Een bijdrage van leonardo da gioiella.
Iedere keer weer, als ik het woord klimaat gebruik, denk ik: maar klimaat bestaat helemaal niet. Het is al net zo’n gemankeerd begrip als Global Mean Temperature.
Er zijn veel klimaten. En voor zover er veel zijn, zijn ze niet duidelijk onderscheidbaar, omdat je niet als tussen landen een grens hebt tussen klimaat A en klimaat B. Dus weet dat ik het woord gebruik zoals het nu ook bij de weersextremen wordt gebruikt, die zich volgens Van Oldenborgh niks gelegen laten liggen aan de wetten van “het” klimaat, in ieder geval niet aan de wetten van zijn klimaat, maar dat er iedere keer deze nuancering aan toegevoegd zou moeten worden.
Wel eens van World Weather Attribution gehoord? Dat is een organisatie, een groep van klimatologen en aanverwante modelleurs, onder meer aangevoerd door onze eigen Geert Jan van Oldenborgh van het KNMI, die proberen weersextremen te koppelen aan climate change.
Vooropgesteld moet worden dat dat geen onzinnige zaak is. Ik zelf zeg altijd: niemand heeft ooit climate change gezien, niemand weet hoe dat er uitziet. Persoonlijk denk ik dat echte climate change behoorlijk voelbaar is voor de wezens die de planeet Aarde bewonen.
De vraag is natuurlijk wel: over welke climate change heb je het dan. Heb je het dan over het echt losgeslagen zijn van het klimaat – welk klimaat dan wel? – dat zichtbaar vooraf gegaan is door andere catastrofale gebeurtenissen – de inslag van een meteoriet, tektonische activiteit met veel en heftige aardbevingen, een vulkaanuitbarsting – of heb je het over een langdurige anomalie van 0,5 ± in de temperatuur. Da’s wel een verschil. In ’t ene geval weet je zeker dat je met climate change van doen hebt, in het andere geval mag je het alleen maar hopen. Jawel, hopen, omdat planeetredders er een gerede aanleiding in zien om de verbetering van de wereld aan te pakken.
In een artikel in NRC van enkele dagen terug is beschreven hoe het mogelijk was dat binnen een uur de vermoedelijke dader van de aanslag op Peter R. de Vries gepakt kon worden. Dat was dankzij het koppelen van systemen en slimme camera’s. Die camera’s met name hangen tegenwoordig overal en in het hoofdbureau van politie in Amsterdam kunnen ze heel wat van die camera’s lezen, niet alleen in de binnenstad, maar ook op de ring en andere (snel)wegen. Binnen een half uur moeten ze de vluchtauto al in de smiezen hebben gehad.
Helaas, daar is de groep van Van Oldenborgh nog niet aan toe. Dat wil zeggen, ze hebben wel computersystemen en, om die koppeling te suggereren, ensembles daarvan, maar zoiets als nummerplaatherkenning … nee, dat is er nog niet. Dat maakt de attributiestudie, zoals het nieuwe vak heet, wel een stuk ingewikkelder.
Maar, dat kon ze niet weerhouden om climate change als (mogelijke) oorzaak van de hittegolven in North-West America aan te wijzen. Ik zet mogelijke tussen haakjes. Uiteraard gaat hun rapportage met de nodige omzichtigheid gepaard, maar de alarmistische trend in hun rapportage is zo onmiskenbaar aanwezig, dat het grote publiek, maar ook Frans Timmermans, er niet meer aan mogen twijfelen: dit is Climate Change in Action. Wat Klimaatverandering van Bart Verheggen dan ook kopte.
Hoe gaat dat in zijn werk – let wel: ongeveer dezelfde tijdspanne, relatief gesproken, als waarbinnen de daders van de aanslag zijn gepakt. En dan hebben we het over een aardsysteem … uh … gekoppelde aardsystemen natuurlijk.
Allereerst de referenties. Dat zijn
[1] World Meterological Organization: June ends with exceptional heat.
[2] Global News: Scenes of destruction after wildfire destroys village of Lytton, B.C..
[3] Vancouver Sun: Heat wave linked to massive spike in sudden deaths across Lower Mainlan.
