Eerder schreef ik over de uitkomst van de klimaattop in Parijs:
De klimaattop in Parijs eindigde in een euforische stemming. De slottekst werd zonder reserves aanvaard en de deelnemers barstten in een spontaan applaus uit. Verschillende deelnemers spraken van een historisch keerpunt in de strijd tegen de opwarming van de aarde (die overigens al zo’n 18 jaar geleden vanzelf is gestopt).
Voor staatssecretaris Dijksma was dit een ‘magisch moment’ … evenals de traditionele Afrikaans regendans. Maar dat laatste zei ze er niet bij. Voor kritischer geesten was het een angstwekkend hoogtepunt van de klimaathysterie. Een ernstig geval van collectieve verstandsverbijstering.
De Europese doelstellingen voor de vermindering van de CO2–uitstoot voor 2020 bedraagt 20% ten opzichte van het niveau van 1990; voor 2030: 40%. Rond 2050, streeft de EU een reductie van 80–95% na, als deel van de inspanningen van de ontwikkelde landen als groep.
Zijn deze doelstellingen realistisch? Het lijkt mij niet. Er bestaat een hoge correlatie tussen welvaart en het gebruik van (fossiele) energie. De verhouding is ongeveer één op één. Toegegeven, door technische vooruitgang zou daar enige rek in kunnen zitten. Maar die rek is toch beperkt. Een vermindering van 40% of meer van de CO2–uitstoot betekent dat de duimschroeven fors moeten worden aangedraaid. Dat zal tot een aanzienlijk welvaartsverlies leiden. Lang vóór die tijd zal de maatschappelijke weerstand tegen dat beleid zó hoog oplopen dat de politieke stabiliteit in Europa ernstig in gevaar komt en de middelpuntvliedende krachten de EU wellicht grondig zullen transformeren.
Na de roes volgt de kater. Bestudering van de kleine lettertjes van de overeenkomst (géén verdrag!) van Parijs wijst uit dat deze alleen maar intentieverklaringen – geen bindende verplichtingen – bevat. En dan is er nog de weerbarstige werkelijkheid, die zich niet wenst te conformeren aan al die mooie voornemens op het geduldige papier.
Volgens een recent persbericht van Eurostat is de CO2-uitstoot van de EU van 2014–2015 niet gedaald maar licht gestegen.
Early estimates of CO2 emissions from energy use.
In 2015, CO2 emissions in the EU estimated to have slightly increased compared with 2014. Eurostat estimates that in 2015 carbon dioxide (CO2) emissions from fossil fuel combustion increased by 0.7% in the European Union (EU), compared with the previous year. CO2 emissions are a major contributor to global warming [Tja, daar istie weer!] and account for around 80% of all EU greenhouse gas emissions. They are influenced by factors such as climate conditions, economic growth, size of the population, transport and industrial activities. Various EU energy efficiency initiatives aim to reduce emissions of CO2 and other greenhouse gases.
It should also be noted that imports and exports of energy products have an impact on CO2 emissions in the country where fossil fuels are burned: for example if coal is imported this leads to an increase in emissions, while if
electricity is imported, it has no direct effect on emissions in the importing country, as these would be reported in the exporting country where it is produced.
Ondanks de Energiewende is de uitstoot in Duitsland – het beste jongetje van de klas – ongeveer gelijk gebleven. In ons land is deze – oei! – met ruim 2% gestegen.
Lees verder hier.
Eerder schreef ik:
… de Europese besluitvorming inzake klimaat blijft maar laboreren aan een hoog Alice–in–Wonderland–gehalte. En de meeste reguliere media doen niets om deze ballon door te prikken. Dat is een belangrijke reden dat er maar geen einde komt aan deze surrealistische klimaatsoap. Nog maar weer even om het geheugen op te frissen: de opwarming is 18 jaar geleden gestopt. … Wat bezielt Brussel toch om door te gaan met deze obscurantistische en masochistische exercitie? Tunnelvisie? Groepsdenken? Kuddegeest? Collectieve verstandsverbijstering?
Voor mijn eerdere bijdragen over klimaat en aanverwante zaken zie hier, hier, hier, hier en hier.
