De buiging van de horizon maakt het mogelijk de omtrek van de aarde te meten. Deze curve komt door de groothoeklens

De buiging van de horizon maakt het mogelijk de omtrek van de aarde te meten. Deze curve hier komt overigens door de groothoeklens

De omtrek van de aarde was al 2200 jaar bekend, er zijn nooit platte aarde-gelovigen geweest bij de kerkelijke intellectuele centra. Toch is die platte aarde-mythe Al Gore’s favoriete beschuldiging aan klimaatsceptici. Die zijn van de ‘flat earth society’: de bewering dat de vroegere kerk geloofde dat de aarde plat was. En daarmee een zogenaamd bewijs dat iedereen die in God gelooft eigenlijk tegen wetenschap is en mensen dom wilde houden.

Dit is de klassieke mythe die cultuur-Marxisten er in hamerden om de secularisatie in uw hoofd te hameren. Toen kwam ‘DE’ wetenschap triomferen, en dus is iedereen die nu nog in God gelooft gek. Volgens die zelfde analogie: wie  het klimaatsimplisme van IPCC betwijfelt als de letterlijke waarheid van ’s Wetenschaps Woord, die gelooft in de platte aarde en is net zo achterlijk als de vroegere kerk, die het waagde om in God te geloven. Want volgens de held van de linkse medemensen- Karl Marx mag dat immers niet, dat is opium voor het volk.

Dus herschrijf je de geschiedenis, en hup, dram je lekker je wereldvisie door.

httpv://www.youtube.com/watch?v=VU4KNoK7W9g

Omtrek aarde al 2200 jaar bekend~
Onzin. In werkelijkheid was de juiste omtrek van de aarde – 25 duizend mijl- al 200 jaar voor Christus berekend. Door Erasthothenes, de bibliotheekbaas van Alexandrie (..-195 bce).Hij berekende die omtrek toen. Aristoteles, Plato en alle Klassieken waarop de kerk in kloosters en bibliotheken haar kennis baseerde, allen wisten dat de aarde een sferische vorm had.

Het idee is elegant en simpel. De Grieken waren fanatiek met astronomie. Zij zagen al hoe de positie van sterren of de zon ten opzichte van de aarde veranderde met de afstand over de aarde, op het zelfde moment. Dus als je de afstand weet die je aflegt voor 1 graad verschil in hellingshoek. Dan hoef je die afstand enkel nog met 360 te vermenigvuldigen.

Erasthothenes kwam per ongeluk op het goede antwoord, via het goede idee. Hij had in Syene gezien dat de zon loodrecht op het oppervlak scheen op de langste zomerdag. Hij nam daarom aan dat Syene op de noordelijke keerkring lag. Maar op de zelfde dag scheen de zon met een hoek van 7,2 graden boven Alexandrie. Dus hij liet iemand van Alexandrie naar Syene lopen om zijn stappen te tellen, in totaal 500 mijl. Die maakte een gelukkige telfout, want Syene lag 22 mijl boven de keerkring. Syene lag ook niet loodrecht onder Alexandrie.

Hoe het milieu-marxisme het debat 'framet': schuif je tegenstander in een foute sociale groep op basis van verzinsels

Hoe het milieu-marxisme het debat ‘framet’: schuif je tegenstander in een foute sociale groep op basis van verzinsels, ‘ontkenner’ is er ook zo’n mooie, de plaatgroef waar onze reageerder Joris in blijft steken

Maar het idee was juist. Duizend jaar later maakten Arabische astronomen uit Baghdad- die Eratshothenes zijn werk goed kenden- een nauwkeuriger berekening in Irak. Dat dezen ze op basis van de positie van de sterren ten opzichte van het aardoppervlak. Twee groepen astronomen legden op de vlakte van Sinjar bij Mosul een afstand af. Telkens plaatsten ze een markering. Na het afleggen van 56,6 Arabische mijlen maten ze een hellingshoek-verschil van 1 graad, gelijk aan 68 reguliere (=Italiaanse) mijlen.

Vermenigvuldig dat met 360 et voila.

Ook de Arabieren wisten al voor het jaar 1000 de exacte omtrek van de aarde. Zij hielden tot eind 15de eeuw nog delen van Spanje bezet. En zo komen we bij de historische link met de volgende mythe.

Als alle hemellichamen rond waren, waarom zouden de aan astronomie verslaafde Middeleeuwers dan geloven dat de aarde plat was....

Als alle hemellichamen rond waren, waarom zouden de aan astronomie verslaafde Middeleeuwers dan geloven dat de aarde plat was….

Platte aarde angst kerk bij Columbus uit duim gezogen van Amerikaanse romanschrijver
Zo komen we ook bij die andere mythe, die ontstond met de roman van Washington Irving in 1828: Columbus zijn bemanning die aan het muiten zou slaan omdat ze bang waren van de aarde af te varen. En de kerkelijke autoriteiten die zijn positie zouden betwijfelen dat de aarde rond was. Ook dat is totale onzin. Columbus maakte alleen een vergissing door- bij berekening van de afstand tot ‘Indie/Azie’- de Arabische mijl te verwarren met ‘onze’ mijl, de Italiaanse mijl van 1480 meter. Daardoor schatte hij de afstand tot zijn beoogde reisdoel 20 procent korter in.

En dat kon een fatale vergissing zijn, wanneer de reis zo lang duurt dat je door je voorraden voedsel heen bent.

  • Ik lees nu Jim Al Khalili’s ‘The House of Wisdom’ over Arabische wetenschap, waarin het Arabische aardomtrek-meten aan de orde komt. Al Khalili is fysicus en wetenschaps-programmamaker voor de BBC, van Irakees/Perzische komaf
  • Daarnaast moet je zeker ook James Hannam’s ‘God’s filosofen’ lezen over de wetenschapsbeoefening in de Middeleeuwen.

Zonder kennis ben je in de macht van de mensen die met geschiedsvervalsing hun gelijk halen en zo hun positie veroveren. Geschiedsvervalsing het 1 van de kenmerken van het cultuur-marxisme, waarvan de milieubeweging onderdeel is.

We behandelden eerder al Al Gore’s nep-citatie van de heilige Indiaan Seattle die ons zou opdragen in harmonie met de aarde te leven. Die veel aangehaalde Indianen-preek werd verzonnen door een christelijke radioprogrammamaker, begin jaren ’70.