Elektriciteitsprijs zwaar negatief door duurzame overproductie

1 mei debacle

 

Dit zijn de Duitse EEX elektriciteits-handelsprijzen en -volumes van gisteren en vandaag.
Gemiddelde handelsprijs over twee etmalen: -2,1 cent per kWu. Van voor middernacht tot vanmiddag vier uur is de stroomprijs negatief. Op de dag van de arbeid loont het dus in ieder geval niet om in de energievoorziening te werken!
Maar ik zou vandaag en morgen met mijn EnergySink Inc wel zo’n €1800 cashen op dat ene kantoor!

Let op: dit is de spotmarkt, vaste contracten vallen er niet onder. Maar de spotmarkt groeit uiteraard snel! Uitgaande van een normaal weekendgebruik in Duitsland van 45 GW, en hierboven een gemiddelde productie van 33 GW, is  dit zo’n 75% van het totaal.

Dit weekend levert dus ogenschijnlijk €33 miljoen verlies op voor de energiemaatschappijen. Maar dat is maar het topje van de ijsberg:

Alle kosten
Op dagen met veel duurzame energie komt gemiddeld ruwweg ongeveer de helft van de stroom uit duurzame bronnen, dat is dus nu 1.000.000 MWh. Uitgaande van 50% zon à €500 per MWh en de rest wind à €100 per MWh is dat €300.000.000 subsidie.

De rest (ook 1.000.000 MWh) is geproduceerd door backup centrales voor ca €50 per MWh, dat is  €50.000.000 extra verlies. Samen met de verliezen op de verkoop levert dit weekend dus voor de maatschappijen €83.000.000 verlies.

De totale schade voor Duitsland is dat bedrag plus de subsidie: €383.000.000

De zeer nabije toekomst
Als iedereen wind en zon blijft bijbouwen zoals gepland wordt dit heel binnenkort standaard in de weekends. Tegen de tijd dat de duurzame capaciteit van ons energieakkoord er staat is dat niet eens meer beperkt tot de weekends.

Door het intermitterende gedrag van zon en wind is er geen stabiele marktsituatie mogelijk. Er moet altijd een overcapaciteit aan backup centrales staan waardoor nooit, zoals in een normale markt, de capaciteit gesaneerd kan worden waardoor de prijs weer stijgt tot een exploitabel niveau. Want dan hebben we voortdurend langdurige blackouts. Centrales lonen nu eenmaal alleen als ze een groot deel van de tijd draaien. Niemand exploiteert een centrale voor 10% van de tijd. De centrales zullen dus eeuwig verlies blijven draaien als ze niet zwaar gesubsidieerd gaan worden.

Tegelijkertijd wordt steeds meer overbodige duurzame energie geproduceerd, die door EnergySink Inc en consorten met veel plezier wordt verspild.  Maar die gratis elektriciteit is bepaald niet gratis: daar zit in Duitsland al 10 tot 50 cent per kWh subsidie op.
Het is dus geen gratis energie maar waardeloze energie.

Duurzame Denkfout
Dit is ook de denkfout van de duurzame optimisten die stellen dat met de nieuwste prijzen van wind op zee (ca 6,5 cent per kWh) duurzame energie bijna even duur is als fossiel. Deze mensen vergeten dat over een paar jaar de stroomprijs onmiddellijk onder nul zakt zo gauw de wind opsteekt op de Noordzee. Dit negatieve bedrag plus de kosten van de backup centrales moeten bij de 6,5 cent worden opgeteld. En de kosten van alle overbodige stroom (bij een duurzaam aandeel van 30% in de elektriciteitsproductie al gauw 33%) moeten verrekend worden over de wel gebruikte stroom. Die wordt dus 50% duurder.
Dus ook met op het oog concurrerende prijzen van wind op zee, blijft een hoog duurzaam aandeel een zwart gat voor subsidies.

En nog steeds zal ca. 50% van de elektriciteit uit fossiele of nucleaire centrales moeten komen: seizoensopslag is een mythe, en zon en wind zijn maar een deel van de tijd voorhanden.
Dit beperkt het maximale aandeel zon en wind tot ca 15% van ons totale energiegebruik, tegen astronomische kosten.