kan worden aangesproken als de ramp opnieuw niet wil komen.

Onder de titel, ‘Prince Charles extends climate doomsday deadline by 33 years’, schreef  Valerie Richardson in ‘The Washington Times’:

Prince Charles is warning that there are only 35 years left to save the planet from climate disaster, which represents a 33-year extension of his previous deadline. In March 2009, the heir to the British throne predicted that the world had 100 months “before we risk catastrophic climate change,” as pointed out by Climate Depot’s Marc Morano.

“Prince Charles gives world reprieve: Extends ‘100-Month’ climate ‘tipping point’ to 35 more years,” says the Tuesday headline on the Climate Depot website. …

Others have also extended their original “tipping point” predictions in recent years, much to the amusement of climate-change skeptics.
For example, Climate Depot notes that the United Nations Intergovernmental Panel on Climate Change gave the world 15 years to act starting in April 2014, even though its then-chairman, Rajendra Pachauri, had set a five-year deadline in 2007.

In 2006, former Vice President Al Gore said the world may have only 10 years to reverse course, prompting climatologist Roy Spencer to comment in 2014 that, “in the grand tradition of prophets of doom, his prognostication is not shaping up too well.”

Skeptics point out that the global mean temperature has not increased for more than 18 years, a phenomenon referred to by scientists as “the pause.”

Lees verder hier.

Het was niet het sterkste optreden van Prins Charles. Maar men is er zo langzamerhand wel aan gewend dat hij zo af en toe krachtige en controversiële opinies lanceert over onderwerpen waarvoor hij niet heeft doorgeleerd. Er wordt wel eens gefluisterd dat zijn moeder, Koningin Elizabeth, daarvan ook niet zo is gecharmeerd en dat dát een van de redenen zou zijn, dat zij tot op heden geen plaats heeft gemaakt op de troon voor haar zoon, zoals Koningin Beatrix heeft gedaan.

Hoe het ook zij, ik kan mij nauwelijks voorstellen dat serieuze aanhangers van de menselijke broeikashypothese (AGW = ‘Anthropogenic Global Warming’) blij zullen zijn met de uitspraken van Prins Charles. Met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig.

Voor mijn eerdere bijdragen over klimaat en aanverwante zaken zie hierhier, hier, hier en hier.