Een bijdrage van Dick Thoenes en Guus Berkhout.
De discussie over de rol van CO2 op onze planeet moet niet alleen gaan over opwarming maar ook over een groenere aarde.
Dit verhaal gaat over kooldioxide (chemische formule CO2) dat ook wel koolzuurgas wordt genoemd. Wij kennen het uit het dagelijks leven als het gas dat opborrelt uit bier of frisdrank wanneer we het flesje openmaken. Het komt in de atmosfeer voor in concentraties van ongeveer 0,04% oftewel 400 ppm (parts per million).
CO2 heeft in de afgelopen decennia een slechte naam gekregen door de mainstream klimaatmodellen. In die rekenmodellen wordt verondersteld dat meer CO2 de oorzaak is voor opwarming van de aarde. Maar het gaat niet alleen om CO2; ook de grote natuurkrachten doen mee. De hamvraag is nu: wordt opwarming veroorzaakt door CO2, door natuurkrachten of door beide? Die vraag is nog volop in discussie.
Anderzijds is wél duidelijk dat CO2 in combinatie met water (chemische formule H2O) onmisbaar is voor het leven op aarde. Die ‘groene’ rol van CO2 is buitengewoon belangrijk, maar komt in de discussie nauwelijks aan de orde. Daar gaat dit verhaal over. In verband hiermee stellen we de uitdagende vraag of het wel zo verstandig is om CO2 uit de atmosfeer te houden als we streven naar een groenere planeet? Met de niet te stuiten bevolkingsgroei is juist die vergroening hard nodig.
In het volgende schenken we dus alle aandacht aan de brede rol van CO2. Het verhaal is een nadere toelichting op onze CO2 paragraaf in het Elsevier hoofdartikel over klimaat d.d. 13 oktober jl.
De belangrijkste chemische reactie in de wereld
Iedereen die het aardse systeem in de volle breedte bestudeert, raakt vroeger of later diep onder de indruk van de ingenieuze complexiteit waarin het leven zoals wij dit nu kennen zich in al haar diversiteit heeft kunnen ontwikkelen. Aanpassing aan de natuurlijke omgeving loopt als een rode draad door de geschiedenis van alle leven op aarde.
Wij weten dat het dierlijke leven op onze planeet is ontstaan in de zeeën en dat het een paar miljard jaar heeft geduurd voordat het zich ook naar het land verplaatste. Daar was toen al een zeer uitgebreide vegetatie in de vorm van reusachtige bossen. Die vegetatie produceerde geleidelijk aan steeds meer zuurstof, waardoor de dieren er nu ook konden leven. Het is interessant om de geschiedenis te bestuderen hoe de levens van planten en dieren elkaar hebben beïnvloed en bevorderd. Het geologische archief is daarbij onmisbaar.
Fotosynthese
Om die unieke symbiose te begrijpen hebben we de chemie nodig. Het gaat hier om de allerbelangrijkste chemische reactie op onze planeet, de “fotosynthese”, die in een vereenvoudigde formulevorm als volgt wordt opgeschreven:
n CO2 + n H2O + energie → (CH2O)n + n O2
In gewoon Nederlands staat hier dat kooldioxide (CO2) en water (H2O) zich verbinden tot een koolhydraat (CH2O)n waarbij zuurstof (O2) vrijkomt. Dit kan alleen gebeuren onder invloed van zonlicht en van in de plant aanwezige katalysatoren. Merk op dat voor glucose (druivensuiker) n=6. Het is de mens nog niet gelukt om deze indrukwekkende chemische omzetting in het laboratorium eenvoudig na te bootsen.
Wat betekent deze reactie nu? Die betekent dat in groene planten kooldioxide en water worden opgenomen en omgezet in koolhydraten, die de bouwstenen vormen voor de plantengroei. De kooldioxide wordt uit de lucht gehaald, het water voornamelijk uit de grond. We weten dat planten dood gaan als ze niet genoeg water krijgen. Ze zouden ook dood gaan als ze niet voldoende kooldioxide zouden krijgen. Je kunt de proef nemen door planten onder een glazen stolp te laten groeien. Als ze wel water krijgen, maar geen verse lucht, gaan ze dood door CO2-gebrek.
Verbranding
Het interessante is nu dat door de fotosynthese niet alleen planten zich ontwikkelen, maar dat bij deze reactie zuurstof als “bijproduct” vrijkomt. Zuurstof is een bijzonder stofje, het komt in het heelal bijna niet voor en kost veel energie om het te maken. Voor mens en dier is het een noodzakelijke component om te kunnen leven. Mensen en dieren eten direct of indirect planten, koolhydraten dus, en “verbranden” die met behulp van zuurstof die ze uit de lucht opnemen. Die “verbranding” is eigenlijk een oxidatie bij lichaamstemperatuur. De reactie die in het lichaam verloopt is het omgekeerde van de fotosynthese. Hierbij worden koolhydraten samen met zuurstof (O2) omgezet in kooldioxide (CO2) en water (H2O) die weer worden uitgeademd. Daarbij komt energie vrij die het mogelijk maakt dat mens en dier zich bewegen:
(CH2O)n + n O2 → n CO2 + n H2O + energie
De benodigde zuurstof wordt ingeademd en gebonden aan hemoglobine en zo door het bloed over het lichaam verdeeld naar de plaats waar de koolhydraten worden “verbrand”. Zo houden planten, dieren en mensen elkaar in leven. En de zon levert de benodigde energie.
In planten, dieren en mensen kunnen allerlei andere voedingsstoffen gemaakt worden uit koolhydraten. De belangrijkste zijn vetten en eiwitten. Plantaardige eiwitten in de voeding worden in mens en dier eerst afgebroken tot aminozuren die daarna worden aaneengeregen tot dierlijke eiwitten. Vooral voor kinderen zijn dierlijke eiwitten (van vlees, melk of vis) nodig omdat juist die eiwitten essentieel zijn in het groeiproces.
Bio-cyclus
Het is van belang ons te realiseren dat alle zuurstof die wij inademen door planten is gemaakt uit kooldioxide (CO2) en water (H2O). We zagen dat dit gebeurt met behulp van zonne-energie. En die energie komt weer vrij bij het omgekeerde proces (verbranding). Wat een prachtige cyclus! Nog belangrijker is het om in te zien dat elk koolstofatoom in ons lichaam, chemisch gebonden in de vorm van koolhydraten of eiwitten of vetten, ooit in de lucht heeft gezeten in de vorm van kooldioxide (CO2). Kooldioxide (van zowel natuurlijke als antropogene oorsprong) is de elementaire bouwsteen van alle levende organismen! Alle leven is dus gebaseerd op fotosynthese, de belangrijkste chemische reactie in onze wereld. En voor meer leven is meer kooldioxide nodig.
Een buitengewoon belangrijk feit is voorts dat de gehaltes aan zuurstof en kooldioxide in de atmosfeer getalwaarden hebben waarbij planten, dieren en mensen goed kunnen gedijen. Bij een veel lagere zuurstofgehalte zou dierlijk leven niet mogelijk zijn. Bij een veel hoger gehalte zouden bossen door natuurlijke oorzaken spontaan afbranden (met name door blikseminslag). Bij een veel te laag kooldioxidegehalte (minder dan 100 ppm) zou geen plantaardig leven mogelijk zijn en zouden mens en dier dus uitsterven. Bij een hoger gehalte aan CO2 zouden de planten beter groeien. Bij een veel te hoge kooldioxide gehalte (meer dan 5.000 ppm) krijgen mens en dier last van benauwdheid. Dat kunnen wij regelmatig ervaren in slecht geventileerde vergaderruimtes.
De temperatuur op aarde
Levende organismen hebben niet alleen voeding nodig (die dus is opgebouwd uit de moleculaire bouwstenen CO2 en H2O), maar hebben ook behoefte aan een omgeving van een bepaalde temperatuur. Als het te warm of te koud zou worden kunnen organismen zonder aanpassing niet overleven. Hoe is het mogelijk dat de aardatmosfeer zo’n gunstige temperatuur heeft voor het leven? Gemiddeld is die nu ongeveer 15°C, met maximale verschillen tussen ijstijden (‘glacialen’) en warmste perioden (‘interglacialen’) van minder dan 10°C. Natuurlijk komt vrijwel alle warmte van de zon. Maar hoe gaat dat in zijn werk? Verwarmt de zon de lucht? Nee, zo eenvoudig is het niet. Zonnestraling verwarmt eerst het aardoppervlak en die verwarmt op haar beurt weer de lucht. Dit gebeurt door een combinatie van infrarode straling, de watercyclus en de grote convectiestromen. Tezamen ontstaat zo een dynamisch zelfregulerend klimaatsysteem.
Illustratie 1: Klimaatregio’s met grote klimaatverschillen kennen nauwelijks verschillen in CO2 concentratie (ca. 400 ppm). Naast CO2 zijn er dus ook andere mechanismen in het spel. Al die mechanismen tezamen bepalen de dynamiek in het aardse klimaat. Uiteraard speelt de zon hierin als oerbron de hoofdrol.
De temperatuur die het aardoppervlak aanneemt hangt af van de warmtecapaciteit en die hangt weer af van de bodemsamenstelling. Hoe lager de warmtecapaciteit, des te sneller de opwarming. Droge stenen en droog zand hebben een lage warmtecapaciteit en worden dus snel warm, soms wel tot 50°C, maar grasvelden en bosgrond hebben een hogere warmtecapaciteit en worden daarom veel minder snel warm. Water heeft een nóg veel hogere warmtecapaciteit en wordt dus nog minder snel warm. Dat laatste is een heel belangrijk gegeven omdat meer dan 70% van het aardoppervlak bestaat uit water.
Wolkendek
Maar de overvloedige aanwezigheid van water op onze planeet heeft nog een ander belangrijk effect. Bij verwarming treedt verdamping op, het verdampende water stijgt vervolgens op, koelt in hogere luchtlagen weer af en condenseert daar onder vorming van wolken. Het wolkendek houdt niet alleen zonneschijn tegen, maar zorgt ook voor een zekere opwarming van de lucht daaronder. Om dat te verklaren moeten we eerst nog even teruggaan naar de opwarming van het aardoppervlak door de zon. Het is immers niet zo dat het aardoppervlak almaar warmer wordt. Nee, hoe warmer het oppervlak wordt, des te meer warmte straalt het uit. Er stelt zich uiteindelijk een evenwichtstemperatuur in, zodanig dat de uitgestraalde warmte gelijk is aan de van de zon ontvangen straling. Die is echter wel van een andere aard. Zonnestraling heeft een kortere golflengte waardoor wij het licht als fel ervaren.
Het aardoppervlak straalt infrarode straling (warmtestraling) uit. Maar die warmtestraling gaat niet ongehinderd door de atmosfeer terug naar het heelal. Ongeveer de helft wordt tegengehouden door het wolkendek (bewolkingsgraad is gemiddeld ca. 50%) en daarbij in ‘voelbare’ warmte omgezet. Daardoor ervaren wij een bewolkte avond meestal als zachter dan een heldere avond. Bij een onbewolkte avond verdwijnt alle straling in het heelal en daardoor kan het flink afkoelen. Tussen het aardoppervlak en het wolkendek wordt de lucht dus door een complex proces opgewarmd. En hierin spelen ‘broeikasgassen’ zoals H2O en, in mindere mate, ook CO2 een rol.
Als bijvoorbeeld de CO2 concentratie toeneemt, wordt meer infrarode straling geabsorbeerd en zal de atmosfeer opwarmen. Let wel, over die absorptie-eigenschap gaat niet de discussie. Waar het wél over gaat is hoeveel die opwarming door die absorptie nu eigenlijk is en wat het netto resultaat zal zijn als we compenserende effecten vanuit de natuur meenemen (‘systeem denken’). Het grote probleem hierbij is dat betrouwbare experimentele data, essentieel in elk wetenschappelijk debat, nog steeds niet voorhanden is.
