Frank Deboosere. Foto: VRT.be.

Een gastbijdrage van Pol Huys (België).

Frank Deboosere:

“Gisteren haalden we 24% van onze stroom uit windmolens, vandaag zal dat iets minder zijn omdat de wind minder waait”.

Neen, mijnheer Deboosere.

Gisteren was het zondag, en dan is er héél weinig stroomverbruik. Dan is het niet zo moeilijk om 24% van het verbruik uit die molens te halen. Vandaag, maandag is het een normale werkdag, het stroomverbruik ligt 4 keer hoger dan op zondag, dan wordt het percentage windstroom ook door 4 gedeeld.

Zelfs met dezelfde wind van gisteren lag het aandeel windstroom vandaag, onder de 10%, en dat bij ideale wind mijnheer Deboosere!

Maar even terzijde, wat doet windstroom eigenlijk in het weerbericht? Waarom vertelt u nooit over de immense hoeveelheid stroom die we uit kerncentrales halen bij windvrije dagen? Als u het dan toch over windstroom wilt hebben in het weerbericht, dan kunt u het misschien hebben over de totale windproductie in 2019?

In Vlaanderen halen molens 2.025 “vollasturen” per jaar. Dat zal dit jaar wellicht minder zijn, want er was dit jaar opvallend weinig wind. Dat betekent dat die windmolens 24% van de tijd stroom leveren, en 76% van de tijd krijgen ze backup van, voornamelijk CO2-vrije kerncentrales, en straks van CO2-spuiende gascentrales.

Mijnheer Frank Deboosere, waarom vertelt u dat nooit?

In elk geval, verleden weekend was er veel wind, de windturbines produceerden zoveel stroom dat de stroomprijs negatief werd. Maar vergis u niet. De prijs wordt negatief voor wie de stroom wil verbruiken !!!

Grote verbruikers kunnen dan betaald krijgen als ze stroom willen verbruiken. Voor de belastingbetaler wordt die stroom dan net duurder.

De belastingbetaler betaalt dan namelijk het volle pond voor die stroom, zoals in de subsidieregels is voorzien. Dit weekend moesten wij zo 186€/MWh betalen voor de windstroom van Belwind-molens (de oudste windmolens die de hoogste subsidies krijgen).

Normaal gezien betalen wij het verschil van de verkoopprijs op de stroommarkt tot die 186€.

De verkoopprijs van stroom ligt normaal rond de 40€/MWh (alhoewel windmolenstroom nooit de marktprijs haalt wegens leveringsinstabiliteit).

Maar stel dat die windstroom op de markt 40€/MWh zou opbrengen, dan betalen wij het verschil ofwel 146€/MWh.

Dit weekend werd de stroom echter waardeloos, dus wij betaalden toen de volle subsidiepot voor die stroom, namelijk 186€/MWh. En dit terwijl de normale stroomprijs op de internationale markten rond de 40€/MWh ligt.