Vanaf Den Helder kun je sportvissen op Makreel, een tonijn-achtige die in zijn voedselwoede ook in alles hapt dat voor de bek komt

Bioloog- consultant in mariene aquacultuur Jonah van Beijnen stuurde zijn laatste advies-rapport met voorzichtig goed nieuws over de blauwvin-tonijn. De paai-populatie in de Middellandse zee herstelt zich weer, en er blijkt zelfs al op bescheiden schaal progressie bij kweek in gevangenschap.

De eerste volledige kweek-tonijn lag in 2014 al op het bord bij een Nederlandse restaurateur. Ze fokken als de tonijnen, en hun snelle voortplanting maakt ook in het wild snel herstel mogelijk.

Van Beijnen’s analyse op basis van de realiteit, de data, werpt alweer nuancerend licht op de gedramatiseerde versie van de realiteit die onze massamedia over die turbovis verkopen, op gezag van hun geestverwanten bij milieuclubs.

Slechte voorlichting bij Publieke Omroep die het uitsterven van de tonijn verkondigt. Ze fokken als de tonijnen….nu ook in gevangenschap…

Tros Radar verkondigde april op gezag van Tom Grijsen van Greenpeace (…) nog het uitsterven van die turbovis, zoals ze 2016 al de ondergang der paling afkondigden. Zij meenden nu in april restaurants op gezag van Greenpeace en iemand die zich eetjournalist noemt, Joel Broekaart, te mogen brandmerken.

Omdat ze niet de adviezen uit de Viswijzer gehoorzamen. Dat is een vis-consumptiegids die milieuclubs invoerden om hun definitie van duurzaam op te dringen aan de consument.

Viswijzer is de commerciele consumentengids voor vis, van de Good Fish Foundation (= Stichting de Noordzee en ex-WNF-personeel). Die gids kwam op de markt door WNF. Die schatrijke milieuclub (0,6 miljard euro omzet per jaar, wv 66 miljoen euro bij Nederlands WNF) wil haar MSC-label verkopen. MSC= Unilever+ WNF.

We zien bij Radar dus belangenbehartiging voor non-profit-profiteurs dressed as journalism. Terwijl MSC zelfs bij (het Duitse en Britse) WWF al ter discussie kwam, omdat ze geelvintonijn in de Indische Oceaan certificeerden die niet deugde.

Er bestaat een complete ‘de tonijn sterft uit’-fondsenwervingsindustrie. Die dienen hun campagnes aan te passen bij de actualiteit.

Lees verder op Interessante Tijden de verdere uitleg, en hoe de Volkskrant ten onrechte schreeuwde hoe ‘5 van de 8 tonijnsoorten voor 2020 uitsterven’.

Terwijl de wetenschappelijke gegevens niets van deze claim rechtvaardigden, ook de IUCN-classificatie als ‘bedreigd’ niet. Die kwaliteitsmenskranten roepen maar wat, als het maar alarmistisch is en kranten verkoopt. Net als milieuclubs. Vrijwel niets dat milieuclubs je vertellen over natuur is bij benadering waar….

Totale onzin…in uw Kwaliteitsmensenkrant…

Reclame bij Tros Radar voor club die het MSC-keurmerk verkoopt

De Volkskrant kun je opzeggen, dat spaart bomen en apocalyptische milieu-porno. Helaas kunnen wij de Publieke Omroep niet opzeggen. Wie geeft dat politieke belangen-instituut vermomd als neutrale journalistiek eens een Cookie van eigen deeg?

Kortom: ik ben nodig om onze dysfunctionele media te corrigeren, en daarom heb jij mij ook nodig. Dus geef wat van je financiële liefde via Stichting Milieu Wetenschap en Beleid, IBAN NL04INGB0005526038 onder vermelding van Blogs Rypke. Daar koop ik lekker bier van, en nog veel meer…

Mijn nieuwe stek Interessante Tijden kun je zien welke standaard ik hoog houd in fotografie en wetenschapsjournalistiek op het gebied van de natuurlijke historie. Ik ben niet meer van Climategate.nl , maar plaats alleen nog (stukjes van) berichten door van mijn eigen stek.