Een gastbijdrage van Theo Richel.

‘Qua klimaat, afval, natuur, stikstof, lucht, schaal, beschikbaarheid en betaalbaarheid is kernenergie zonder gelijke’. Dat betoogt energiedeskundige dr.ir.André Wakker. ‘Kernenergie is groener dan groen! Waar wachten we nog op?’ In een aflevering van mijn videoserie voor de Groene Rekenkamer, ‘Hoogste tijd voor kernenergie’, maakt Wakker korte metten met 4 mythes die een renaissance van kernenergie in de weg staan: kernenergie is niet duurzaam, kernenergie is gevaarlijk, er is een probleem met het afvalprobleem en de prijs is te hoog.

In een vervolgvideo bepleit energiedeskundige ir Joris van Dorp zelfs om de totale Nederlandse energievoorziening op kernenergie te baseren. De centrales zouden dan niet alleen voor de productie van elektriciteit ingezet moeten worden, maar tevens als leverancier van warmte en waterstof. Volgens Van Dorps’ berekeningen kan het allemaal en zullen milieu en economie hier wel bij varen. Hoogste tijd voor 100% kernenergie?

 

Van Dorps berekeningen staan hier.

 

Gedoe met nieuwe respondenten

Climategate.nl krijgt de laatste tijd nog al wat reacties van nieuwe respondenten. Op zich is dat verheugend. Als ik per e-mail aan hen vraag of ik wat persoonlijke achtergrondinformatie van hen mag hebben (CV, Facebook-pagina), blijkt dat hun opgegeven e-mailadres niet klopt, dan wel niet bestaat. Dat is minder verheugend. Vervolgens worden zij in de ban gedaan.