Merk op dat de atmosfeer tussen wolkendek en aardoppervlak zich een beetje gedraagt als een broeikas in de tuinbouw, alwaar het onder invloed van zonnestraling warmer wordt dan daarbuiten. Het wolkendek kan door de tuinder worden nagebootst door de ramen wit te kalken. Maar de vergelijking gaat natuurlijk niet helemaal op, omdat in een echte broeikas de lucht wordt afgesloten en het steeds warmer kan worden. Echter, de atmosfeer naar boven is open zodat warme lucht kan ontsnappen, waardoor het warmte-effect beperkt wordt. In een broeikas wordt dat door de tuinder nagebootst door dakramen open te zetten.
Broeikasgassen
Vervolgens nog iets over broeikasgassen. De belangrijkste is waterdamp. Wij weten allemaal dat het op een avond met vochtige lucht (een “zwoele” avond) warmer blijft dan op een avond met droge lucht. In woestijnen is de lucht erg droog en kan het ’s nachts enorm afkoelen. Het blijkt dat watermoleculen ook in dampfase infrarode straling (die van het aardoppervlak komt) kunnen absorberen en in voelbare warmte omzetten. We noemen deze samenhangende temperatuurwerking van wolken en waterdamp het “broeikaseffect”. Is waterdamp het enige “broeikasgas”? Nee, allerlei andere stoffen vertonen een dergelijk absorptie effect. De belangrijkste is kooldioxide (CO2), dan volgen methaan (CH4) en stikstofoxiden (zoals NO2). Algemeen wordt aangenomen dat het broeikaseffect van H2O (veel) groter is dan dat van CO2, niet alleen doordat er veel meer waterdamp in de atmosfeer aanwezig is dan CO2, maar ook doordat de absorptie eigenschappen van het H2O molecuul groter is. Naast verder theoretisch onderzoek zijn experimentele faciliteiten hard nodig om een beter inzicht te krijgen in de complexe opwarm-eigenschappen van CO2 en, vooral ook, de combinatie van CO2 en H2O. Waarom is de prioriteit voor het investeren in experimentele faciliteiten zo laag? Waarom blijft het IPCC werken met ongevalideerde opwarmhypothesen?
Zelfregulatie
Tot slot, alles bij elkaar is de temperatuur op onze planeet het resultaat is van vele elkaar beïnvloedende processen die de aarde een geschikte plaats maakt voor planten, dieren en mensen. De veranderingen (opwarming, afkoeling) die voortdurend optreden zijn een gevolg van veranderingen in wat er vanuit het heelal op ons afkomt (zonne-energie, kosmische straling) en de interactie met onze atmosfeer (met het wolkendek als belangrijk mechanisme) en het aardoppervlak (met de mens als belangrijke actor), waarbij zowel positieve als negatieve feedback optreedt. Het resultaat is een natuurlijk zelfregulerend systeem. De faseveranderingen in de watercyclus (verdampen en condenseren, bevriezen en ontdooien) spelen daarin een dominante rol. Arthur Rörsch laat in een recente ‘working paper’ zien dat de dag-nacht cyclus (‘diurnal cycle’) ook een essentiële bijdrage levert aan die zelfregulatie (zie hier www.arthurrorsch.com).
CO2-huishouding in getallen
Omdat CO2 een onmisbare rol speelt bij al het leven op aarde, zullen we ook naar de grootteorden kijken van de CO2 stromen. Er bestaan verschillende natuurlijke processen waarbij CO2 aan de atmosfeer wordt afgegeven:
- Verrotting van plantenresten;
- Uitademing door planten, dieren en mensen (bacteriën leveren daarbij een grote bijdrage);
- Ontgassing van oceaanwater tijdens opwarming door straling en convectiestromen;
- Vulkanisme;
- Het verstoken van fossiele brandstoffen door de mens.
Er bestaan ook verschillende natuurlijke processen waarbij CO2 uit de atmosfeer wordt opgenomen:
- Inademing door planten, waarbij ongeveer de helft wordt omgezet in koolhydraten door fotosynthese;
- Het oplossen in oceaanwater tijdens afkoeling door verdamping en convectie stromen;
- Verwering van bepaalde silicaten (in gesteenten), waarbij siliciumoxide ontstaat.
Een klein deel van de opgenomen CO2 blijft in de grond achter als veen. Nederland kent uitgestrekte veengronden die in het verleden zijn gevormd. In de oceanen zijn er ook processen waarbij CO2 in de bodem achter blijft, zoals de omzetting in calciumcarbonaat in de vorm van kalkskeletten en schelpen. Die bezinken uiteindelijk en leiden tot kalkafzettingen. Denk hierbij aan de bekende ‘White Cliffs of Dover’.
We kunnen bij deze afgifte en opname processen twee grote circulatiestromen herkennen:
- De circulatie via de biosfeer, enerzijds bestaande uit opname van CO2 door planten en anderzijds bestaande uit afgifte van CO2 door uitademing van planten en dieren en door verrotting van afgestorven planten;
- De circulatie via de oceanosfeer, enerzijds bestaande uit opname van CO2 in oceaanstromen in koude zones en anderzijds bestaande uit afgifte van CO2 in warme zones.
Illustratie 2: De toename van CO2 in de atmosfeer kent vele oorzaken. We laten in dit artikel zien dat de menselijke CO2 hierin een bescheiden rol speelt. De zaagtand wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door de seizoenen. We geven ook aan dat meer CO2 betekent een groenere aarde.
We gaan nu de grootteorden van die CO2 stromen zichtbaar maken. De hoeveelheden CO2 worden hierbij uitgedrukt in Gt (gigaton) per jaar, waarbij 1 gigaton een miljard ton is. Let op dat in de literatuur die stromen vaak worden uitgedrukt in Gt C (koolstof). Die getallen zijn dus een factor 12/44 = 0,27 kleiner1. In het volgende zullen wij ze allemaal uitdrukken in Gt CO2/jaar. Om onze systeemaanpak in de resultaten te benadrukken, willen we een detaildiscussie over getallen voorkomen en nemen we precies dezelfde cijfers die door het IPCC worden gehanteerd:
- De circulatie via de biosfeer wordt gegeven door de opname uit de atmosfeer 450 Gt, afgifte naar de atmosfeer 439 Gt.
- circulatie via de oceanosfeer wordt gegeven door opname uit de atmosfeer 338 Gt en afgifte naar de atmosfeer 332 Gt.
- De afgifte door vulkanisme wordt geschat op 2 Gt CO2 per jaar, maar kan in bepaalde actieve jaren grote uitschieters vertonen.
- De afgifte door de mens (verwarming, transport en industrie) leiden tot een geschatte uitstoot van ongeveer 29 Gt CO2 per jaar.
Dus de totale afgifte van CO2 naar de atmosfeer is 439 + 332 + 2 + 29 = 802 Gt CO2 per jaar. En de totale opname uit de atmosfeer is 450 + 338 = 788 Gt CO2 per jaar. Dit betekent dat de netto afgifte van het totale systeem (biosfeer, oceanosfeer, vulkanisme, mens) aan de atmosfeer ca.14 Gt CO2 per jaar bedraagt. Het effect daarvan is goed te zien in de boven staande grafiek. Merk op dat de uitstoot door menselijke activiteiten gelijk is aan 29/802 = 3,5% van het totale CO2 afgifte. Merk ook op dat van de totale jaarlijkse afgifte, zijnde 802 Gt, 788 Gt door de natuur wordt opgenomen. Dat is 98%! Dit wil zeggen dat van alle CO2 die wordt geproduceerd (door de natuur en door de mens) 98% door de natuur weer wordt opgenomen terwijl slechts 2% zich in de atmosfeer ophoopt. Hiervan is dus 0,07% van menselijke oorsprong (3,5% van 2%). De bijdrage van de mens is dus relatief gezien heel klein.
Bovenstaande cijfers kloppen met de metingen die jaarlijks worden gedaan. Immers, de huidige jaarlijkse toename van CO2 in de atmosfeer is 2 ppm (parts per million) en we hebben net uitgerekend dat de jaarlijkse toename CO2 ook gelijk is aan 14 Gt. Dus 1 ppm komt overeen met 7 Gt. We weten ook dat de totale hoeveelheid CO2 in de atmosfeer wordt geschat op ongeveer 400 ppm. Die 400 ppm is dus 400 x 7 = 2800 Gt, hetgeen klopt met de mainstream schattingen. Merk op dat de verhoudingsgetallen 98% en 2% niet altijd hetzelfde zijn geweest en zullen zijn; ze hangen immers af van de toestand van het totale natuurlijke systeem (land en water, fysisch en biologisch). Vroeger lagen die verhoudingen anders (zie illustratie 3). Op hoofdlijnen kunnen we zeggen dat als de aarde minder groen wordt of de oceanen afkoelen (wat de redenen daar ook van zijn), dat dan de 98% zal afnemen (‘systeemverandering’).
Illustratie 3: Het geologische archief laat zien dat we in de huidige geologische periode (‘het Kwartair’) door een diep CO2 minimum gaan. We zien ook dat door alle geologische tijden heen er weinig correlatie te vinden is tussen het CO2 en het temperatuur gedrag.
We zagen dat de gemiddelde CO2-concentratie in de atmosfeer ongeveer 400 ppm (0,04%) bedraagt. Er komen echter wel plaatselijke variaties voor van ongeveer ± 10 ppm (zie de bijgevoegde figuur) ondanks de hevige winden die op grote hoogte voor egalisatie zorgen. De hogere concentraties duiden op plaatselijk grote CO2-emissies. Deze doen zich vooral voor boven gebieden met tropische oerwouden zoals Brazilië, Centraal Afrika en Indonesië (Borneo en Nieuw Guinea) en niet boven dicht bevolkte gebieden in Europa en Noord Amerika, wat men misschien zou verwachten. Hoe dit precies zit moet verder worden uitgezocht, maar het klopt wel met het feit dat de natuurlijke productie van CO2 zeer veel groter is dan de door de mens veroorzaakte productie.
Is minder CO2 wel gewenst?
De hoogst gemeten stijging van de gemiddelde wereldtemperatuur was in de periode 1989-1998, zijnde ongeveer 0.4 0C. Als we zouden aannemen dat alleen CO2 daarvoor verantwoordelijk zou zijn geweest, dan hebben we gezien dat daarvan 3,6% van menselijke oorsprong is. Dus van die temperatuursverhoging zou maximaal 0,035 x 0,4 = 0.014°C door de mens veroorzaakt zijn (voor Nederland is die bijdrage nog veel kleiner). Zelfs die bovengrens is zo weinig dat je dit met de huidige methoden niet kunt meten. Maar in werkelijkheid is die menselijke bijdrage nóg veel kleiner omdat andere belangrijke oorzaken zoals variaties in de zonnestraling en de thermostatische invloed van de watercyclus uiteraard niet mogen worden weggelaten. Dus waar hebben we het over?
We hebben aangegeven dat CO2 een noodzakelijke voedingsstof is voor alle flora op aarde (land en zee). De geschiedenis van de aarde bevestigt dat meer CO2 zorgt voor een groenere aarde en voor het behoud van een zuurstofrijke atmosfeer. En dat dit nog steeds zo geldt, wordt bevestigd door een omvangrijke studie in Nature (2018): ‘In de afgelopen 35 jaar is de aarde 7 procent groener geworden.’ CO2-emissie verdient dus zeker niet (alleen) de kwalificatie ‘vervuiling’. Integendeel, het is onmisbaar voor alles wat leeft op onze planeet. We stellen hier dan ook de uitdagende vraag: Is extra (uiteraard schone) CO2 in de atmosfeer juist niet welkom om meer voedsel te genereren voor de almaar toenemende wereldbevolking? Als illustratie, ter bevordering van de groei van de gewassen wordt in het Westland CO2, afkomstig van petrochemische industrie op de Maasvlakte, toegevoegd aan de lucht in de kassen. Met groot succes. Dat moet ons toch aan het denken zetten?
