Hohe Tauern Oostenrijk

Hohe Tauern Oostenrijk

Zonneschijn is meer dan geld in bos en open veld. Eilanden als Texel kunnen zich beroepen op de meeste zonuren van het land, met vaak schoongeveegde luchten. Nu is mijn vraag: waar zijn de data van wolkendek boven Nederland en Noord West Europa inclusief de Noordzee? Is daar van de afgelopen 40 jaar een ontwikkeling en trend bij gehouden? En zo ja, wat is die trend? Is er een verschil tussen nachtelijke wolkenbedekking en overdag?

Het mag duidelijk zijn dat bewolking bij temperatuur alles bepalend is, want iedereen kan dat iedere dag zelf ervaren. Je zit op het terras met hapje en drankje in je t-shirtje, dan schuift een wolk voor de zon en plots is het koud. Een verschil van 5 tot 10 graden kun je zo in een mum van tijd ervaren.

Een andere vraag is: Kun je die trends ook uitsplitsen per seizoen?

Met name dat laatste is volgens mij biologisch belangrijk. Stel dat je vaker een voorjaar hebt met meer zonlicht, dan krijgen planten meer licht en is de productiviteit ook hoger. Net als het plankton in zee. Dat slurpt in het groeiseizoen alle fosfaat op tot in de zomer, zolang de dagen lengen.

Een zee van ellebogende koekoeksbloemen

Een zee van ellebogende koekoeksbloemen

Je ziet het in je eigen tuin gebeuren, de zonnige plaatsen leveren de snelste groei op. Alle planten ellebogen zich een weg naar het licht, en wie verstikt raakt krijgt geen licht meer. Zo verdween het longkruid al in mijn tuin onder de ellebogen van zwarte zegge. Mijn (cultivar) wolfsmelk kan met al haar chemische wapens misschien de slakken van het lijf houden, maar de look zonder look drong zich sneller een weg naar het licht. Zonder ingrijpen was de wolfsmelk weg-ge-elleboogd. Kortom, licht is alles in de natuur.

Je kunt zelfs de lijn doortrekken naar het humeur van mensen. Mensen zijn vrolijker bij zonneschijn dan wanneer depressies vanuit zee domineren. Nou, lieve lezers: stel ons niet teleur, wees met ons een internetstofzuiger en kom met links, tips grafieken enzovoort.