De zondagse overdenking van Jan van Friesland.

Wie het verkiezingsprogramma van de PVV voor de Tweede Kamer naast dat voor de komende Europese verkiezingen legt, ziet dat de scherpste klimaat-realistische kantjes er vanaf zijn bij de PVV: de echo van de onderhandelingen in de formatie klinkt inmiddels door in het Europese verkiezingsprogramma.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen klonk nog het ferme, onwrikbare:

‘De PVV zegt: nee, dat gaan we mooi níét doen! De Klimaatwet, het Klimaat- akkoord en alle andere klimaatmaatregelen gaan direct door de shredder. Geen miljardenverspilling aan zinloze klimaathobby’s, maar meer geld voor onze mensen.’

Er werd bij de eerdere verkiezingen gerept van ‘grootheidswaanzin’ bij andere partijen. Men wilde zich ‘terugtrekken uit het VN-Klimaatakkoord’, de ‘Klimaatwet intrekken’ en het ‘Klimaatfonds schrappen’. Men wilde ‘geen windturbines’, ‘geen zonneparken’, ‘geen biomassa’, ‘geen vliegtaks’ en ‘geen vleestaks.’ Niet, niet, geen, geen. Je zag de verstrakte mond van Wilders erbij.

De onderhandelingen over een nationale regering lijken zichtbaar tot verwatering van de eerdere klimaatstandpunten van de PVV.

Maar de gehele teneur van de PVV-klimaatparagraaf is gematigder geworden en mist inmiddels het heldhaftige ‘niet en geen’, wat veel kiezers aansprak. De onomkeerbaarheid van het vernietigende werk van de papierversnipperaar houdt partijen waarschijnlijk niet aan tafel en dus kiest de PVV voor een realistische koers. Op basis van snippers valt niet te regeren. In die zin laat het Europese verkiezingsprogramma zich lezen als een inkijk in de onderhandelingen in Den Haag. Nu schrijft de PVV:

‘De afgelopen jaren is er een ware tsunami aan regels over ons uitgestort. De Europese Green Deal, Fit-for-55, Natura 2000, CO2- doelen, CO2-heffingen, verplichte duurzame energie, het houdt maar niet op. De Brusselse dictaten vliegen ons om de oren: we moeten van de fossiele brandstoffen af, uit de auto, minder vliegen en onze huizen verduurzamen. Zij hebben makkelijk praten, die grootverdieners in Brussel.’

De analyse heeft een open einde gekregen bij de komende Europese verkiezingen. De PVV wil inmiddels beleid op basis van gezond verstand. Geen klimaatactivisme, maar -realisme. Geen verlamming, maar vooruitgang. Door te stellen dat anderen geen gezond verstand hebben, is onderhandeling onmogelijk.

Jan van Friesland.

PVV:

‘En of je vlees eet, het vliegtuig pakt of een brandstofauto rijdt, dat bepalen we zelf wel. Niet Brussel.’

Niet de absoluut te verwerpen inhoudelijke klimaatkoers van Brussel is bij de PVV nog leidend, maar de te verwerven eigen zeggenschap daarover.

Dat is een forse inhoudelijke relativering. De onderhandelingen over een nationale regering lijken zichtbaar tot verwatering van de eerdere klimaatstandpunten van de PVV in Europa. Kansen voor het klimaat-alarmisme van Europapa Timmermans en de zijnen!

***