Conclusies
- Het aardse klimaat vraagt om een brede systeemaanpak, waarbij de grote natuurkrachten alsmede de grote fysische en biologische kringlopen in samenhang moeten worden meegenomen. Broeikasgassen, met name H2O en CO2, hebben invloed op de eigenschappen van deze kringlopen.
- Kennis over oorzaak en gevolg bij opwarming door de combinatie van H2O en CO2 vraagt om nog heel veel onderzoek. Vooral experimentele faciliteiten zijn hard nodig.
- De geschiedenis van de aarde laat zien dat de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer een geringe invloed lijkt te hebben op het zelfregulerende vermogen van het klimaat.
- Anderzijds zien we dat de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer, in combinatie met de beschikbare hoeveelheid water (H2O), van groot belang is voor een groenere aarde en een grotere opbrengst in de landbouw.
- Vanwege de voedselvoorziening in de toekomst wordt gepleit om de discussie over CO2 te verbreden door onszelf de vraag te stellen of het nu wel zo gewenst is om CO2 (met heel veel kosten) uit de atmosfeer te houden.
Tot slot
We zien een fundamentele verandering optreden in de discussie over de energietransitie doordat het taboe op toepassing van kernenergie is verdwenen. Er mag weer over gesproken worden. Zelfs IPCC geeft nu officieel toe dat de toekomstige energievoorziening niet zonder kernenergie kan. Nu nog een fundamentele verandering in het denken over CO2. Ook hier heeft het IPCC in haar laatste rapport al laten weten (helaas nog niet op hun voorpagina) dat het klimaat zo ingewikkeld is, dat toekomstvoorspellingen niet goed mogelijk zijn. Laten we nu ook erkennen dat CO2 een onmisbare molecuul is voor het groener maken van de aarde.
1 Om het nog ingewikkelder te maken, men geeft vaak ook nog getallen in CO2 equivalenten, waarbij andere broeikasgassen met een bepaalde gewichtsfactor worden opgeteld.
Beste Dick
Je verhaal klinkt als een klok: duidelijk en begrijpelijk.
Jouw stijl van schrijven moet voor iedereen te begrijpen zijn.
Het is te hopen, dat dit voor Nijpels, Samsom, Wiebes, Urgenda, Greenpeace, Natuur en Milieu en Milieudefensie ook te bevatten is.
Door een complex te versimpelen tot Jip-en-Janneke taal, is het altijd heel gemakkelijk om het verhaal zo te draaien dat het in je eigen overtuiging valt, en dan “conclusies” te trekken die mooi je eigen groot gelijk “bewijzen”.
Mensen die iets meer afweten van de klimaatproblematiek, die gaan echt wel de gaten in de “argumenten” hier doorprikken!
Nou, doe eens je best dan!
Anderen zijn dit al aan het doen:
Hans Erren 25 december 2018 om 11:14
Ronald 25 december 2018 om 14:40
Dirk Visser 25 december 2018 om 13:08
…
Gaten doorprikken, hoe doe je dat?
Mooi en overzichtelijk verhaal. Juist ook het langzaam draaien van het IPCC is intrigerend. Enfin, laten we hopen dat het sneller gaat dan de 300 jaar waarin men in heksen geloofde. Aanrader voor familie en vrienden.
IPCC maakte al eerder een ferme draai door klimaatopwarming om te dopen in klimaatverandering.
Tja, als het niet (voldoende) opwarmt moet je toch wat met je hypothese. Opwarming wordt dan verandering, afkoeling zou al te ongeloofwaardig klinken.
Ik ben een beetje laat met m’n reactie (het is nu April 2019) maar dit argument is onzinnig want IPCC staat voor Internatioanl Panel of CLIMATE CHANGE en niet International Panel of GLOBAL WARMING.
Dank voor dit heldere verhaal . Let ’s celebrate CO2 zegt ook Patrick Moore in de indrukwekkende speech waarin ook hij ook de enorme complexiteit en schoonheid van de natuur beschrijft .
Niettemin zijn er hier dan direct mensen zoals Dj , die de boel gelijk lekker komen verstieren.
Helaas zullen de meeste mensen dit verhaal niet lezen. verreweg het grootste gedeelte van de bevolking zal luisteren naar het verhaal van de Postcode loterij, een onderdeel van NOVA media, dat met haar ‘ missie’ om de aarde te redden miljarden binnen harkt . Uiteraard is er niets mis met goede doelen, maar dit gaat over veel meer : heel erg veel meer. Zolang niemand het wat interesseert zal dit soort wezenlijke informatie aan dovemansoren gericht blijven.
Ik heb al vaker gesuggereerd dat dit land geregeerd wordt door de Postcodeloterij . Helaas @ Ap Kloosterman: denk ik dat uw wens aan dovemansoren is gericht . Zie van het jaarverslag van de postcode loterij de lijst van benificiënten waarin alle organisaties die je noemt , voorkomen. .http://publicaties.postcodeloterij.nl/nationale-postcode-loterij-jaarverslag-2017/page/1
De grootste post betreft de – hun eigen – stichting Doen, waarin zij met aktiviteiten en PR (Urgenda ) tot in de haarvaten van de samenleving doordringen . Met name scholen , compleet met lesmateriaal en uiteraard hun bedrijven die ze voorzien van zonnepanelen etc etc . Hier fungeren de tichtingen ascommerciele bedrijven bovendien en vormen oneerlijke concurrentie tov van andere ondernemingen . Hun eigen stroom bedrijf Current is daarvan een va de bekendste voorbeelden .
Tegen zoveel commercieel geweld en invloed , legt de schoonheid van de natuur het gemakkelijk af .
“…… aarde , in mensen een welbehagen ” . ( vooral )
Postcodeloterij is maar (één van de vele) handlanger van de elite. In dit geval: Geeft het volk brood en spelen. Andere handlangers grossieren in angst, weer anderen in verdeel en heers. Klimaatreligie is het nieuwe opium voor het volk.
De toename van CO2 in de atmosfeer kent vele oorzaken. We laten in dit artikel zien dat de menselijke CO2 hierin een bescheiden rol speelt
Nee dat is die dus niet, jullie tonen zelf aan dat menselijke co2-uitstoot meer dan 10 keer zo groot is als vulkanische uitstoon, het overgrote deel van julie vergelijking is kortcyclisch die je niet eens terugziet in de jaarlijkse nettosom, ik heb in het verleden regelmatitg mijn cavia’s als voorbeeld opgevoerd, ze eten heel veel gras en ademen heel veel co2uit maar toch zijn ze een netto carbon sink.
Een realistisch co2cycusmodel is hieronder gegeven, een model dat ook de toename in de atmosfeer verklaart, hoofdzakelijk dus veroorzaakt door menselijke uitstoot.
https://klimaathype.wordpress.com/2018/11/11/the-real-business-as-usual-emissionscenario/
“Ik blijf het zeggen hoor”
Een duidelijk verhaal van Dick Thoenes.
Ik heb wel enige opmerkingen.
De introductie van zuurstof in de atmosfeer werd verzorgd door cyanobacteriën. Deze ‘zuurstofcatastrofe’ betekende het einde van vele anaerobe levensvormen maar complexere levensvormen zoals dieren en planten konden zich nu ontwikkelen.
Hoe eenvoudig ook uitgelegd, de CO2 berekeningen gaan mij boven de pet.
Het CO2 gehalte in de atmosfeer was rond 1850 zo’n 280 ppm en is gestegen naar ruim 400 ppm. Deze stijging van ruim 40 % komt door menselijk handelen, voor het overgrote deel door het verbranden van fossiele brandstoffen. De cijfers van Dick laten het zien: van de 29 GtCO2 per jaar blijft er 14 GtCO2 in de atmosfeer achter wat een stijging van 2 ppm per jaar betekent. De rest wordt opgenomen door de biosfeer en oceanen.
Die 29 Gt uitdrukken in percentage van de jaarlijkse CO2-omzet levert een weinig zeggend getal. Als je de dagelijkse CO2-omzet zou nemen als basis voor dit percentage dan kom je op een veel lager getal uit, dat verandert echter niets aan de grootte van de menselijke inbreng.
Over conclusie 3: De invloed van CO2 op het paleoklimaat kan misschien gerelateerd worden aan de ‘faint Sun paradox’. 3.5 MIljard jaar geleden was de Zon 30% zwakker dan nu, toch was het warm genoeg om leven te laten ontstaan.
Nee Dirk, als je inzoomt op recent beschikbare data is er ook in het paleoklimaat geen herkenbare correlatie tussen CO2 en klimaat:
https://www.climategate.nl/2017/09/andre-bijkerk/
Refererend aan Nikolov en Zeller is het veel waarschijnlijker dat de paleoatmosfeer dikker was in de paleoklimatologische “hothouses” en ijler tijdens de “ice houses”.
omicsonline.org/open-access/New-Insights-on-the-Physical-Nature-of-the-Atmospheric-Greenhouse-Effect-Deduced-from-an-Empirical-Planetary-Temperature-Model.pdf
Typisch voorbeeld van een artikel dat begint met een deel vol open deuren dat iedereen vertrouwd in de oren klinkt; fotosynthese en de sectie over de temperatuur op aarde. Niets nieuws dus, maar met als doel het vertrouwen opwekken dat de rest ook wel zal kloppen. Een klassieke truc.
Wat is nu 1 luttel graadje opwarming?
Wat de auteurs goed doen is lezer nog eens te wijzen op: “maximale verschillen tussen ijstijden (‘glacialen’) en warmste perioden (‘interglacialen’) van minder dan 10°C.” Verschillen in globale temperatuur tussen ijstijden en perioden van een ijsvrije aarde van minder dan 10 graden dus. Dat zet de 1 graad opwarming en de te verwachten verdere stijging daarvan in perspectief.
Na de vertrouwenwekkende introductie gaan de wenkbrauwen echter steeds verder omhoog.
“Waar het wél over gaat is hoeveel die opwarming door die absorptie nu eigenlijk is en wat het netto resultaat zal zijn als we compenserende effecten vanuit de natuur meenemen (‘systeem denken’). Het grote probleem hierbij is dat betrouwbare experimentele data, essentieel in elk wetenschappelijk debat, nog steeds niet voorhanden is.”
Hebben de auteurs een goede suggestie hoe deze experimentele data te verkrijgen? Nee uiteraard niet. Er is geen exacte kopie van aarde waarmee we experimentjes kunnen doen. Een flut argument dus.
“Waarom is de prioriteit voor het investeren in experimentele faciliteiten zo laag? Waarom blijft het IPCC werken met ongevalideerde opwarmhypothesen?”
Zie hierboven. Hebben de auteurs suggesties. Nee dus! Loze kretologie dus.
De onzin die de auteurs vermelden over de menselijke invloed van atmosferisch CO2 is al blootgelegd in (Hans Erren 25 december 2018 om 11:14). Hoef ik dus niet meer te doen. Dank Hans!
De bijdrage van de mens in de stijging van 280 ppm (de 100000-en jaren pre-industrieel) naar 410 ppm (nu) is …… 100%.
“De hoogst gemeten stijging van de gemiddelde wereldtemperatuur was in de periode 1989-1998, zijnde ongeveer 0.4 0C. Als we zouden aannemen dat alleen CO2 daarvoor verantwoordelijk zou zijn geweest”. en verder “3,6% van menselijke oorsprong is.”
Hoe dom kun je zijn. Ja, sorry hoor, maar op zulke onzinnige en totaal foute aannames kun je geen enkele betrouwbare conclusie produceren.
En de skeptici hier slikken het allemaal als zoete koek.
“In de afgelopen 35 jaar is de aarde 7 procent groener geworden”. Jazeker dat klopt!