[4] Oregon Health Authority: Summer 2021 Oregon ESSENCE Hazard Repor.
[5] CNN: Historic Northwest heat wave linked to dozens of deaths and hundreds of emergency room visits.
[6] New York Times: Air-Conditioning Was Once Taboo in Seattle. Not Anymore.
Nou ja, [1] begrijp ik, onmisbaar.
Wat de overige betreft, de politie van Amsterdam heeft ook gebruik gemaakt van mensen in het publiek.
Wat zijn de conclusies?
-
Based on observations and modeling, the occurrence of a heatwave with maximum daily temperatures (TXx) as observed in the area 45–52 ºN, 119–123 ºW, was virtually impossible without human-caused climate change.
-
The observed temperatures were so extreme that they lie far outside the range of historically observed temperatures. This makes it hard to quantify with confidence how rare the event was. In the most realistic statistical analysis the event is estimated to be about a 1 in 1000 year event in today’s climate.
-
There are two possible sources of this extreme jump in peak temperatures. The first is that this is a very low probability event, even in the current climate which already includes about 1.2°C of global warming — the statistical equivalent of really bad luck, albeit aggravated by climate change. The second option is that nonlinear interactions in the climate have substantially increased the probability of such extreme heat, much beyond the gradual increase in heat extremes that has been observed up to now. We need to investigate the second possibility further, although we note the climate models do not show it. All numbers below assume that the heatwave was a very low probability event that was not caused by new nonlinearities.
-
With this assumption and combining the results from the analysis of climate models and weather observations, an event, defined as daily maximum temperatures (TXx) in the heatwave region, as rare as 1 in a 1000 years would have been at least 150 times rarer without human-induced climate change.
-
Also, this heatwave was about 2°C hotter than it would have been if it had occurred at the beginning of the industrial revolution (when global mean temperatures were 1.2°C cooler than today).
-
Looking into the future, in a world with 2°C of global warming (0.8°C warmer than today which at current emission levels would be reached as early as the 2040s), this event would have been another degree hotter. An event like this – currently estimated to occur only once every 1000 years, would occur roughly every 5 to 10 years in that future world with 2°C of global warming.
Voor de bron: zie hier
De eerste is een rare. Van Oldenborgh heeft zich er voor de NPO-camera over beklaagd dat het weer zich niet eens meer aan de regels van zijn modellen hield. Dus als er iets komt dat de menselijke modellen niet kunnen voorspellen, dan is de mens de schuld?
De derde zegt dat er – ook al moet er nog gestudeerd worden – de kans zo ontzettend klein was dat het niet aan non-lineaire zaken te wijten kan zijn. Maar we hebben afgesproken dat we chaos een systeem mogen noemen, mits we de set van uitkomsten kennen. Die kennen we duidelijk niet.
Hoe ze aan de kansberekening komen dat zoiets zich maar eens in de duizend jaar voordoet, mag Joost weten, maar dat die nog eens 150 keer kleiner zou zijn zonder antropogene oorzaak, dat grenst aan waarzeggerij. En hoe je kunt weten hoe deze hittegolf er uit zou hebben gezien, ware deze aan het begin van de industriële revolutie verschenen? Koffiedik!
De duivel zit uiteraard in de staart. De wereld van de toekomst. Met de huidige emissies hebben we binnen 20 jaar 2C opwarming, dus dan hebben we iedere 5 tot 10 jaar zo’n hittegolf.
Het uitgangspunt. Behalve Van Oldenborgh, en Bart Verheggen, en nog wat diehards, weet verder iedereen dat die 2C zwaar overdreven is. Dat hier niet alleen een punt gemaakt moet worden, maar dat dat punt ook nog eens extra zwaar wordt aangezet.
Van Oldenborgh c.s. kunnen niet tippen aan de middelen die de Amsterdamse Politie in kon zetten. Dat is ze niet kwalijk te nemen – we hebben het over chaos dat we wel systeem noemen, maar dat aan de eerste voorwaarde om het systeem te noemen niet voldoet: we kennen de (set van) uitkomsten niet, en onze modellen, onze in algoritmes gebeitelde kennis, zijn daar ook niet op berekend. En het probleem is die gebeitelde kennis. We zijn nog steeds met hiërogliefen bezig als het om klimaat gaat.