Ik besprak gisteren al dit zelfde persbericht om aan te tonen dat die CO2-boekhouding van dubieuze oorsprong is, maar dan zonder het gehamer op ‘de opwarming die 18 jaar geleden is gestopt’ (wat een discutabele uitspraak is)
Wat mij betreft is Climategate een journalistiek platform, geen aambeeld waar een zelfde discutabel standpunt er iedere dag weer ingehamerd moet met het zelfde rondje reageerders die de zelfde slaapverwekkende commentaren geven.
We hoeven toch niet alles voor zoete koek te slikken. In de media worden we voortdurend doodgegooid met komende catastrofes a.g.v. die vermetele opwarming (die inderdaad maar niet wil komen) . Het is m.i. een prima zaak om deze onzin, waar dit maar mogelijk is, aan de kaak te stellen.
Organiseer een protestdemonstratie Werff , “we pikken het niet langer ! ” Wat ‘het’ in deze voorstelt is mij overigens niet helemaal duidelijk. De persvrijheid? is dat het probleem?
Het is altijd nuttig om een verschijnsel te benoemen, soms van 2 kanten, waarbij enige overlap een zeker risico is. Nuttig is ook kennis te nemen van wat reageerders te zeggen hebben. Beter dan helemaal geen reageerders. In elk geval is het zo dat de temperatuurbeweging na 1998 achterblijft bij de modellen. Dat het IPCC dit probeert te verhullen door de onzekerheidsmarge iedere keer op te rekken, doet hier niets aan af. Het IPCC had namelijk vooraf moeten stellen bij welk betrouwbaarheidsinterval ze een meetresultaat dat daarbuiten valt als niet toeval beschouwt. Dit is nooit gebeurd. Dus is de methode van het IPCC per definitie discutabel en waarop zich alle aandacht had moeten richten, niet de uitspraak of de temperatuurontwikkeling na 1998 nu wel volledig is gestopt of mogelijk toch is gestegen. (Het vaak gebruikte Woodfortrees, geeft een daling na 2000). Hier gaat het dus om een wetenschappelijke hypothese met het bijbehorende betrouwbaarheidsinterval, bijvoorbeeld 99,99%, zoals de wetenschappers die vooraf formuleerden bij hun zoektocht naar het Higgs-deeltje. Het Higgs-deeltje viel buiten dit interval en was daarmee ontdekt. Zo behoort dan ook de temperatuurontwikkeling getoetst te worden aan een vooraf geformuleerde hypothese. Dit is niet gebeurd.
Nee hoor Hetzler, de temperatuurbeweging blijft na 1998 niet achter bij de modellen. Alleen is het wel zo dat deze onder het modelgemiddelde valt. So what? En nee, het IPCC probeert helemaal niets te verhullen en rekt de onzekerheidsmarge ook niet op. Hoe krijg je het verzonnen. Het IPCC heeft wel degelijk vooraf betrouwbaarheidsintervallen gesteld. Hoe kom je er bij dat dit niet zo is? En er bestaat geen IPCC methode. En verder geeft het vaak gebruikte Woodfortrees op geen enkele database een daling na 2000. Zelfs RSS niet. Kijk maar: http://woodfortrees.org/plot/rss/from:2000/plot/rss/from:2000/trend
Toch knap van je Jeroen om zoveel onjuistheden binnen zo’n klein stukje tekst te kunnen proppen.
Beste Herman,
je blijft je manifesteren als alwetende druktemaker. En naar mijn mening, is dat wat je bent: een zelfbenoemde alwetende druktemaker. Get a life. Loser.
Dus wie reageert op climategate.nl is een Loser volgens Henkie. Nou Henkie, welcome to the club, the losers club! haha haha. Wil je voorzitter worden Henkie? moehaha!
Weet je Henkie, wat opvalt is dat je erg giftig wordt zodra het over modellen gaat. Wat ook opvalt is dat je meer dan gemiddeld snapt waar het over gaat. Als je sporadisch in de “mood” bent om serieus het gesprek aan te gaan tenminste. Meestal niet. Jammer.
Sinds wanneer baseert Jeroen Hetzler zijn mening op feiten en wetenschappelijk onderzoek ?
Dat zo nog eens nieuws zijn!
