Een gastbijdrage van Tjerk Veenstra.

Ze smelten en ze komen niet terug. Die boodschap wordt tot nu toe luidkeels verkondigd als het gaat over gletsjers en ijs. Maar er zijn ook andere berichten. Een aantal gletsjers groeit weer aan!

En het is niet toevallig een enkele gletsjer, het verschijnsel doet zich in meerdere landen voor. Het loopt kennelijk niet zo’n vaart met de doemscenario’s. Hieronder een aantal voorbeelden.

 

Groenland

Zo is door NASA naar aanleiding van een project in Groenland gerapporteerd in Nature Geoscience dat de grootste gletsjer van Groenland genaamd Jakobshavn, sinds 2016 weer aan het groeien is. Het blijkt dat de oorzaak ligt in het koudere oceaanwater aan de basis, waardoor het smelten is vertraagd:

NASA research shows that Jakobshavn Glacier, which has been Greenland’s fastest-flowing and fastest-thinning glacier for the last 20 years, has made an unexpected about-face. Jakobshavn is now flowing more slowly, thickening, and advancing toward the ocean instead of retreating farther inland. The glacier is still adding to global sea level rise – it continues to lose more ice to the ocean than it gains from snow accumulation – but at a slower rate.

The researchers conclude that the slowdown of this glacier, known in the Greenlandic language as Sermeq Kujalleq, occurred because an ocean current that brings water to the glacier’s ocean face grew much cooler in 2016. Water temperatures in the vicinity of the glacier are now colder than they have been since the mid-1980s.

Verder:

The scientists were so shocked to find the change, Khazendar said: “At first we didn’t believe it. We had pretty much assumed that Jakobshavn would just keep going on as it had over the last 20 years.” However, the OMG mission has recorded cold water near Jakobshavn for three years in a row”.

Bron hier.

IJsland

Onderzoekers van de Universiteit van IJsland verwachten dat alle gletsjers op IJsland dit jaar zullen groeien. Een ommekeer na 25 jaar krimp. De onderzoekers waren verrast bij de ontdekking dat alle IJsland gletsjers inclusief de Vatnajökull, Langjökull, Hofsjökull and Mýrdalsjökull, waren gegroeid in de laatste twaalf maanden. Mýrdalsjökull laat een significante toename zien dit jaar hetgeen bijzonder is in de laatste 25 jaar volgens project-manager Finnur Pálsson.

Bron hier.

Nieuw Zeeland

Recent gepubliceerd onderzoek toont aan dat door regionale klimaatvariaties er een periode is ontstaan, waarin sommige Nieuw-Zeelandse-gletsjers aangroeiden. Het onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers van de Victoria Universiteit van Wellingston en het National Institute of Water and Atmospheric Research (NIWA), is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature CommunicationsMinstens 58 Nieuw Zeelandse gletsjers zijn gegroeid tussen 1983 en 2008, waarbij de Franz Josef Gletsjer in deze periode bijna continu groeide.

Glaciers advancing is very unusual—especially in this period when the vast majority of glaciers worldwide shrank in size as a result of our warming world,” says lead-author Associate Professor Andrew Mackintosh from Victoria’s Antarctic Research Centre.”

This anomaly hadn’t been satisfactorily explained, so this physics-based study used computer models for the first time to look into it in detail.

We found that lower temperature caused the glaciers to advance, rather than increased precipitation as previously thought. These periods of reduced temperature affected the entire New Zealand region, and they were significant enough for the glaciers to re-advance in spite of human-induced climate change.”

The temperature changes were a result of variability in the climate system that’s specific to New Zealand. New Zealand sits in a region where there’s significant variability in the oceans and the atmosphere—much more than many parts of the world. The climate variability that we identified was also responsible for changes in the Antarctic ice sheet and sea ice during this period.”

Bron hier

Alaska

In mei 2015 al publiceerde de NASA bijgaande foto van 22 juli 2014, die aangeeft dat de Hubbard Gletsjer in Alaska groeit. Volgens de NASA’s Earth Observatory werd de gletsjer niet alleen langer maar ook dikker. Dit tegen de wereldwijde trend van smeltende gletsjers in.