Dus het begin van het artikel is goed, het eindigt ook goed en als we dan gaan interpoleren is alles daartussenin ook goed? Ja, meneer en mevrouw de skepticus, werkt het zo? Laten jullie je zo gemakkelijk inpakken?
Er zijn geen skeptici te vinden hier. Slechts reaguurders die weigeren hun eigen gebrek aan klimaatkennis kritisch onder de loep te nemen. En dan ben je al snel een ….. inderdaad … gelovige.
Kortom, al met al weer een hoop woorden zonder nieuwswaarde en op een aantal punten zelfs zeer misleidend. Voor climategate.nl een uitstekend artikel dus.
“Dus het begin van het artikel is goed, het eindigt ook goed en als we dan gaan interpoleren is alles daartussenin ook goed? Ja, meneer en mevrouw de skepticus, werkt het zo? Laten jullie je zo gemakkelijk inpakken?”
Ja Ronald, zo werkt reoriek: je verpakt je nonsens met een aantal punten die wel steek houden, en zo kun je “concluderen” dat de nonsens ook steek houdt!
Je moet gewoon kritisch kunnen nadenken, om te beseffen dat het gaat over “weer een hoop woorden zonder nieuwswaarde”. Maar natuurlijk is er hier nagenoeg niemand die hier sceptisch over wil nadenken!
Ronald, je zult zo langzamerhand wel geen wenkbrauwen meer over houden. Lijkt me overigens wel een koddig gezicht. Volgens mij ben jij en Henk beroeps zwartkijker maar ik waardeer jullie nog steeds hoor. Je leeft maar eens dus joh doe eens wat positiever, carpe diem anders ga je er zo zuur uitzien, Dat jullie het allemaal beter weten, weten we zo langzamerhand wel. De grammofoonplaat is zo langzamerhand grijs gedraaid. Ik ben in ieder geval hartstikke blij met de Jip en Janneke uitleg want aan derdegraads functies, integralen of andere complexe functies heb je niet veel. Ik zal daar ook mijn bijdrage aan doen als jullie daarna het commentaar leveren voldoen jullie tenminste aan mijn verwachtingspatroon want als dat niet zo is, kan ik mij misschien doodschrikken.
Het CO2 verhaal is het erna of ervoor. Meneer Coca-Cola wil graag wat CO2 in de flesjes hebben en ook zoveel mogelijk en in alle flesjes even veel. Wat doen die domoren nu ze verlagen de temperatuur tot 5 graden want dan lost die CO2 zo optimaal op dat is goed voor de verkoop. Nu koop ik een flesje haal het kurkje eraf en ga het flesje verwarmen wat blijkt nu die CO2 verdwijnt uit het flesje en de Cola is niet meer te zuipen. Daarna ga ik het flesje weer afkoelen tot 5 graden en hoeps gaat de CO2 er weer in.
Conclusie de temperatuur moet eerst stijgen en daarna gaat de CO2 eruit, analoog aan de geest. Einde discussie CO2 verhaal, welk verhaal nu.
Dit verhaal is voor iedereen behalve voor Henk en Ronald.
Als chemicus is het goed te zien dat verantwoordelijke experts de moeite nemen uit te leggen hoe de exacte wetenschap CO2 beoordeelt.
Als VVD stemmer schaam ik me voor de woordvoerder Dilan Yesilgoz – Zegerius, die als onbeschofte totaal ondeskundige, deze bedreven wetenschapper als niet meer van deze tijd wegzet. Ik ga Baudet stemmen
Ronald , als ingenieur en vooral als mens zijnde merk ik enorme frustratie bij je op. Ongeacht de vele modellen van pro of contra lijkt mij het invoeren van belasting het domste wat je kan doen. Het geldsysteem op zich verwoest de natuur zelf al . Als je nog meer belast gaan mensen nog meer moeten maken om deze belasting te betalen en nog meer co2 produceren. Je persoonlijk beledigen van mensen wijst op zwakte en geen respect hebben voor je medemens.
Die vind ik goed.. meer belasten, meer produceren, meer CO2. Maar wanneer je CO2 gast belasten ontstaat er een prijsmechanisme op het leven. Kunnen de geleerden daar eens over na gaan denken. Techniek maakt registratie van alle menselijke CO2 productie straks mogelijk. Aangezien collectivisme allang belangrijker is dan het recht op zelfbeslissing door de bevolking in een allang niet meer souvereigne staat, zie de EU, maak ik me toch een beetje zorgen over een nieuwe technocratie geregeld door een CO2 thermostaat.
In de oceanen zit 98% van de CO2. Als de mens CO2 produceert, gaat er ongeveer 98% daarvan in de oceanen. Zo simpel is het uit te leggen. Wij zijn maar een klein onderdeel in het geheel. Als de mens CO2 gaat opslaan, dus CO2 onttrekken uit de lucht, dan gaan de oceanen weer 98% daarvan uitstoten in de lucht. Dat is dus een gevecht tegen de evenwichtsverhoudingen betreffende CO2. Het heeft dus totaal geen zin om CO2 op te slaan met een efficientiefactor van ongeveer 2%. Maar de hele discussie rondom CO2 in Nederland is een grote farce met 0,0003 graden C reductie op aarde door de vele miljarden investeringen van ons kleine landje Nederland. Dit hebben Dick en Guus laten weten in de Elsevier van enkele weken geleden met op de voorpagina 0,0003 C!!!
Nee anton, want er is een verschoven evenwicht, de evenwichtswaarde met de oceaan is 280 ppm
Hans, wat wil je met jouw reactie zeggen. Er komen per jaar 2 moleculen CO2 per 1.000.000 moleculen lucht bij. Dat is dus helemaal niets. Er zijn maar 400 moleculen per 1.000.000 moleculen. Dus een jaar later 402. Deze 2 moleculen extra per jaar zorgen voor de vreselijke toename van de temperatuur. Totale flauwekul natuurlijk. Jij beweert dat eerst moeten er weer 280 CO2 ppm zijn, voordat de oceanen meer CO2 gaan uitstoten bij verdere afname door CCS??? De oceanen hebben blijkbaar een geheugen volgens jou!!
Anton ten eerste miet je gewoon naar de pCO2 kijken bij de diffusue van CO2 vanuit de atmisfeer naar de oceaan, welke andere gassen er zijn diet niet ter zake. De evenwichts concentratie net de oceaan is 280 ppm, dat js de wet van Henry. Daardaast zit er een exponentiële diffusieve afname in de atmisfeer, vergelijkbaar met het opgjeten van een koffiefilter.
En verder begrijp ik niet wal je wil zeggen.
Gezellig, een wijntje er bij… het is kerstmis :-)
Maar inhoudelijk scherp.
Fijne feestdagen!
Je moet niet dronken dat ik denken ben bart.
Het is dat @#€&€#@ ipad toetsenbord.
Tjemig, zo zat als een kanon, die Hans. Als het maar gezellig was.
Grappig ook dat veel van de skeptici niet kunnen geloven dat een paar ppm extra CO2 zou kunnen zorgen voor temperatuurstijging, maar dat diezelfde paar ppm wel leidt tot extra vergroening, ja dat is dan weer wel hartstikke logisch natuurlijk…..?
Verschillende mechanismes Ronald, kun je niet vergelijken.
@Ronald, goeie, vraag ik me ook wel eens af. Kan me zo voorstellen CO2 een allesbepalende rol in plantengroei speelt, zie de reactievergelijking, dus lichte toename geeft groot effect. Daarentegen is CO2 wat betreft temperatuur/klimaat slechts 1 van de vele factoren is die hierop van invloed zijn, door zijn bijdrage als vermeend broeikasgas..
Maar wie ben ik, geen klimaatwetenschapper, ook geen bioloog..
En waarom werkt het ene mechanisme wel bij een paar ppm en het andere niet?
Waarom hebben planten CO2 en mensen O2 nodig. Het ene mechanisme/organisme is het andere niet.
Sceptici beroepen zich vaak op 140 ppm extra CO2, slechts 0,014% van het totaal, dat dit zo weinig is, dat het onmogelijk enig effect zou kunnen sorteren. Dat argument is dus onzin; het is voldoende om de aarde te vergroenen. Evenzo is het voldoende om de atmosferische temperatuur te verhogen.
Ronald,
gooi eens een druppel olie op een plas water, een groot oppervlak wordt aangetast en verkleurt. Gooi die druppel olie in je dieselauto en meet hoeveel je weglengte daarmee groeit. Juist, geen meetbaar effect.
Verschillende mechanismen Ronald.
1000 ppm CO2 heeft een hogere opbrengst van gewassen in de tuinbouwkas. Maar we hebben het over slechts 0,1 % van de atmosfeer. Niet veel moleculen om infrarood absorptie te krijgen.
Bovendien wordt een evt temperatuur stijging bepaald door de toename van CO2 zijnde 2 ppm per jaar. Dus bijna niks. Waterdamp komt veel meer voor en lijkt een betere kandidaat/oorzaak van een broeikaseffect.
Waarom wordt er niet veel meer naar forcering van waterdamp en wolken gekeken ipv alleen maar als feedback. Stop de effecten van die forcering in de modellen, misschien gaat het resultaat dan ergens op lijken.
Hans de evenwichtswaarde met de oceaan 280 ppm? Dan heeft de mensheid sinds de industriële revolutie 130 ppm CO2 erbij gedaan als dat klopt wat je zegt.
Dat betekent dat er nu nog deeltjes CO2 in de lucht hangen die er in het begin van de industriële revolutie aan waren toegevoegd. Wat als de CO2-cyclus veel minder lang duurt dan wordt aangenomen door de klimaatfanaten tussen de 1 jaar en ~30 jaren i.p.v. ~300 (!) jaren?
Dan licht de evenwichtswaarde veel hoger dan 280 ppm waarschijnlijk net onder de 400 ppm
Nee martin, je moet individuele moleculen niet verwarren met concentratie, er hangen geen co2deeltjes meer in de atmosfeer uit de 19e eeuw.
Lees deze uitleg van mij uit 2009 nog eens rustig door:
https://klimaathype.wordpress.com/2009/06/06/de-co2-cyclus/
Dank voor je antwoord Hans. ik ga dat eens lezen ook al geloof ik er niets van de de industrieën verantwoordelijk zijn voor de nagenoeg linear stijging van CO2 in de atmosfeer sinds 1980. Elk jaar werd er steeds meer CO2 uitgestoten sinds die tijd met name na 2000 toen o.a. China begon op te komen.
Je hebt vast niet van Murry Salby gehoord hij en vele anderen denken er heel anders over en daardoor is zijn werk lang geblokkeerd geweest. Zijn lezing van juli 2016;
https://www.youtube.com/watch?v=sGZqWMEpyUM
Ja Murry Salby verwart ook CO2-concentratie met CO2-moleculen. Het is inderdaad ingewikkekd.
Hans dit is best moeilijk ja.
Is die evenwichtswaarde van 280ppm sinds de industriële revolutie stabiel gebleven? Ik neem aan van niet want de globale temperatuur is sindsdien met ~1 graden Celcius gestegen. Je schrijft zelf op klimaathype dat CO2 in de atmosfeer temperatuur volgt. Dat ben je eens met Salby.
http://icecap.us/images/uploads/EE_18-2_Beck.pdf
Als ik de gegeven 280ppm equilibrium bekijk tegenover de gemeten waarden door middel van chemische analyse in de 19e en 20 eeuw dan zie ik op pdf-pagina 15 flinke afwijkingen van het equilibrium in periodes waarin de emissie van de industrieën helemaal niet zo groot was. Afwijkingen van bijna 200ppm.
Het blijft denk ik een beetje gissen naar de werkelijke oorzaken van de verschillen in CO2-emissietijden en -absorbsietijden. Het lijkt mij duidelijk dat de industrieën ook nu maar een zeer beperkte bijdrage leveren aan de stijgende CO2-concentratie.
