Geit

Je verzint als Milieucentraal (Ed Nijpels is voorzitter….) een leuke kop voor je onderzoek, en gegarandeerd dat de voltallige vaderlandse media dat kopieert: ‘Geitenwollensokken slecht voor milieu‘. Wol en Zijde zouden als milieuverpesters uit alweer een ‘nieuw onderzoek’ rollen. Mijn Bullshit-detector sloeg meteen alarm.

En dus wil ik direct in de bres springen voor Lucas Reijnders en al die rechtgeaarde zuurzame milieuridders van het eerste uur die gehuld in de geitenbreier onze planeet redden sinds de vroege jaren ’70. Stijf herkauwend op een roggenbroodje biologisch dynamische huttenkase om vooral Moeder Aarde geen pijn te doen.

Met de geitenbreier is niets mis, en wol is een fantastisch product.

Het doel van Milieu Centraal is anderen betuttelen vanuit de gedachte dat De Planeet vraagt dat wij ons leven omgooien, omdat de Aarde anders zou vergaan. In dit geval willen ze reclame maken voor een andere campagne, Slo Fesjon. Zoals hun campagneleidster Kirsten Palland het op de toon van een kleuterleidster zegt

Het beste voor Het Milieu is om impulsaankopen te voorkomen. Dit heet Slow Fashion.

Daar hebben kerels bij kleding minder last van: je loopt in 1 rechte lijn naar je doel na je eerst te verdiepen in alle ins en outs, hebbes en laat je jaren niet weer in de kledingwinkel zien. Wanneer CE Delft het gebruik van katoen veroordeelt, dan moeten we niet vergeten dat de milieubeweging in veel delen de teelt van GMO-katoen tegenhoudt waar je met een fractie van de bestrijdingsmiddelen toekunt. Meer dan hergebruikt katoen, is GMO-katoen mogelijk vele malen minder belastend voor de mensen op de plantages die de katoen moeten plukken.

Want daar gaat milieu om: hebben mensen last van stoffen in dusdanige concentraties, dat het ze ziek maakt. De Aarde zal het om het even zijn.

 

Welk milieu zou hier nu de dupe zijn en wie bepaalt dat?

Welk milieu zou hier nu de dupe zijn en wie bepaalt dat?

Welk Milieu?
Allereerst is ‘het milieu’ als zelfstandig naamwoord een uit zijn context gerukt begrip.  Dus stel als journalist eerst de vraag: voor WELK milieu? In het geval van met overheidsubsidie op de been gehouden betuttelclubs als Milieu Centraal staat Milieu voor een minimalistische levensbeschouwing – het Neo Malthusianisme- waarin ‘goed voor milieu’ staat voor ‘geen menselijke invloed’. Wat wij ook wel de zuurzaamheid noemen, van angstig afknijpen, Moeder Aarde heeft koorts, dat werk. Het Milieu is de werkverschaffer van het Academisch overschot dat problemen verzint om zichzelf als De Oplossing aan te bieden

Liever de hele cyclus bekijken
We zien ook dat het ‘onderzoek’ van CE Delft om een materiaalvergelijking gaat, terwijl er veel meer dan de productie speelt bij milieuvergelijkingen. Hoe kun je energieverbruik en gebruik van materialen nu op 1 hoop gooien als 1 aggregaat (mix van verschillende grootheden met 1 uitkomst), en vervolgens ‘Het Milieu’ daar aan koppelen als de gedupeerde? Meestal geven zulke zaken een vertekend beeld, met de Ecologische Voetafdruk als voorbeeld van valse concreetheid. Daarbij is landoppervlakte de maat van alle dingen. ( En milieu= CO2 bij de voetafdruk). Dus welk deel van ‘het milieu’ je kiest is vaak een kwestie van smaak.

Gaat het om verbruik van grondstoffen? Synthetische vezels van polyamide, die hoef je niet te wassen, zoals dat bij wol moet. Dus hier zijn ze ongetwijfeld onverslaanbaar, als het gaat om schoon waterverbruik.

Kunstvezels voor kleding worden gemaakt van fossiele koolwaterstoffen: daar hebben wij op Climategate.nl ook niets op tegen. Bij Milieu Centraal is schoppen tegen winning van die fossiele brandstof ongeveer het bestaansrecht.Maar de wol groeit weer gratis aan het schaap, slechts bij de zomer even af te scheren.

Je kunt er ook nog shoarma van maken....

Je kunt er ook nog shoarma van maken….

Slow Fashion EN Slow Food En Begrazing
Bij duurzaamheid speelt veel meer mee. Neem het vakmanschap waarmee een kledingstuk is gemaakt. De meeste moderne kleding uit ateliers is dusdanig wrakkig samengesteld dat het nauwelijks een jaar mee gaat. Ik kocht sokken van Falke, die naam hebben als merk, ze slijten binnen een jaar door. En ook schoenen van Van Lier zijn niet meer wat ze waren.

Terwijl de geitenbreiers die mijn oudtante in mijn kleutertijd breidde minstens 10 jaar mee gingen, en op menig schaatstocht tegen bevriezing beschermden. Dat is alvast dikke 1-0 voor Lucas Reijnders en alle zuurzamen. De wollen geitenbreier, van geit of schaap die met zorg tot kleding is verwerkt is onverwoestbaar.

 

De bestuursvoorzitter van chemieconcerns begraast alleen revenue, de schapen begrazen gratis de dijken

Multifunctioneel, de schapen begrazen gratis de dijken

De geit heeft net als het Texelse schaap- als voordeel dat ze zowel Slow Fashion kan produceren- ultra lang meegaande geitenbreiers- als slow food, dus geitenkaas en geitenvlees. Daarnaast hebben geit en schaap nog vele andere nuttige functies. Ze begrazen onze zeedijken als gratis grasmaaiers. Ik slaap ook onder Texels dekbed.

Dikke kans dat CE Delft die voordelen niet mee heeft gewogen. En dat ze tegelijk CO2 als slecht voor ‘het Milieu’ afficheerden, met methaanscheten van veehouderij kwamen aandraven.  Terwijl ik dan weer vraag: voor WELK milieu? Niet voor de plantenwereld die zweert bij hogere CO2-gehaltes in de atmosfeer. Ook voor mensen is meer CO2 in de atmosfeer volledig onschuldig.

Multifunctioneel en overal inzetbaar, de wolproducenten

Multifunctioneel en overal inzetbaar, de wolproducenten

Milieu Centraal kan zich gisteren al opheffen
Dus door gewoon zelf na te denken- en dan zonder het CE Delft onderzoek te zien- kunnen we het al opnemen voor de degelijke warme geitenbreier, de schapenvacht, en het Texelse dekbed. Niets mis mee, en bijzonder goed voor de Nederlandse zeedijken, het Texelse tuunwallenland, en het levert nog slow food op ook.

Probeer jij dan maar eens shoarma van polyamide door je strot te krijgen, als je nu bezwaar maakt. Al met al krijg ik dus het gevoel dat zuurzame betuttelclubs als Milieu Centraal

  • a. inzien dat de milieubeweging met haar zuurzaamheid ver, ver ver over datum is
  • b. op die feitelijk juiste waarneming een vals antwoord formuleren, door zich van het imago van de oude beweging los te maken, zonder fundamenteel te overdenken waar ze daar in godesnaam nu mee bezig zijn, behalve dan met zichzelf
  • En Ed Nijpels dient zo snel mogelijk uit al zijn functies ontheven te worden tot heil van het Nederlandse Volk.