Verder zijn de metingen natuurlijk al lang weer boven het model gemiddelde uitgekomen
tot 2015 (waar we nu natuurlijk vet boven zitten)
http://www.nature.com/articles/srep19831/figures/1
http://blog.hotwhopper.com/2016/02/global-sea-surface-temperature-and.html
“Blijft niet achter, maar valt onder modelgemiddelde” – semantieke newspeak – 1932 – Brave New World – Aldous Huxley.
Laten we het voor meneer Boos dan maar in beeld brengen:
http://www.climate-lab-book.ac.uk/files/2016/01/fig-nearterm_all_UPDATE_2016.png
Vooruit dan, speciaal voor Herman-de-linkjes-man:
https://climateaudit.org/2016/05/05/schmidts-histogram-diagram-doesnt-refute-christy/
Als je het niet erg vindt hou ik het lekker simpel: het model en de waarnemingen.
http://www.climate-lab-book.ac.uk/files/2016/01/fig-nearterm_all_UPDATE_2016.png
Hopla, zo simpel is het. Waarnemingen volgen het model. Ja, als we gemiddelde model trend vergelijken met de trend van de waarnemingen dan is de opwarming minder dan verwacht. So what?
Vruggink, alarmisten vinden dat juist heel erg dat hun voorspelde klimaatcatastrofe niet gaat worden gehaald en slepen er vulkanisme bij om het alsnog te verklaren.
Geen idee Turris, ik hou mijn niet zo bezig met alarmisten. Ik kan niet in hun hoofd kijken. Ik lees slechts de samenvatting van de wetenschap. En die voorspelt opwarming die in de toekomst steeds meer problemen kan opleveren. En zolang die voorspelling niet weerlegt wordt gaan we er nog maar eventjes van uit dat dit het meest waarschijnlijke scenario is.
@Herman,
Ik begrijp dat het allemaal wel erg ingewikkeld voor je is, hindert niet. Deze analyse toont aan dat in meer dan 99% van de gevallen een modelrun een hogere temperatuurtrend oplevert dan de werkelijk gemeten trend. In 88% van de gevallen is de afwijking meer dan 0.1 graad/decade, in 41% van de gevallen produceren de modellen een trend die 0.2 graad/ decade hoger is dan de waargenomen trend. Om het lekker simpel te houden: dit zijn lieg-modellen. Wetenschappers die ze gebruiken om de toekomst te voorspellen horen op de kermis thuis, naast Madame Mikmak.
Ja dus Ed? Iedereen weet dat de gemiddelde trend achter is gebleven bij de gemiddelde voorspelling. So what Ed? So what? Waar staat geschreven dat waarnemingen precies het gemiddelde lijntje moeten volgen? Waar Ed? De modellen functioneren tot nu toe fantastisch. Kijk maar eens :
http://www.climate-lab-book.ac.uk/files/2016/01/fig-nearterm_all_UPDATE_2016.png
Beste J van der Heijden,
Je taalgebruik doet denken aan dat van Janos74. Ben jij de flapdrol van dienst?
Henkie,
Inderdaad dat ben ik, ik miste je goed onderbouwde kritiek en ben even terug.
Kusjes
Fijn te lezen dat ik het goed ingeschat heb. Kusje terug.
@Heijden @Vruggink Kennelijk ontgaat jullie dit stuk elementaire statistiek, namelijk de kritische drempel die a priori wordt aangelegd als drempelwaarde van de te toetsen hypothese. Wat blaaskaken werkt niet om jullie onkunde te verhullen.
Vertel Jeroen, waar sla ik de plank mis?
Ik ben benieuwd naar jouw onderbouwing !
Zeggen dat ik er naast zit is natuurlijk leuk p, maar even aangeven zal wel weer te veel moeite zijn …..
