Van een onzer correspondenten.

Na jaren van versnelde groei lijkt de verkoop van elektrische auto’s in Europa in een ‘dal des doods’ terecht te komen nu bestuurders wachten op betere, goedkopere modellen die nog twee tot drie jaar op zich laten wachten.

De verkoop van volledig elektrische auto’s in Europa steeg in de eerste negen maanden van 2023 met 47%, maar in plaats van feest te vieren, lieten autofabrikanten zoals Tesla, Volkswagen en Mercedes-Benz een sombere toon horen.

Hoge rentetarieven en een matige markt schrikken klanten af, waarschuwden ze, en de orderontvangst voor EV’s bij Volkswagen is de helft lager dan vorig jaar.

Dealers in Duitsland en Italië en onderzoek door vier wereldwijde data-analysebedrijven zeggen dat er meer achter de tragere acceptatie zit dan alleen economische onzekerheid, waarbij de consumenten niet overtuigd zijn dat EV’s voldoen aan hun behoeften op het gebied van veiligheid, actieradius en prijs.

‘Het grootste probleem is de onzekerheid,’

zegt Thomas Niedermayer, hoofd van een 45 jaar oude Beierse autodealer in familiebezit.

Velen gaan ervan uit dat de technologie zal verbeteren en wachten liever drie jaar op het volgende model dan dat ze nu een voertuig kopen dat snel in waarde zal dalen.

***

Voor het hele artikel, zie hier.

***