Auteur: Charles Rotter.

Vertaling: Martien de Wit.

De onafhankelijke en meervoudig bekroonde documentairemaker Marijn Poels presenteerde op 17 september zijn nieuwste documentaire “Return To Eden” op YouTube. Het is het derde en dus laatste deel van zijn geplande trilogie.

In 2017 verscheen zijn beruchte eerste deel The Uncertainty Has Settled. Daarin besprak Poels verschillende wetenschappelijke aannames over klimaatverandering en bezocht ook klimaatcritici. Deze film bezorgde hem honderden haatmails en bedreigingen van activisten. Op veel plaatsen werd de film geweigerd en onder politieke druk uit bioscopen verwijderd. Daarom besloot hij zijn tweede deel ‘Paradogma‘ te produceren, waarin hij de giftige toestand van het huidige publieke debat onderzocht en thema’s als polarisatie, conformisme en onverdraagzaamheid zichtbaar maakte.

In het derde deel ‘Return To Eden’ keert Poels terug naar klimaatverandering en landbouw. In meer dan 100 minuten stelt hij de vraag in hoeverre wij mensen deel uitmaken van de natuur en waar de grenzen liggen in de drang om klimaat, natuur en onze voedselvoorziening te reguleren. Is klimaatverandering echt een probleem of slechts een afgeleide van het echte probleem? Om daar achter te komen reist hij door Europa, Afrika en Amerika en bezoekt hij inspirerende experts op zoek naar begrip, oplossingen en hoop.

Klimatoloog Judith Curry over deze film:

De film is echt heel goed. Prachtige cinematografie. Met Return To Edenprofileert Marijn Poels zich als een belangrijke stem in onze zoektocht naar leven in harmonie met de natuur.

Ver weg van collectieve klimaathysterie, angst en chaos, zijn er hoop, inspiratie en oplossingen. Los van politieke kleuren. Wars van framing. Vol met diepe wijsheid van mensen die oplossingen ecologisch benaderen. Waar de geglobaliseerde boer wordt gemangeld tussen overheidssubsidies, banken en kopers en meegezogen in de kern van het probleem, verbouwt de zelfstandige, onafhankelijke ondernemer op inspirerende wijze zijn lokale voedsel, midden in de woestijn. En dat biedt wellicht meer oplossingen dan alleen voor ons voedsel. Een gezonde, levende bodem slaat veel CO2 op. Maar kan het zelfs nog een stap verder gaan? Kan een gezonde bodem het klimaat kalmeren en zelfs orkanen voorkomen?

De grens tussen reguleren en manipuleren is flinterdun,zegt Poels. Als burgers moeten we deze lijnen zeer kritisch bewaken. Vooral in de landbouw. Duurzaamheid en met name CO2 kunnen voor onbepaalde tijd worden misbruikt als instrumenten om mondiale politieke agenda’s erdoor te drukken. Centralisatie van macht, landbouw en ons voedsel verstoort steeds meer ons biologisch en natuurlijk evenwicht. Gezond verstand wordt al snel verward met spreadsheets en technologie. Chaos kan daar heel goed op gedijen. De technologische revolutie is een opwindende richting die niet in wezen verkeerd is. Maar in hoeverre ondersteunt onze technologie nu het leven?

De technologieën van vandaag kunnen cultuur, landbouw en identiteit onmerkbaar opslokken en ons dagelijkse systeem in chaos veranderen. Creativiteit, vrijheid, innovatie en fundamentele biologische verbindingen lopen groot gevaar. Wij zijn de enige soort op aarde die zich snel losmaakt van zijn biologische oorsprong. Is dat slim en waar ligt de grens?” Dat probeert Poels te ontdekken in een tot nadenken stemmend verhaal dat vanaf 17 september online staat.

Bron.

Bekijk de film met Nederlandse ondertitels hier:

Links

https://twitter.com/marijn_poels

https://www.facebook.com/marijnpoelsfilms/

https://www.youtube.com/user/inspirerend

Als u in contact wilt blijven, geef dit dan aan op de mailinglijst via http://marijnpoels.com