Rivierkreeftenvisser André Blokland moet procederen tegen het Waterschap Rivierenland om exotische Amerikaanse rivierkreeften te mogen oogsten voor restaurants. Wij doopten ze al tot de Poldergamba.

De sloten in het Groene Hart zitten er vol mee. Blokland wil ze graag aan (super)markten verkopen als delicatesse. Dus kun je ze oogsten zonder dat een cent subsidie nodig is, terwijl je ‘m tegelijk bestrijdt. Chefkok Arjan Smit van Streekrestaurant de Pronckheer in Cothen maakt er heerlijke kroketjes van.

Arjan Smit maakt er kreeftkroketjes van…

Maar Blokland ondervindt vooralsnog louter tegenwerking vanuit de Waterschappen die een beleidsmachine op publieke kosten op touw willen zetten. Die Waterschappen willen net als bij muskusratten bestrijding en vernietiging organiseren/zichzelf aan het werk houden.

Zoals Blokland gisteren meldt op zijn FB-pagina:

De grote aanval door de waterschappen is ingezet. EZ wordt bewerkt met rampscenario. Rivierkreeft uit de benutting (= oogst door bevissingRZ) en in de verdelging.

Uit China invoeren

Tegelijk kun je bij de Jumbo rivierkreeften kopen van bijna de zelfde ondersoort (Procambarus clarkii) die uit China zijn geimporteerd, gevangen met fuiken. Precies zoals André Blokland in Groene Hart bij Gorinchem doet. Mar dan uit vervuild (?) Chinees water)

…van (bijna) de zelfde soort Procambarus clarkii

In Louisiana zijn die ‘crawfish‘ vaste delicatesse van de inheemse keuken,  ze hebben een bijna zoete smaak, veel lekkerder dan die Jumbo-meuk uit China. Pepertje en wat gember er bij: smikkelen. Je kunt ze ook rauw uit het water eten als sushi. Een aanwinst voor onze natuur dus, wanneer je weet dat liefde (voor de natuur) door de maag gaat.

…terwijl je ze zo uit de poldersloot kunt oogsten

Exoto-fobie
De overheid kiest nu voor de moeilijke weg, zo berichtte ik al april 2016 in Elsevier. Die wil die rivierkreeften- en nog tientallen andere tot ongewenste vreemdelingen getorpedeerde plant- en diersoorten- voor miljoenen euro’s bestrijden en vernietigen. Want ze zijn tot ‘invasieve exoten’ verklaard.

Een exoot is een plant of dier, niet van hier. Brussel dicteert sinds 2016 dat overheidslichamen ‘beleid’ tegen exoten moeten voeren en actieplannen opstellen.

De mediatrein komt 6 junil op gang om ‘de schadelijkheid’ in het hoofd van Jan Publiek te prenten, afzender ‘afdeling communicatie’ van Waterschap Rivierenland (waar Gorinchem bij hoort): ‘hij vreet beschermde dieren op’….. (inheemse dieren als de vos eten veel meer beschermde dieren op RZ)

Inmiddels zie je de mediatrein op gang komen vanuit de Waterschappen als Delfland, en Rivierenland die dat ‘probleem’ tussen de oren moet krijgen van Jan Publiek & Politiek. Zodat er belastinggeld vrijkomt om een beleidsmachine op te tuigen. Waterschap Delfland beweert;

De Amerikaanse rivierkreeft komt steeds vaker voor in ons land. Een ontwikkeling die volgens het Hoogheemraadschap Delfland slecht is voor de natuur en andere kreeftsoorten. Daarom roept de organisatie mensen in de regio op om een foto te maken als ze het beestje tegenkomen.

De propaganda-machine komt los, de Waterschappen hengelen naar budget bij politici

Enkel omdat er beleid is, moeten nu soorten als de hier al meer dan een eeuw hier ingeburgerde en prachtige reuzenberenklauw plots uitgeroeid, en de reuzenbalsemien: beide nuttige waardplanten voor bijen en insecten.

Vanzelf ontstaat economisch belang bij bestrijders voor instandhouding van beleid, los van de publieke baten..

 

We leven in Interessante Tijden
Zie hoe 3 Wageningse naaktloper-ecologen (Vereniging Zon en Leven) ‘bewijs’ van schadelijkheid fabriceren tegen de rivierkreeft in een speciale Exoten-issue van natuursector-blad De Levende Natuur– op mijn eigen web-magazine voor natuur/wetenschap en fotografie: Interessante Tijden, Ecologie voor de 21ste Eeuw.