Ik sluit mij aan bij Janos van der Heijden. Kom eens met een onderbouwing Hetzler, je roept maar wat. Reageer eens op wat ik schrijf. Nogmaals:
de temperatuurbeweging blijft na 1998 niet achter bij de modellen. hoe krijg je het verzonnen. Je zuigt het gewoon uit je duim. Het wel zo dat deze onder het modelgemiddelde valt. So what? En nee, het IPCC probeert helemaal niets te verhullen en rekt de onzekerheidsmarge ook niet op. Waar haal je die onzin vandaan? Het IPCC heeft wel degelijk vooraf betrouwbaarheidsintervallen gesteld. Hoe kom je er bij dat dit niet zo is? En er bestaat geen IPCC methode. Of weet jij iets wat ik niet weet? Voor de draad ermee. En verder geeft het vaak gebruikte Woodfortrees op geen enkele database een daling na 2000. Zelfs RSS niet. Kijk maar: http://woodfortrees.org/plot/rss/from:2000/plot/rss/from:2000/trend
Toch knap van je Jeroen om zoveel onjuistheden binnen zo’n klein stukje tekst te kunnen proppen.
Tja, hier een ander beginpunt (1990), plus de afgeleide (de snelheid van opwarming) die gemiddeld ergens rond de nul ligt.
http://woodfortrees.org/plot/rss/from:1990/plot/rss/from:1990/derivative
De 2 reuze pieken vallen samen met … ?
Geen idee wat je probeert te vertellen Boels. Ik heb het vermoeden dat je het zelf ook niet weet. Het onderwerp van gesprek is de lariekoek van Hetzler.
Herman
http://woodfortrees.org/plot/rss/from:1997.5/plot/rss/from:2001/to:2016/trend
We hebben 2 El Niño (La Niña) perioden, 1998-2001 en vanaf 2016, en een hiatus, eigenlijk lichte daling van 15 jaar, van 2001-2016, ertussen. Dus nergens een CO2 effect hier. Opwarming geschiedt door natuurlijk verschijnsel El Nino, dus geen CO2 maatregelen gaarne.
Ach kijk, het jaar 2000 Van Hetzler moet dus 2001 zijn, we moeten RSS nemen en de rest van gegevens negeren en we moeten een vergrootglas nemen om afkoeling waar te nemen. Dit is wat de rest van de wereld ziet: http://woodfortrees.org/plot/gistemp/from:1997.5/plot/gistemp/from:2001/to:2016/trend
voor beoordeling van betrouwbaarheid van modellen is het voldoende en afdoende om de trends te vergelijken. trends van modellen zijn vaak een factor 3 hoger dan die van metingen.
George K. Vruggink
http://woodfortrees.org/plot/gistemp/from:1997.5/plot/gistemp/from:2002/to:2014/trend
Bij deze sterk gemanipuleerde reeks is toch nog een 12 jarige hiatus zichtbaar. Kennelijk zijn de El Niño’s breder (in jaren) dan bij de satellieten. Overigens gelooft jouw ‘rest van de wereld’ sterk in sprookjes.
Een gemiddelde oppervlakte temperatuur is slechts zeer onnauwkeurig te bepalen. Nauwkeurigheid wellicht +/- 3 graden Celsius. Er wordt slecht of geen rekening gehouden met systematische fouten of met de resolutie van de meetapparaten.
“A big part of the problem is we assume the thermometers are measuring air temperature, it’s a false assumption; the thermometers are actually measure the temperature of the thermometer, which is influenced by the air temperature, the wind speed, whether the enclosure is ventilated, passively ventilated or forced ventilated, whether the enclosure is exposed to sunlight and how much sunlight. Because all of these variables change, what the thermal equilibrium achieved is and how long the thermometer takes to achieve equilibrium constantly changes, in short the instrumental error is inconsistent and unpredictable.
The Alarmists completely ignore their own surface temperature measuring instruments shortcomings, but bug the poor purveyors of satelllite temperature data to death over their potential instrument errors.”
Gelukkig zijn er toch de satellieten.
“At least we have the satellites. We should get more of them up there. The more, the merrier”
Zie de bijdrage van Pat Frank, zeer onthullend:
https://wattsupwiththat.com/2016/04/19/systematic-error-in-climate-measurements-the-surface-air-temperature-record/comment-page-1/#comment-2194142
Goh, een 12 jarige Hiatus…. Dat is toch wat anders dan ’18 jaar gestopt’ niet dan?
Maar eigenlijk is het : Er was eens een 12 jarige Hiatus… van 2002 t/m 2014. Inmiddels al lang niet meer. Iets voor het museum Erik? Die 12 jarige Hiatus?