Bill Gates. Foto: lev radin / Shutterstock.com

Mede-oprichter van Microsoft zegt dat het dodental door klimaatverandering over 40 jaar gelijk zal zijn aan dat van COVID-19.

Wat weet Bill Gates dat anderen niet weten?

Auteur: Sam Dorman (US).

Miljardair Bill Gates wil dat de Verenigde Staten klimaatverandering behandelen met “hetzelfde gevoel van urgentie” waarmee ze op COVID-19 hebben gereageerd, met het argument dat de gevolgen van de eerste veel erger zullen zijn zonder corrigerende maatregelen. “Als je wilt begrijpen wat voor schade de klimaatverandering zal veroorzaken, kijk dan naar COVID-19 en spreid de pijn over een veel langere periode uit”, schreef de medeoprichter van Microsoft dinsdag op zijn blog.

“Het verlies aan mensenlevens en de economische ellende die door deze pandemie worden veroorzaakt, zijn vergelijkbaar met wat er regelmatig zal gebeuren als we de wereldwijde CO2-uitstoot niet elimineren.” Gates schatte dat het dodental als gevolg van klimaatverandering tegen 2060 gelijk zou zijn aan dat van de pandemie en tegen 2100 vervijfvoudigd zou zijn. De economische impact van klimaatverandering in de komende twee decennia, zo voegde hij eraan toe, zou “net zo erg kunnen zijn als een pandemie van de omvang van COVID elke tien jaar.”

Bill Gates zegt dat coronovirusvaccin meerdere doseringen kan vereisen

In het begin van de pandemie trokken sommigen vergelijkingen tussen het virus en de klimaatverandering, en wezen ze op economische shutdowns met een vermindering van de CO2-uitstoot. Gates erkende dit effect, maar zei dat dergelijke tijdelijke beperkingen lang niet genoeg zijn om de stijgende emissies aan te pakken.

“Wat opmerkelijk is, is niet hoeveel emissies zullen dalen als gevolg van de pandemie, maar hoe weinig”, zei hij, wijzend op een rapport uit juli waarin de kosten van emissiereducties worden geschat.

“Heeft het afsluiten van grote delen van de economie de uitstoot van bijna $ 100 per ton vermeden?” vroeg Gates zich af. “Nee, in de Verenigde Staten, volgens gegevens van de Rhodium Group, komt het neer op tussen $ 3.200 en $ 5.400 per ton. In de Europese Unie is dat ongeveer evenveel. Met andere woorden, de sluiting leidt tot minder uitstoot tegen 32 en 54 keer de $ 100 per ton die economen als een redelijke prijs beschouwen.”

Aan het einde van zijn blogpost riep Gates op tot drastische veranderingen en merkte op dat vliegen of minder rijden niet voldoende was.

“Dus net zoals we nieuwe tests, behandelingen en vaccins nodig hebben voor het nieuwe coronavirus, hebben we nieuwe instrumenten nodig om de klimaatverandering te bestrijden: koolstofvrije manieren om elektriciteit te produceren, dingen te maken, voedsel te verbouwen, onze gebouwen koel en warm te houden en te verhuizen. mensen en goederen over de hele wereld,”zei hij.

Bill Gates acht Facebook en Twitter deels verantwoordelijk voor de verspreiding van het coronavirus (zie hier).

“En we hebben nieuwe zaden en andere innovaties nodig om de armste mensen ter wereld – waaronder veel kleine boeren – te helpen zich aan te passen aan een minder voorspelbaar klimaat.”

Ondertussen vertelde een professor aan de Duke University woensdag aan wetgevers dat de VS 4,5 miljoen vroegtijdige sterfgevallen zouden kunnen worden voorkomen als ze eraan zouden werken om de temperatuurstijging onder de twee graden Celsius te houden.

Conservatieven hebben over het algemeen betoogd dat de klimaatangst overdreven is, daarbij verwijzend naar apocalyptische voorspellingen van voorgaande decennia. De kosten van het doorvoeren van grootschalige hervormingen, zo beweren ze, zouden onbetaalbaar zijn en enorme verliezen veroorzaken voor de Amerikaanse economie.

De Green New Deal (GND), die Gates niet noemde, is de nieuwste toetssteen van de milieubeweging in de VS geworden en wordt verdedigd door vooraanstaande democraten. Het rechtse Competitive Enterprise Institute, dat wordt gefinancierd door bedrijven in de energie-, automobiel- en technologiesector, ontdekte onlangs dat zelfs een deel van de maatregelen van de GND swing-state huishoudens ongeveer $ 75.000 per jaar zou kosten.

Bron hier.