Ook de C14-piek https://nl.wikipedia.org/wiki/C14-datering#/media/File:Radiocarbon_bomb_spike.svg suggereert dat de CO2-cyclus bijna half zo lang duurt als 55 jaren.
Martin met 8 ppm per graad (zoals blijkt uit de ijskernen) kun je nooit de 90 ppm stijging verklaren sinds 1958. Dus ik ben het niet eens met Salby. Fossiele-brandstofverbranding is de hoofdoorzaak van de toename in atmosferisch co2.
Martin, Ferdinand Engelbeen heeft een uitgebreide kritiek op de publikaties van wijlen Ernst Beck
http://www.ferdinand-engelbeen.be/klimaat/beck_data.html
Zou het kunnen dat hoog in de atmosfeer uitgestoten CO2 niet meer opgenomen kan worden?
Maw is er een verschil in opname van uitgestoten CO2 hoog en laag in de atmosfeer?
Nee Anne, CO2 wordt goed gemengd in de atmosfeer.
Hans
je zegt
Ja Murry Salby verwart ook CO2-concentratie met CO2-moleculen.
Gaarne verduidelijken, 2 ppm CO2 concentratie stijging per jaar is toch het zelfde als 2 moleculen CO2 per 1 miljoen ‘lucht’ moleculen erbij per jaar?
Een opwarm effect zou dus volgens alarmisten door die 2 CO2 moleculen, per 1 miljoen andere, erbij moeten komen. Dus de 2 moleculen warmen 1 miljoen andere moleculen op zodanig dat we een opwarmsnelheid van 1 of een halve graad per eeuw ervaren?
Op welke hoogtes wordt CO2 gemeten; wat zijn de gemeten temperatuur op die hoogte?
Hoe verhouden de CO2 en temperatuurwaarden zich aldaar tot dezelfden maar dan aan de grond?
Maakt niet uit Anne. CO2 is goed gemengd. Op welke hoogte en plaats op de aardbol je 1 miljoen willekeurig particles neemt, ongeveer 410 daarvan zijn CO2.
Dank Ronald, er is dus geen relatie tussen kwantiteit gemengd CO2 en koude (temperatuur) die toeneemt naarmate we hoger in de atmosfeer komen?
Die relatie is een constante.
Er is dus ook geen verschil op vlieghoogte uitgestoten CO2 met andere hoogtes in de atmosfeer?
Kan me dat eigenlijk niet voorstellen. Vliegtuigen stoten uit en binnen a second is CO2 aldaar ter plekke weer 410?
Maw CO2 verdwijnt spoorloos?
Vervolgens zijn ze wel in staat ter plekke cirrus bewolking te produceren.
Dat gaat vrij snel ja. Brownse beweging. Verdelingsfunctie met sigma ~300m/s. Deze is wel temperatuur afhankelijk.
Weer wat geleerd alhoewel ik niet in een nanoseconde eea kan doordenken ;)
Maar ik neem aan dat je nu doelt op cirrus Ronald?
“De brownse beweging is de oorzaak van diffusie en osmose en de werking van de radiometer van Crookes. De brownse beweging is goed waar te nemen in onder meer de turbulentie van rook, de roetdeeltjes in verdunde Oost-Indische inkt, stofjes in ons oog als we bijvoorbeeld naar de blauwe lucht kijken en op grotere schaal het weer.”
Ik wil graag antwoord op de vraag waarom CO2 uitstoot van vliegverkeer alla Tita Tovenaar binnen een nanoseconde verdwijnt.
CO2 is niet te vergelijken met roet namelijk…
Hoe zit het met deze satelliet https://co2.jpl.nasa.gov/
Ik kom het nooit ergens tegen; wat gebeurd er met deze gegenereerde data?
Bedoel met name deze https://co2.jpl.nasa.gov/#mission=OCO-2
Hans betreft de kritiek van Engelbeen op Beck zijn grafiek. Ik ga daarin grotendeels mee. Dit bepaald niet de achtergrond CO2-waarde. Er moet sprake zijn van een overschatting van ca. 15% vooral doordat de metingen zijn verricht vrij laag aan de grond.
Daarentegen zijn er ten tijde van de piek 64000 metingen verricht in juist in de periode 1939 -1941 over 18 maanden door Wilhelm Kreutz in Giessen. Net als in 2005 ferdinand-engelbeen.be/klimaat/klim_img/giessen_2005-07-14.jpg ligt het mediaan ergens tussen de 430ppm en 450ppm. Een akelige overeenkomst met elkaar. Waarom suggereert dit dat in 1939 – 1941 de werkelijke achtergrond CO2-waarde maar 310ppm zou zijn als de achtergrond CO2-waarde in 2005 wel ~380ppm was. Een verschil van 70ppm terwijl landstations over verschillende tijdschalen het met elkaar eens zijn.
De ijskernen zijn volgens volgens Zbigniew Jaworowski onderhevig aan natuurlijke processen waardoor de CO2-waarde van de luchtbellen in de ijskernen wordt veranderd http://21sci-tech.com/2006_articles/IceCoreSprg97.pdf op pdf-pagina 3 figuur 2 legt hij uit dat wind, zonlicht, smeltwater en verdamping een grote rol spelen in de vorming van luchtbellen in de ijskernen. Hierdoor geeft de CO2-waarde in de ijskernen een vertekend beeld van de werkelijke waarden.
Genoeg stof om over na te denken. Ook de de CO2-piek in 1820 van gemiddeld 430ppm in EE_18-2_Beck.pdf kan over worden gedebatteerd want toen was vulkaan Tambora een VEI 6 geëxplodeerd en dit veroorzaakte een jaar zonder zomer in 1816. Had die ene vulkaan zoveel invloed?
Zeer interessant allemaal. Beck zijn werk zo als onwaar afdoen en dan de ijskernen maar als ijkpunt gebruiken lijkt mij niet verstandig.
Anne, Ronald
re: “Ronald 27 december 2018 om 01:00
Dat gaat vrij snel ja. Brownse beweging. Verdelingsfunctie met sigma ~300m/s. Deze is wel temperatuur afhankelijk.”
Dat Ronald de “wetenschapper” is hier, tov Hein de trol, omdat Ronald af en toe een wetenschappelijke term – in dit geval “Brownse beweging” – er tussen gooit, mag je er niet van weerhouden af en toe die “wetenschappelijke” uitspraken met een korrel – soms zelfs een pak – zout te nemen, en ze dus even na te kijken.
Ik herinner me Brownse beweging uit mijn middelbare school periode, en een van de zaken die mijn fysica leraar toen stelde was dat die BB heel willekeurig was. Soms naar links, soms naar rechts, naar boven, naar onder, en alles daartussen. Dus eigenlijk iets dat niet direct de fantastisch, perfecte menging van het supergas CO2 – een probleem/vraag waar ik ook al lang mee worstel – kan verklaren.
Bovendien herinner ik me dat dat alles vrij traag ging.
En nu zou dat dus gaan met een “Verdelingsfunctie met sigma ~300m/s.” ..
Die woordkeuze alleen al geeft een heel oranje-rood knipperlicht.
En dan die 300m/s ? .. 1 minuut later is die CO2 al 18 km verder !!
lol !
Vermits ik het “traag” herinnerde, en Ronald met een formule 1 snelheid “sjeest”, heb ik geprobeerd van het op te zoeken ..
“Measurement of the Instantaneous Velocity of a Brownian Particle” door Tongcang Li, Simon Kheifets, David Medellin, Mark G. Raizen* uit 2010 geeft een vertreksnelheid van 0,422 mm/s ..
Misschien ook weer iets dat sindsdien, ten gevolgde van ons autorijden en rood vlees eten, is veranderd ..
Anne 27 december 2018 om 01:47
“Bedoel met name deze https://co2.jpl.nasa.gov/#mission=OCO-2”
Inderdaad vreemd ..
– er zijn wel wat publicaties gebaseerd op gegevens van de satelliet
– maar kaartjes met gegevens houden op op 30 juli 2017
Is de satelliet buiten dienst ? Werkt die niet naar behoren ?
Een van de laatste kaartjes is https://ocov2.jpl.nasa.gov/images/ocov2/OCO2_XCO2_v8_Jun_2017_UHD ..
– weer steeds die vaststelling dat CO2 – van welke bron dan ook – eigenlijk fantastisch mengt ..
– rode puntjes in Texas en China kan ik nog volgen ..
– maar rode puntjes op het plateau van Deccan, in de Sahel en in Oost Groenland ?
– bovendien geen gegevens boven de woestijnen .. Sahara, Taklamakan ?
– of boven de jungles .. Amazonië, DRCongo, ZO Azie, PNG ?
– en niets over Groenland of over Antarctica ?
ja, bon ..
dan maar aan iedereen nog een prettig feest straks !!
:-)
Ducdorleans, ik wil me nog verder in eea verdiepen.
Misschien is volgende animatie van Nasa inzichtgevend. Nasa’s toelichting:
“Carbon dioxide plays a significant role in trapping heat in Earth’s atmosphere. The gas is released from human activities like burning fossil fuels, and the concentration of carbon dioxide moves and changes through the seasons.”
Mij gaat het om hoogten en snelheid waar ik meer over weten wil. Daar geeft de video verder geen antwoord op. Verder is het een vlakke aarde projectie, dus moet enigszins een ruimtelijk inzicht worden verondersteld om de situatie in een globe model te visualiseren.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=77&v=syU1rRCp7E8
Ducdorleans, ik moet wel aantekenen dat ik Nasa voor geen ene cent meer vertrouw.
NASA GISS temp is een lachwekkende herconstructie van de werkelijkheid.
NASA CGI images van welke planeet dan ook, ook…
Ik geloof persoonlijk al lang niet meer in de maanlandingen, maar dat zal wel hier not done zijn ;)
Hoe dan ook is NASA een leugenfabriek mét de zogenaamde aanverwante organisaties die olv Freemasons staan. De vraag is wat nog wel waar is…
Martin,
Er zijn verschillende tijdschalen voor de gemiddelde verblijftijd van CO2 in de atmosfeer.
Nemen we eerst een situatie waarin evenwicht is, dwz er wordt evenveel CO2 opgenomen (door oceaan en biosfeer) als uitgescheiden.
In de atmosfeer zit ~800 GtC (gigaton koolstof, ~400 ppm), per jaar wordt er ~200 GtC uitgewisseld. Dat levert een gemiddelde verblijftijd op van 4 jaar.
Echter veel van die 200 GtC komt het volgende jaar weer terug (zoals bv koolstof in de voedselketen).
De C14 piek, veroorzaakt door de kernbom proeven, laat zien hoe snel individuele CO2 moleculen voor langere tijd uit de atmosfeer worden gehaald. Daar volgt een gemiddelde verblijftijd van 14 jaar uit. Omdat we evenwicht veronderstelden, wordt elk C14 dat uit de atmosfeer verdwijnt vervangen door een C12.
Echter, er is geen evenwicht.
De oceanen zouden nu in evenwicht zijn met een CO2 gehalte in de atmosfeer van ~290 ppm. De atmosfeer bevat nu ~400 ppm. Daarom nemen oceaan en biosfeer netto CO2 op. Van de ~4 ppm per jaar die door verbranden van fossiele brandstoffen in de atmosfeer komt, wordt 2 ppm opgenomen. Dat levert een gemiddelde verblijftijd op van van ~55 jaar ((400-290)ppm / (2 ppm per jaar)).
Deze tijdschaal van 55 jaar heeft dus te maken met het herstel van het evenwicht en staat los van de tijdschaal van 14 jaar die geldt voor uitwisseling.
Hans,
Die 8 ppm/K (wet van Henry) geldt voor de ijskernen maar de globale waarde is 16 ppm/K (zie Ferdinand Engelbeen).
Dirk bedankt voor de uitleg. Als de industieën dan verantwoordelijk zijn voor de overige ppm bovenop de 280ppm van het equilibrium dan zou daar een exponentiële toename waargenomen moet zijn zeker na het jaar 2000 maar dit is niet het geval. De CO2-concentratie steeg steeds nagenoeg lineair.
Martin, tot 2000 is er min of meer een exponentiële toename tov het 280 ppm niveau, daarna neem de uitstoot van China nog steeds sterk toe, echter die van de westerse landen begint dan te verminderen, resulterend in een min of meer lineaire toename. De verwachting is dat de toename verder vermindert en zal stoppen bij een waarde van 500-600 ppm.
Mooi uitgelegd Dirk
De ‘annual mean rate of growth of CO2’ toont op decade niveau nog altijd een overheersende stijgende trend; niet lineair, maar versnellend dus.
https://www.esrl.noaa.gov/gmd/ccgg/trends/gr.html
Dirk. Niet helemaal waar wat je zegt want de CO2 concentratie steeg nagenoeg lineair tussen 1990 en nu woodfortrees.org/plot/esrl-co2/from:1990/plot/esrl-co2/from:1990/trend en de sterke toename in de globale CO2-emissie na 2000 van 7 Gigaton CO2 per jaar naar 10 GT CO2 p/j @ epa.gov/sites/production/files/styles/large/public/2017-04/fossil_fuels_1.png is niet te zien in de toenemende CO-concentratie op Mauna Loa.
Murry Salby gaat hier uitgebreid op in in zijn lezingen.
Ook de toename van de CO2 concentratie verschilt van jaar op jaar met wel 100%. Gemiddeld met +1,5ppm maar dat devieerde dus tussen ~+1ppm p/j en ~+2ppm p/j.
Martin, die versnelde toename is wel degelijk te zien, zie mijn reactie hierboven. Het gemiddelde van de huidige decade ligt al weer een stuk hoger dan van het vorige decade. Op decade niveau nog geen afvlakking dus. Zonder wereldwijd ingrijpen is er nog geen reden aan te nemen dat de versnelde stijgende trend zal stoppen.
Ronald. Thoenes en Berkhout zetten duidelijk uiteen dat de mensheid maar voor 0,07% verantwoordelijk is voor de toenemende CO2-concentratie.
Murry Salby beweert dat de mensheid voor wel 3% verantwoordelijk is van de jaarlijkse toename in de CO2-concentratie. Ze verschillen van mening met een factor van bijna 43 maar ze zijn het eens over de beperkte invloed van de mens op de stijging in de CO2-concentratie.
Het is duidelijk dat El Nino in 1998 en 2015/2016 een grote invloed had op de toename in de concentratie. In die jaren steeg de concentratie met ~3ppm p/j. Verreken de menselijke invloed op die stijging dan is de mens in die jaren verantwoordelijk voor;
+3ppm * 0,07% = +0,0021ppm Aldus Salby
+3ppm * 3% = +0,09ppm Aldus Thoenes/Berkhout
Martin,
Thoenens, Berkhout en Salby zitten er dan ook alle drie compleet naast
De uitstoot van de mens is groter dan de jaarlijkse toename, zowel de oceanen als ook de bomen en planten nemen jaarlijks CO2 op.
Als de oceanen netto CO2 opnemen en de biosfeer ook, hoe kunnen zij dan verantwoordelijk zijn voor de netto toename in de atmosfeer ?
https://youtu.be/CcmCBetoR18
Thoenes en Berhout zitten ernaast. Als we de CO2 uitstoot nu tot 0 zouden weten te reduceren en dat gedurende lange tijd volhouden, convergeert de CO2 concentratie geleidelijk terug naar ~280 ppm, net als in alle honderdduizenden jaren vóór industrieel.
De mens is dus voor 100% verantwoordelijk voor de toename van ~280 ppm (pre-industrieel) naar ~410 ppm (nu).
Correctie. Moet zijn;
+3ppm * 0,07% = +0,0021ppm Aldus Thoenes/Berkhout
+3ppm * 3% = +0,09ppm Aldus Salby
Bedenk wel dat de constante menselijke inbreng van 4 ppm per jaar slechts ~4 % is van de jaarlijkse omzet tussen enerzijds de atmosfeer en anderzijds de biosfeer en de oceaan (~200GtC = ~100 ppm). Die omzet reageert oa op de globale temperatuur. Temperatuurfluctuaties (bv door ENSO) kunnen resulteren in variaties van de omzet die menselijke inbreng evenaren.
Vaak zie ik dat die waarde van ~4% gebruikt wordt om aan te tonen dat de menselijke invloed gering is. Dat is echter misleidend, het is een maat voor de jaarlijkse stijging van de menselijke invloed. De ~40 % toename vanaf het 280 ppm niveau is wel degelijk veroorzaakt door het verbranden van fossiele brandstoffen.
Ronald hoe kan de mens voor 100% verantwoordelijk zijn voor de jaarlijkse stijging in de CO2-concentratie als deze maar voor 3,5% verantwoordelijk is van de totale jaarlijkse wereldwijde CO2-uitstoot?
Blind me aansluiten bij de klimaatalarmisten alsof ik een lemming ben is wel het laatste wat ik wil doen. Ook al heb ik een huis met energielabel A, gestookt met biomassa (en gasturbines als back-up) en bezit ik geen auto. Het is een grote ontzettend kostbare leugen. Het gaat ten koste van de allerarmsten want de weg naar de welvaart wordt geblokkeerd en de ijstijd wordt genegeerd. De klimaatalarmisten misleiden het volk van de ijstijd die komen gaat.
Logischerwijs zou je moeten concluderen dat de mens dan ook maar voor 3,5% verantwoordelijk is voor de stijging in de CO2-concentratie. Het is iets gecompliceerder blijkbaar volgens Thoenes en Berkhout want zij gaan uit van 3,5% over 2%, zodoende komen ze tot het getal 0,07%. Salby zijn benadering is weer iets gecompliceerder maar hij komt tot een getal van 3% wat heel erg dicht bij de 3,5% zit.
JvdH. Jij kan de deviatie in de toename in de CO2-concentratie ook niet verklaren met alleen de CO2-uitstoot van de mens. Neem het jaar 1998 en het jaar 1999.
esrl.noaa.gov/gmd/ccgg/trends/gr.html.
In 1998 nam de concentratie toe met 2,93 ppm in 1999 nam de concentratie toe met 0,98 pmm. De enige verklaring is El Nino in 1998 en in 1999 de ca. 0,7 Celcius koudere globale gemiddeldetemperatuur.
woodfortrees.org/plot/uah6/from:1997/to:2000
Martin,
dat de toename 100% antropogeen is, is zelfs de enige logische conclusie, de grote van de niet antropogene stromen is zelfs helemaal niet interessant om tot die conclusie te komen (simpel boekhouden volstaat)
Voorbeeldje
Jij en je partner hebben een inkomen wat iedere maand op dezelfde bankrekening wordt gestort, aan het eind van het jaar komen jullie altijd ongeveer op nul uit, het ene jaar een beetje plus en het andere jaar een beetje min. Nu win jij een lot uit de loterij dat iedere maand EUR 400 op je bankrekening stort! Uiteraard een goede reden om de uitgaven wat te verhogen, maar niet om alles uit te geven. Nu staat er aan het eind van het eerste jaar EUR 2400 op je bankrekening, hoe komt het dat je plotseling EUR 2400 overhoud aan het eind van het jaar? Hoe kun je dat verklaren zonder rekening te houden met de uitkering van de loterij?
Martin, om het voorbeeld van van der Heijden te completeren. Stel dat jij en je partner een modaal inkomen hebben, tezamen zo’n 70.000 euro per jaar.
Volgens Thoenes-Berkhout of Salby (daar wil ik vanaf zijn) is de bijdrage van jouw winnend lot op het bedrag op jouw rekening aan het eind van het jaar (2400 euro) 3,4%: 2400/70.000.
Wat mij betreft is het bedrag van 2400 euro op je rekening aan het eind van het jaar 100% het gevolg van het winnende lot en niet slechts 3,5%
Ik heb het alarmisten trollenleger tegen me gekregen. Probeer je me te bekeren ofzo. Wat een belachelijke vergelijking.
Martin,
Ik probeer je niet te bekeren, ik probeer je te laten zien dat Thoenens & co je voor het lapje houden.
De toename van de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer is ongeveer 50% van de antropogene uitstoot
De bossen nemen CO2 op ( we vergroenen ) iets waar Thoenens & co het met me eens zijn.
De oceanen nemen ook meer CO2 op dan ze uitstoten, ook hierover is geen serieuze discussie over
Nu wil ik een verklaring van jou (of Thoenens & co) waar dan wel de CO2 vandaan komt? En waar blijft de antropogene CO2 ? En waarom neemt die sink geen CO2 op uit jouw misterieuze bron?
Martin, wat een vreemde reactie. We proberen het je uit te leggen en dan begin je over trollenleger. Je gelooft ons dus op voorhand niet? Omdat wij trollen zijn in jouw ogen? Vraag ons dan verder niets!!
Je begrijpt de vergelijking dus gewoon niet? Zeg dát dan.
Dan nog maar even naar @(Martin 27 december 2018 om 12:55), als een lemming aansluiting zoeken bij klimaatsceptici zou je ook niet moeten willen, lijkt me?
Het simpele antwoord op je vraag is dat de rest van wereldwijde uitstoot in evenwicht is met de opname, zoals het de honderdduizenden jaren vóór industrieel was. Wat de mens daarbovenop uitstoot, sinds industrieel, verstoort dat evenwicht. Voor die verstoring (280 -> 410 ppm) is de mens dus 100% verantwoordelijk. Zie ook het voorbeeld van van der Heijden.
Een andere manier om ernaar te kijken is om voor jezelf te bedenken hoe de concentratie CO2 in de atmosfeer zich zal ontwikkelen als de menselijke CO2 uitstoot vanaf nu 0 zou zijn. Wat denk je? En wat als je de sommetjes van Thoenes-Berkhout en Salby erop loslaat?
Thoenes-Berkhout (1) en Salby (2) komen tot heel verschillende uitkomsten. Dan zijn er 3 opties. (1) is fout en (2) is goed, (2) is goed en (1) is fout öf (1) en (2) zijn beide fout. Wat denk jij? In mijn ogen (en die van Dirk Visser en Hans Erren en J van der Heijden) zitten (1) en (2) er beide naast. Wellicht kom je tot dezelfde conclusie als je mijn bovenstaande vragen probeert te beantwoorden en het voorbeeld van van der Heijden beschouwt.
Wat betreft de ijstijd, wanneer komt die, denk je?
Ronald: “als een lemming aansluiting zoeken bij klimaatsceptici zou je ook niet moeten willen, lijkt me?”
Ook fake news, dat lemmingverhaal
https://www.snopes.com/fact-check/white-wilderness/
JvdH en Ronald.
Ik maakte een rekenfoutje want 3,5% van 2% is 0,007% van het geheel van 802 gigaton CO2. Dat betekent dat de resultaten van Thoenens/Berkhout en Salby dicht bij elkaar liggen;
+3ppm * 3,5% = +0,105ppm p/j antropogene CO2-stijging Aldus Thoenes/Berkhout
+3ppm * 3% = +0,09ppm p/j antropogene CO2-stijging Aldus Salby
Verder hoef je je niet voor te doen als orakel als het gaat om klimaatdiscussie en doen alsof ik JOU vragen stel want dat heb ik niet gedaan. Ik heb Hans Erren vragen gesteld en op één daarvan heb ik nog geen antwoord gekregen maar daar maak ik me niet druk om want CO2 is de meststof van het leven en veroorzaakt bepekte opwarming en volgens mij denkt Erren dat ook.
Betreft de ijstijd daarover kan ik zinvolle informatie geven die mijns inziens leken kan voorbereiden op eventuele gevolgen van de andere kant van het verhaal over de globale opwarming, de afkoeling. Ook jullie hebben recht op deze informatie ook al misleiden de klimaatalarmisten het volk van de realiteit wat hen ernstig te verwijten is. Eigenlijk is dit het verraad van de wereldbevolking en de grootste misleiding ooit vastgelegd, de grootste misdaad tegen de wereldbevolking.
