Er valt veel te lachen in het leven, maar je moet het wel willen zien. Zo moest ik niet zo lang geleden erg lachen om de aantijgingen aan het adres van ‘big oil’. Om precies te zijn, aan Exxon Mobil, erg ‘big oil’ dus. De ‘biggest-oil’ om nog preciezer te zijn. Naar verluidt zou dit bedrijf hebben meebetaald aan het verspreiden van foute informatie over ‘het klimaat’, zo meldt Wikipedia sterk gekleurd over de ‘climate change controversy’. Dat die berichtgeving op een mooi initiatief als Wikipedia (‘access to education for everyone’) soms gekleurd is, is eigenlijk meer om te huilen. Maar als je even kijkt naar de timing valt er ook wat te lachen.

Timing is alles
De timing viel me op in de berichtgeving over die Grote Zonde van dat duivelse Exxon zo schrijft  Sensational Scientific American. De schreeuwende kop boven het artikel zegt dat Exxon niet alleen wist dat het klimaat veranderde (hoeveel geologen zou Exxon in dienst hebben?) maar ze wisten het al 40 jaar geleden, VEERTIG! En dan begint het artikel met:

Exxon was aware of climate change, as early as 1977, 11 years before it became a public issue, according to a recent investigation from InsideClimate News.

Om die 1977 moest ik hartelijk lachen, wat een prachtig toeval dat ze dat jaartal kozen voor hun openingszin, zie hier waarom:

time-covers 1977 2006

Ik denk ook dat Exxon 40 jaar geleden al wist dat het klimaat veranderlijk was, maar in 1977 waren de alarmisten nog in de ban van de AFKOELING van de aarde. Scientific American zou wetenschap moeten brengen maar ze brengen sensatie, en slaan dan ook nog de plank helemaal mis. Zouden er wel wetenschappers werken vraag je je af?

Exxon Mobil heeft in elk geval wel wetenschappers in dienst, en bovendien heeft het bedrijf gevoel voor humor. Of lol in hun werk, zoals blijkt uit hun campagne: ‘hoe zou de wereld eruit zien zonder ingenieurs‘. Ze kiezen een insteek die wijst op het plezier dat technologie kan geven:

Without engineers, the world as we know it wouldn’t be the world as we know it. In fact, it would be almost unrecognizable – and a whole lot less fun.

Maar als je al voorgeprogrammeerd bent om alles rond big-oil vreselijk te vinden en ook nog chemofoob en technofoob bent, een combinatie van eigenschappen die veel voorkomt en er naar hartelust door de media in wordt gepompt, zal het moeilijk zijn om de lol hiervan in te zien.  Want nu blijkt dat duivelse Exxon ook nog aan nanotechnologie te doen, ook al een milieuactivisten speerpunt om innovatie te verhinderen.

Als u, climategate.nl lezer, niet zo’n last heeft van deze voor-programmering en open staat voor iets leuks en leerzaams, kijk dan even naar dit 5 minuten-filmpje. Lach, leer en verwonder je over de natuur en de menselijke inventiviteit: