De gesprekken in de formatie tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks zijn vastgelopen. Dat heeft informateur Schippers aan het begin van de avond bekendgemaakt.

Het was vandaag de 61ste dag van de formatie. VVD, CDA, D66 en GroenLinks spraken sinds 29 maart met elkaar.

Migratie grootste drempel

Vanaf het begin werd benadrukt dat de inhoudelijke verschillen tussen de vier groot waren, maar dat alle vier een serieuze poging wilden doen om het eens te worden. Vorige week donderdag zei Schippers nog dat ze hoopte voor de zomer een akkoord te hebben.

Vandaag zei ze dat het onderwerp “migratie de drempel bleek die te hoog was”. Er is daar geen gemeenschappelijke basis gevonden. Volgens Haagse bronnen stonden VVD en CDA op het gebied van migratie tegenover D66 en GroenLinks. Of er op andere terreinen wel een akkoord zou zijn bereikt, weet Schippers niet. Ook klimaat en inkomensverschillen waren volgens haar moeilijke onderwerpen.

Deelbesluiten

Schippers benadrukte dat er “ongelooflijk hard” is gewerkt, maar dat de inhoudelijke verschillen gewoon te groot zijn gebleken. Ze voegde eraan toe dat de onderhandelaars echt hebben geprobeerd om zo ver mogelijk te komen en heeft niet aan inzet ontbroken. Volgens waren er wel deelbesluiten, “maar is er pas een akkoord als het echt helemaal rond is”.

De informateur heeft Kamervoorzitter Arib al ingelicht. Ze zal haar eindverslag zo snel mogelijk uitbrengen.

De onderhandelaars reageren unaniem teleurgesteld op het mislukken van deze poging.

Bron NOS.

Laten we hopen dat er in de nieuwe situatie meer ruimte zal zijn voor de bestrijding van de klimaathysterie.