De korte kleine ijstijd die gaat komen begint als in een van de volgende zonnecyclussen geen zonnevlekken meer worden waargenomen over zonnecyclus 25 of 26. Het begin van het volgende glaciaal daarover zijn de meningen verdeeld. Richard Lindzen beweert dat deze binnen een paar duizend jaar begint. Daarover kan ik niet veel zinvols zeggen behalve een aanhoudend inactieve zon luidt een ijstijd in. En eigenlijk is de grote ijstijd ingeluid in de millennia hiervoor na het Holocene maximum meest recentelijk toen de kleine ijstijd gebeurde tussen 1645 en 1715.
De korte kleine ijstijd die gaat volgen volgens de computermodellen van Valentina Zharkova tussen 2020 en 2055 daarvan is het begin al waargenomen in de afnemende zonneactiviteit de afgelopen 3 zonnecyclussen. De zonneactiviteit neemt zodanig af dat als deze neerwaartse lineaire trend zich doorzet er in cyclus 25 al weinig tot geen zonnevlekken gaan worden waargenomen.
Het blijft een beetje gissen. Het meest waarschijnlijke is dat zonnecyclus 25 nog enige activiteit gaat vertonen en dat dit in cyclus 26 pas begint. Ik houd er rekening mee dat dit al snel gaat beginnen.
Hierbij komt dat de tektonische activiteit inmiddels flink is toegenomen in het afgelopen decennium. Er zijn nu al 40 vulkanen actief i.p.v. gemiddeld 20. De straalstromen zijn al overstuur dat hebben we recentelijk gemerkt door sterk wisselende weespatronen de afgelopen paar jaren.
Dit kan een eindeloos lang verhaal worden met erg veel linkjes en zo. Hier laat ik het even bij. Nog vragen stel ze gerust.
CO2 is de meststof van het leven en veroorzaakt bepekte opwarming en volgens mij denkt Erren dat ook.
Martin, Inderdaad, maar Thoenes/Berkhout/Salby hebben het bij het verkeerde eind. Net als bij de wet van Ohm mag je bij de wet van Darcy de stromen scheiden, Net zoals je bij de wet van Ohm de brownse beweging van de elektronen mag uitmiddelen, mag je dat ook met het kortcyclische co2: mijn cavia’s (RIP) aten kilo’s hooi, bliezen een hele hoop CO2 uit en hadden bergen ontlasting, en toch waren ze een netto CO2 sink.
Thoenes/Berkhout/Salby verwarren omzet met netto winst.
Zo nu is deze draad lang genoeg geworden.
Martin, je hebt me wel een vraag gesteld. Lees maar terug. Maakt niet uit, dit draadje is lang genoeg en kan afgerond worden.
Jvdh
‘De toename van de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer is ongeveer 50% van de antropogene uitstoot’
Welk mechanisme is hier werkzaam? Waarom niet 100% of 30%? Gaarne een verklaring, tenslotte vraag je die ook altijd aan mij.
Hans, ik probeer van deze gedachtewisseling iets te leren. Als ik je betoog goed begrijp zou er (zonder menselijke invloed) sprake (moeten?) zijn van een evenwichtswaarde met de oceaan van 280ppm.
Hoe is het dan te verklaren dat er in de verre oudheid veel hogere CO2 concentraties op aarde voorkwamen?
Ben jij werkelijk ingenieur, Anton? Ik geloof er helemaal niets van.
Dank voor dit kerstartikel aan de beiden opstellers. Lesje elementaire natuurkunde voor de dagelijkse milieuclub-trollen en “voor de duurzaam” verdwaalde politici in Nederland.
De opgemerkte fundamentele verandering is echter nog niet ingedaald in de ideologisch “duurzaam” gebrainwashte ideologische zaagsels.
Kernenergie als DE OPLOSSING werd maar 1x genoemd op 233 pagina’s van de strategie-loze concept-klimaatwet.
Optimisme over wereldwijde klimaatbeheersing is slechts dogmatische religie, niet gestoeld op enige kritische wetenschap.
Goed verhaal dat de belangrijkste zaken overzichtelijk op een rijtje zet.
Wat mij blijft intrigeren is de rol die boskap, bosverbranding en kort cyclisch CO2 in dit geheel speelt.
Uiteraard speelt de mens daarin ook een belangrijke rol, net zoals in het CO2 door verbranding van fossiele brandstoffen. Dat gebeurt op een schaal die de natuur de mens niet nadoet. Hetgeen overigens niet betekent dat de natuur daar geen oplossing voor heeft. Vergroening dus. Maar voor die kort cyclische vergroening omgezet is in een langere cyclus gaat er nogal wat tijd overheen. Uiteindelijk blijkt de opname achter te blijven bij de totale uitstoot van CO2. Oorzaak?
Het blijft echter de vraag of de CO2 toename die invloed heeft die eraan wordt toegedicht. En eveneens is het de vraag of de toenemende activiteit van de mens om met inferieure middelen iets tegen de opwarming, van welke oorzaak dan ook, te ondernemen, niet averechts gaat werken. Hoe zouden die vierkante kilometers van zonnepanelen in Chinese en Indiase woestijnen gaan uitwerken op de albedo van die streken?
Over de neerbuigende flutverhalen die niets bijdragen dan geschimp zal ik het maar niet hebben. Die spreken voor zich.
Geen enkel puntje van kritiek kunnen vinden, Peter? Op het artikeltje? Jij ook niet Scheffer? Het klopt op alle punten?
Ik denk dat het voor onze aardkloot goed zou zijn als het CO2-gehalte weer eens richting de 1000ppm zou gaan. Je zou je zorgen kunnen maken over de alsmaar dalende trend in het CO2-gehalte over de afgelopen miljoenen jaren. Een heel klein beetje van de koolstof die in het Carboon is vastgelegd in moerasbossen die niet vergaan zijn brengen we op dit moment terug in de kringloop. Maar ook heel veel CO2 is vastgelegd in carbonaten die niet zomaar terugkeren in de atmosfeer.
Als vochtigheid, temperatuur, zonneinstraling en mineralen het toelaten zal meer CO2 leiden tot meer fotosynthese, meer plantengroei. Lijkt me niet verkeerd.
Duidelijk verhaal.
Goed te benadrukken dat CO2 leverancier is van zuurstof, waarop ook onze machines draaien.
Onder de grond pompen van CO2 is onverstandig.
Bomen planten is goedkoper, mooier en nuttiger.
Beste allen,
Dank dat jullie de moeite hebben genomen om te reageren op het artikel van Dick en mij. Natuurlijk zal niet iedereen het met ons eens te zijn, maar ik ben altijd weer verbaasd dat tegenstanders zo respectloos hun mening ventileren. Zonder respect voor elkaar komen we er nooit uit. Niemand kent het antwoord en we moeten er in een opbouwende discussie toch samen uitkomen. We zijn toch met elkaar op zoek naar de waarheid?
In ieder geval van mij persoonlijk één inhoudelijke reactie. Ik heb mijn hele wetenschappelijke leven met geofysische systemen gewerkt. Hoe ingewikkelder het probleem, des te belangrijker de systeem aanpak. CO2 maakt deel uit van een fysisch-biologisch systeem. De overdrachtsfunctie van dat ingewikkelde systeem regelt de verhouding tussen output (CO2 afgifte naar de atmosfeer) en input (CO2 opname uit de atmosfeer). Let wel, in die output en input is de menselijke CO2 een integraal onderdeel (het systeem discrimineert niet). De systeem output verandert als de input verandert. Dus zo moeten we de veranderingen van de CO2 concentratie in de atmosfeer verklaren. Daarom is studie van de overdrachtsfunctie zo belangrijk. Maar op langere termijn zal de systeem output óók veranderen doordat de overdrachtsfunctie verandert (‘system is time variant’). Dat laatste gebeurt bijvoorbeeld als de aarde groener wordt of als de oceanen opwarmen. Als we bossen gaan omhakken en het hout vervolgens verbranden dan vergroten we de systeem output én we veranderen ook het systeem.
Ik zie in kritische redeneringen veelal twee onjuistheden optreden. Op korte termijn maakt men geen gebruik van de systeem-overdrachtsfunctie en op langere termijn verwaarloost men de intrinsieke veranderingen van het systeem. Dat kan veel beter.
Tenslotte, laten we met meer respect voor elkaar de discussie verder voortzetten, Dan zie ik in het nieuwe jaar nog veel moois gebeuren.
Guus Berkhout,
Het respectloze komt ook van jullie kant, wanneer jullie weigeren in te gaan op de relevante kritiekpunten op een artikel van jullie hand. Ook nu weer. Daar spreekt arrogantie uit.
Een belangrijk kritiekpunt is de toename van CO2 in de atmosfeer waarvan jullie “laten zien” dat de menselijke CO2 hierin een bescheiden rol speelt.
Stel nu dat we de menselijke CO2 uitstoot tot 0 zouden weten te reduceren, zoals in de honderdduizenden jaren vóór het begin van de industriële revolutie. Hoe zal de concentratie van CO2 in de atmosfeer zich dan ontwikkelen? Het antwoord: het convergeert langzaam terug naar ~280ppm. Dus hoeveel is de mens dan verantwoordelijk voor de stijging van 280 ppm (pre-industrieel) naar 410 ppm (nu)? 100%! toch?
En dat is toch wat anders dan wat gesuggereerd wordt met: “De bijdrage van de mens is dus relatief gezien heel klein.”
Deze fout in jullie redenering, ook al opgemerkt door Hans Erren, blijft steeds weer terugkomen in jullie artikeltjes. De kritiek erop wordt stelselmatig genegeerd, hetgeen wijst op arrogantie.
Dus ja, door respectvol te reageren op criticasters en ze niet stelselmatig te negeren kan er in het nieuwe jaar veel moois gebeuren.
Voor één keer ben ik het volmondig eens met Ronald. Niets aan toe te voegen.
“door respectvol te reageren op criticasters en ze niet stelselmatig te negeren kan er in het nieuwe jaar veel moois gebeuren.”
Bij deze onderschrijf ik dat ik kritiek niet zal negeren in 2019.
Wie volgt er? Wie geeft aan in 2019 op een integere wijze te zullen reageren?
*proest*
@ Guus.
Verdiep in ice core co2 gas diffusion (verspreiding van co2 in de ice cores door de druk van bovenaf diep in het ijs.
Plant stomata studies (grote van vaatjes welke co2 inzuigen correleren met co2 gehalte) tonen aan dat 400 ppm+ de afgelopen paar duizend jaar regelmatig voorkwam, vanuit natuurlijk cycli).
https://www.youtube.com/watch?v=tTalL2BVMkU
Het goede nieuws is dat twee pijnpunten die in het Elsevier artikel stonden deze keer zijn weggenomen.
1. De bewering dat er niet of nauwelijks sprake is van opwarming in de laatste 20 jaar zien we niet meer terug
2. Klimaatwetenschappers wegzetten als activisten wordt nu vanaf gezien.
Verder is het altijd leuk als er een stukje biologie en aardrijkskunde van de middelbare school in wordt opgenomen. Het was weer even weggezakt. En wat betreft het opvallende koolstofbalans geloof: Ach, geloven is toegestaan. Er is al genoeg over gezegd.
Wat verder nog opvalt:
1. In het Elsevier artikel valt het woord kernenergie geen enkele keer, nu 1 keer. Wat is de mening eigenlijk van de twee schrijvers over kernenergie? Durven ze daar niet voor uit te komen? Kernenergie is geen taboe in de wereld en ook niet in Nederland. Alleen de schrijvers durven er niet over te praten en doen alsof het een taboe is.
