Logica er is waterdamp en nog een paar stoffen in de atmosfeer En er nog een weersysteem met straalstromen la Niña en el Niño oceaanstromingen

Afbeelding Shutterstock.

Hoe eenvoudig kan het zijn?

Een bijdrage van Reynier Pronk.
Zeg, jij weet nogal veel. Leg mij nou eens uit hoe het precies zit met die broeikas. Het komt dus door CO2, toch?

Ja dat zegt men en ze zijn het bijna allemaal met elkaar eens.

Ja, dan zal het wel zo zijn, want als iedereen het met elkaar eens is … Maar is CO2 dan het enige dat de temperatuur bepaalt?

Nee, er is ook waterdamp en nog een paar andere stoffen in de atmosfeer. En verder is er nog een weersysteem met straalstromen, la Niña en el Niño en oceaanstromingen ….

Dus het is CO2, waterdamp, weersystemen en oceaanstromingen die het klimaat mede bepalen en that’s it?

Nou, er is ook nog zoiets als schone lucht. Nu we bijna niet meer allemaal kolen stoken en de industrie schoner is geworden, is de lucht schoner dan vroeger en kan de zon het aardoppervlak beter beschijnen.

Dus het is CO2, waterdamp, weersystemen, oceaanstromingen en schone lucht die het klimaat mede bepalen en that’s it?

Nee, want er is ook nog vulkanisme, platentektoniek met opstuwende landmassa’s en de invloed van de Marianentrog en het verschuivend aardmagnetisme hebben ook invloed…

Dus het is CO2, waterdamp, weersystemen, oceaanstromingen, schone lucht, vulkanisme, platentektoniek en verschuivend aardmagnetisme die het klimaat mede bepalen en that’s it?

Nog niet, want de zon is de bron van alles en die speelt ook een belangrijke rol. Bijvoorbeeld zonnevlekken, zonnestormen, de elliptische baan die de aarde eromheen aflegt en nog een heleboel andere kosmische krachten waarvan we nog geen weet hebben.

Dus het is CO2, waterdamp, weersystemen, oceaanstromingen, schone lucht, vulkanisme, platentektoniek, het verschuivend aardmagnetisme, zonnewinden, zonnevlekken en de elliptische baan rond de zon die het klimaat mede bepalen en that’s it?

Logica er is waterdamp en nog een paar stoffen in de atmosfeer En er nog een weersysteem met straalstromen la Niña en el Niño oceaanstromingen

Reynier Pronk.

En nog andere factoren waarvan we nog geen weet hebben.

Dus het is CO2, waterdamp, weersystemen, oceaanstromingen, schone lucht, vulkanisme, platentektoniek, het verschuivend aardmagnetisme, zonnewinden, zonnevlekken en de elliptische baan rond de zon die het klimaat mede bepalen en nog andere, onbekende factoren. En de opwarming ligt aan onze CO2 uitstoot?

De modellen zeggen het en daar is iedereen het over eens.

Ja, dat moet dan wel zo zijn. Goh, wat zijn ze toch knap tegenwoordig!

***