Sinds de metingen begonnen in 1895 is de Hubbard Gletsjer in Alaska gegroeid om langzaam in de Disenchantment Bay uit te komen. De foto laat de gletsjer zien. Met gele lijnen is de rand van de gletsjer aangegeven op 1 augustus 1978 en op 13 juli 2002.

In 2002 zorgde de gletsjer voor het tijdelijk afsluiten van de baai.

Bron hier.

Afrika (Kilimanjaro)

In 2006 voorspelde Al Gore in “An inconvenient truth” dat de sneeuw op de Kilimanjaro in zou verdwijnen. In 2009 op de klimaattop in Kopenhagen voorspelde hij dat dit al in 2015 zou gebeuren.

Maar volgens een wetenschapper van de University of Massachusetts zou de beroemde ijskap op de hoogste berg in Afrika nog wel 50 jaar kunnen blijven. Diezelfde universiteit had tot haar spijt destijds zelf meegewerkt aan de foute voorspelling van Al Gore! .

Unfortunately, we made the prediction. I wish we hadn’t,” says Douglas R. Hardy, geoscientist of the University of Massachusetts, who was among 11 co-authors of the paper in the journal Science that sparked the pessimistic Kilimanjaro forecast. “None of us had much history working on that mountain, and we didn’t understand a lot of the complicated processes on the peak like we do now.

Bron hier.

Kan CO2 dan wel de boosdoener zijn van smeltend ijs en smeltende gletsjers?

Vanaf ongeveer 1750 worden er meer gletsjers op aarde korter dan langer. Dat heeft te maken met de massabalans van gletsjers, die gevoelig is voor de temperatuur en sneeuwval. Omdat het de afgelopen tijd wat warmer geworden is in veel gebieden worden veel gletsjers korter, indien die smelt niet gecompenseerd wordt door meer sneeuwval althans …

Wereldwijde temperatuurstijgingen en -dalingen  hebben invloed op afsmelten en aangroei van gletsjers. Maar ook fluctuaties in zonnestraling, met name in de zomer, hebben invloed op het langer en korter worden van gletsjers.

Als we kijken naar het midden van de vorige eeuw, de tijd dat de CO2-metingen op Hawaï begonnen, blijkt dat de gletsjers inderdaad na 1950 aan het smelten waren. Echter, uit onderzoek blijkt dat de gletsjers in de periode tot ca. 1800, in de Kleine IJstijd, groeiden. Na deze kleine ijstijd in het begin van de 19e eeuw begonnen de gletsjers zich terug te trekken. De terugtrekking vond plaats van begin 1800 tot ongeveer de eeuwwisseling. Bijzonder is dat de terugtrekking dan de gletsjers juist een vertraging laat zien vanaf 1950! Bovendien, vanaf de jaren 70 zijn enkele gletsjers zelfs al weer aan het groeien

Zie hier.

Bijgaande figuren zijn afkomstig uit een rapport van de Utrechtse glacioloog Oerlemans uit 2005.

Hierin schrijft Oerlemans in 2005:

So, yes, when the alarmists go to the glaciers and say the glaciers are retreating, they are correct. The glaciers have been retreating in the last 20 years. And they were retreating in 1950 and they were retreating in 1920 and they were retreating in 1900 and they were retreating in 1850. It’s a trend that has gone on for nearly 200 years.

In onderstaande figuur uit hetzelfde rapport van Oerlemans zijn in meer detail de gegevens van enkele gletsjers te zien.

Tjerk Veenstra.

Conclusie

De conclusie is gerechtvaardigd, dat de terugtrekking van de gletsjers al meer dan 250 jaar geleden begon, ruim voor de industrialisatie, en dat de veranderingen in de gletsjers los staan van de groei van de CO2-concentratie van 280 ppm naar ca 400 ppm in de laatste 50 jaar.

Juist in deze periode was er sprake van afvlakking van de smelt.

Het is niet gezegd dat alle gletsjers aangroeien en dat die aangroei door zal gaan. We kunnen niet in de toekomst kijken, ook het IPCC niet. Maar het is goed om het voorgaande in gedachten te houden in de stroom horrorberichten over smeltend ijs en verdwijnende gletsjers.