2. De schrijvers doen net alsof de wereld niet weet dat CO2 een onmisbaar molecuul is.
3. de schrijvers benoemen CO2 equivalenten als erg ingewikkeld. Het lijkt mij nog niet het moeilijkste van de klimaatdiscussie.
Waar is die opwarming afgelopen 20 jaar?. Wood for trees (officiele databank van data) Uah6 toont geen opwarmende trend.
http://www.woodfortrees.org/plot/uah6/from:1998/to:2019
Beste MP, als ik aan die link een trend toevoeg, zie ik wel degelijk een stijging van ongeveer 0,1 graden in 20 jaar (op het oog): http://www.woodfortrees.org/plot/uah6/from:1998/to:2019/plot/uah6/from:1998/to:2019/trend
Ivo
Het is nu even koud als in 2002, na de El Niño La Niña combinatie..
http://www.woodfortrees.org/plot/uah6/from:2002/to:2019
Beste Guus, ik zie je kwantitatieve berekeningen graag tegemoet op https://www.sciencetalks.nl/, met bovenstaande kwalitatieve beslommeringen kan ik niks. Ik ben hogere kwaliteit publicaties van jou gewend.
Onderstaande overdrachtfunctie is nauwkeurig tot op 1 ppm
Annual diffusion equation, sink unit GtC, [CO2] unit ppm, y is year:
Sink(y) = 2.13 * k * ([CO2](y-1)-[CO2]eq) (Fick’s first law)
k=0.01898
Temperature sensitive equilibrium CO2-level:
[CO2]eq = 8*T + 280 ppm
T is temperature relative to pre-industrial (=HadCrut4 annual+0.4)
[CO2]eq increases 8 ppm per degree
Mooi hoor al die verschillende meningen met mogelijk een waarheid die ergens in het midden ligt.
Natuurlijk draagt de mens met verbranden fossiel bij aan een de koolstofcyclus met het uitstoten van die CO2.
Vraag is echter of die door menselijk handelen uitgestoten CO2 bijdrage ( en vergeet niet invloed op sinks) groot of klein is ten opzichte van de natuurlijke CO2 emissies en sinks en welke invloed deze ‘extra invloed’ uitoefent binnen het proces van de grote koolstofcyclus. De kwalificatie groot of klein is subjectief zeker als men niet precies weet hoe de ‘verstoring’ binnen de dynamiek van het proces wordt verwerkt. Denk daarbij ook aan de tijdschaal in verband met de traagheden binnen de processen. Een moment beschouwing zegt niets.
Tevens is dan nog te onbekend hoe en in welke mate CO2 in algemeenheid en de CO2 van menselijke invloed het verloop van een gemiddelde temperatuur op onze planeet bepalen.
Dat een hoger CO2 gehalte in onze atmosfeer ook positieve effecten heeft moet op zijn minst worden vergeleken met negatieve effecten zo deze goed te bepalen zijn.
Blijft zo dat als het bewijs wordt geleverd dat wij mensen door ons doen en laten de temperatuur op Aarde beïnvloeden dat we dat gedrag moeten terugdraaien. Die laatste vraag is mij eerder gesteld en ik geef hier weer hetzelfde antwoord
Toename CO2 heeft waarschijnlijk invloed op beschikbare voedingsstoffen. Het wordt waarschijnlijk dan wel groener, maar planten worden minder voedzaam https://blogs.scientificamerican.com/observations/vanishing-nutrients/
“She Has Her Mother’s Laugh, by Carl Zimmer! ” Elena Suglia zelf en haar werk is is weinig interessant…………..
…………wel haar interessante boek referentie:
https://www.bol.com/nl/p/she-has-her-mother-s-laugh/9200000083180694/?suggestionType=typedsearch&bltgh=vdEgihtTNXtJA5GIsShCdA.1.2.ProductImage#product_specifications
Dus de tuinders in het westland hebben het fout met hun 1000 ppm CO2?
Er zal wel ergens een optimum zijn, zoals met alles. Als we kijken naar de recente geologische geschiedenis vd aarde varieert CO2 van 8000 ppm tot nu een schamele 400 ppm. Er lijkt me geen reden te veronderstellen dat juist nu toename dan slecht zou zijn, en afname niet. 400 ppm zal zeker beter zijn dan 180 ppm in de ijstijden.
Het blijft interessant, maar ik geloof niet zomaar iedere paper op dit terrein.
Tuinders voegen niet alleen 1000 ppm CO2 toe, maar ook extra licht en extra water.
Kan iemand mij de bovenstaande formules,begrijpelijk, uitleggen in gewoon Nederlands?
Erik,
Je bedoelt deze formule van Hans?
Annual diffusion equation, sink unit GtC, [CO2] unit ppm, y is year:
Sink(y) = 2.13 * k * ([CO2](y-1)-[CO2]eq) (Fick’s first law)
k=0.01898
Ten eerste, dit is geen diffusie vergelijking, maar een uitdrukking die de integrale uitwisseling van CO2 in de atmosfeer met de sinks (oceaan en biosfeer) weergeeft.
Betekenis der symbolen:
Sink(y): opname door de sinks van CO2, uitgedrukt in GtC per jaar, voor jaar y
2.13: omrekeningsfactor van concentratie in ppm CO2 naar gewichtshoeveelheid in GtC.
k: overdrachtsconstante. Ik neem aan dat de waarde van 0.01898 per jaar bepaald is uit waarnemingen.
[CO2](y-1): CO2 concentratie in de atmosfeer, uitgedrukt in ppm voor het jaar y-1.
Blijkbaar correspondeert de waarde van Sink(y) beter met de concentratie van een jaar eerder dan met het zelfde jaar.
[CO2]eq: CO2 concentratie in de atmosfeer waarmee Sink(y) in evenwicht is.
Hans neemt aan dat Sink(y) oneindig groot is want [CO2]eq stelt hij alleen afhankelijk van de temperatuur en niet van de hoeveelheid opgenomen CO2:
[CO2]eq= 8*T + 280 ppm
Rekenvoorbeeld:met [CO2](2018)= 408 ppm en [CO2]eq= 290 ppm is Sink(2017)= 4.77 GtC per jaar.
Dirk, je hebt gelijk, Eigenlijk is het de wet van Darcy, het hydraulische equivalent van de wet van ohm, die zegt dat stroomsterkte evenredig is met het potentiaalverschil. Het reservoir in de oceaan wordt inderdaad als oneindig aangenomen omdat de instroom klein is vergeleken met het oceaanreservoir. De waarde van de overdrachtsconstante is empirisch bepaalt uit 60 jaar co2 waarnemingen. Ik moet nog narekenen wat het effect is van een hogere temperatuurgevoeligheid van de evenwichtswaarde van 16 ppm per graad ipv 8.
Dank je voor je toelichting, Hans.
Ik had in mijn commentaar
k: overdrachtsconstante. Ik neem aan dat de waarde van 0.01898 per jaar bepaald is uit waarnemingen.
beter zo kunnen formuleren:
k: overdrachtsconstante, de waarde hiervan is 0.01898/jaar. Ik neem aan dat deze waarde is bepaald uit waarnemingen.
Die 290 ppm in mijn berekening is een schatting, ik heb het niet uitgerekend.
Ik heb het nagerekend. Het maakt de toekomst nog rooskleuriger:de overdrachtsconstante wordt dan 0.021 in plaats van 0.01898 en de CO2concentratie in 2100 voor het A1B scenario gaat van 605 naar 596 ppm.
Da’s fors hoger dan 2 ppm/jaar
Beste Dick en Guus,
Jullie beschrijving van CO2 in het aardse klimaat is een loffelijke poging een tipje van een sluier over een immens complex systeem te lichten. In mijn SF roman ‘De tweede apocalyps’ speelt CO2 een catastrofale rol. Dus ik ben blij met een beetje aandacht voor het gevaar van CO2 zoek maken.
Ik vestig jullie aandacht op de eindbestemming van de inkomen de zonnestraling. Die treft niet slechts het oppervlak. De aarde is geen opake medium. Het is een beetje doorzichtig. Atmosfeer en oceaan zijn troebele media, waarop de wet van Stefan Boltzman niet zo maar mag worden toegepast. Het UV – geel deel van het zonnespectrum passeert niet slechts tamelijk ongehinderd de atmosfeer, als er geen wolken zijn. Het dringt ook door in de oceaan tot vrij diep. Zelf denk ik dat voor een uiteindelijke theorie over de temperatuur van onderdelen van de aarde, de bovenste paar honderd meter van de oceaan (70% van het oppervlak) zou moeten worden meegenomen. D.w.z. het gedrag daarvan kan in de grenslaag best enkele graden verschil maken. Een transparant lichaam straalt vanaf zijn oppervlak en door zijn oppervlak. (Lagen onder het oppervlak doen ook mee.) Ook het blauwe licht wordt uiteindelijk inwendige energie, die er op de een of andere manier weer uit moet.
Heren Thoenes en Berkhout, Dank voor dit duidelijke verhaal. Moedig in deze tijd waarin de gelovigen de toon zetten. Het zal u niet in dank worden afgenomen (wel door mij). De gelovigen, klimaatwetenschappers met hun aanhang, doen voorkomen alsof zij de enigen zijn die wetenschap bedrijven. De anderen zijn alchemisten en kruidendokters. Dat de jonge klimaatwetenschap met regelmaat bijgesteld moet worden zegt mij al genoeg. Laten we hopen dat 2019 een ander geluid te horen is. Laten we hopen dat we in 2019 het politiek/industrieel complex een halt toe kunnen roepen. Een politiek die enkel op korte termijn wenst te scoren en de globale bune belangrijker acht dan het volk dat hen heeft gekozen, de milieubeweging die enkel haar verstikkende stempel op de maatschappij wil drukken en de industrie en niet verder kijkt dan financieel gewin.
Een fijne jaarwisseling gewenst
Hogere temperaturen van het zeewater. Ander configuratie van de continenten.
Dit artikel bewijst en dat ik allang sinds de klimaatsverandering, opwarming v.d. aarde / global warming ter sprake kwam, één grote leugen is!
Sinds 1998 is de aarde niet meer opgewarmd, en toch steeds doorgaan met de opwarming te verkondigen, zelfs de laatste 2 jaar is de wereldwijde temperatuur zelfs aan het zakken.
Door de CO2 toename heb ik zelf ook geconstateerd dat er veel meer groen was, CO2 is geen broeikasgas, maar een natuurlijke bron/edelgas, die onmisbaar is voor de natuur, mens en dier.
Zou CO2 verdwijnen, dan zou alle natuur, mens en dier het niet meer overleven!
Ook CO2 heeft andere wegen gevolgd dan de gebrainwashte, gemanipuleerde opwarming.
Hier de CO2 theorie:
Onze lucht bestaat uit 78% uit stikstof, 21% uit zuurstof en 1% uit edelgassen, waarvan 0,038% CO2,
Van deze 0,036% produceert de natuur zelf ongeveer 96%,
Hier uit volgt dat de invloed van de mens is 4% is: 0,00152%
Dus deze 0,00152% zou dan voor een klimaatsverandering verantwoordelijk moeten zijn?
Dat de wereldwijde temperatuur niet opgewarmd is sinds 1998 is onzin. Zelfs Roy Spencer gaat uit van een opwarming van 0.13 graad Celsius per decenium. Dat lijkt niet veel , maar 2.6 graad over 200 jaar dan zouden toch echt de Hollandse dijken en Deltawerken flink verhoogd / vervangen moeten worden.
Guus,
Je zegt: “Bij een veel te hoge kooldioxide gehalte (meer dan 5.000 ppm) krijgen mens en dier last van benauwdheid. Dat kunnen wij regelmatig ervaren in slecht geventileerde vergaderruimtes.”
Ik betwijfel of de benauwdheid komt door een hoog CO2 gehalte want in onderzeeboten kan het niveau oplopen tot 8000 ppm zonder nadelige gevolgen. Ik denk eerder dat de benauwdheid het gevolg is van zuurstofgebrek.