Maar het heet wel attribution study. Eén observatie: de temperatuur. Twee beeldversterkers: een bosbrand en wat meer bezoekjes aan het ziekenhuis. Kansrekening zonder dat je weet hoeveel ballen er in de zak zitten en hoeveel verschillende kleuren. En modellen waarvan de zwaarstwegende theoretische basis – CO2 – op zijn minst gemankeerd is.
Van Oldenborgh en zijn clubje, en de hulp van de MSM, doen me denken aan Peter Lorre en de film M – Eine Stadt sucht einen Mörder. Misschien ook wel The Chase met Marlon Brando.
Het grote probleem: er is nog zo’n zoektocht aan de gang, waar Van Oldenborgh “kennelijk” geen weet van heeft – hij weet immers hoe warm het zal zijn in 2040.
Er zijn klimatologen, ook van naam en faam, die dat nog niet weten. Dat is, omdat ze weten dat het aanwijzen van CO2 als dader nogal problematisch is, om twee redenen:
– allereerst is er geen praktische aanwijzing dat CO2 zich gedraagt in de open ruimte als de klimatologen denken dat zich dat gedraagt
– voor zover het zich naar die verwachting zou gedragen, is er niets bekend over de relatie tussen de toename van CO2 en de toename van de temperatuur.
Die klimatologen “van naam en faam” betreft bijvoorbeeld mensen als Curry, of Lindzen. Roy Spencer schrijft daarover op zijn blog Global Warming.
Maar ja, wie noem ik hier nou helemaal? Door wetenschapsjournalisten en Skeptical Science verguisde eminenties. Edoch, is er nog iemand, een betrouwbaarder getuige want in de alarmistenhoek: Thorsten Mauritsen, medewerker aan het Max Planck Institut für Meteorologie schrijft:
A recent study calculates that it is to be expected that uncertainties [in de invloed van CO2 op de temperatuur] can be halved over the course of the next 15 years […]. But the underlying theory of this study is itself subject to critique, and so it is likely to take longer time than anticipated. (een document, oorspronkelijk van 2016, dat nog geen jaar geleden is geactualiseerd)
Dus, terwijl Van Oldenborgh nu al weet heeft van de temperatuur in 2040, zitten we vlakbij 2040 nog met volop onzekerheden hoe die temperatuur binnen een paar jaar uit te vogelen.
Mauritsen heeft het dan over Equilibrium Climate Sensitivity. Zie hier voor Max Planck Institut over Climate Sensitivity. Ook wel the Holy Grail genoemd – ook in bovengenoemd document. Al heel lang mijn object van spot en hoon over de climatologist community.
Allereerst het begrip Equilibrium. We erkennen met z’n allen, niemand uitgezonderd, dat het klimaat aan wijziging onderhevig is. Dus, als er al geen waarneembare Climate Change bestaat, er kan in ieder geval geen waarneembare stop die Climate in Rest zou moeten heten, aangewezen worden.
Datgene wat belangrijk is, als je CO2 als de schuldige beschouwt, en de sensitivity van climate voor de emissies daarvan zou willen weten, is het antwoord op de vraag: wat is de relatie tussen de ∆CO2 en ∆GMT. Uiteraard bestaat die relatie niet (nog afgezien van het feit dat GMT ook al een onding is) anders hadden ze die al lang gevonden.
Laten we, conceptueel en zeer black-box-achtig zeggen dat die relatie Ψ zou kunnen zijn (∆GMT ≈ Ψ * ∆CO2) en dat Ψ een ingewikkelde polynoom tot uitdrukking brengt. Anders gezegd: het mag denkbaar heten dat die relatie er is, zoals alles denkbaar mag heten – zoals bijvoorbeeld denkbaar mag heten dat het veelvuldig draaien van klimaatmodellen de emissie van CO2 verhoogt en dus werkt als een selffulfilling prophecy – maar die relatie is nog nooit in een experiment aangewezen. Dus ik vermoed zo dat, lang geleden, één van de klimatologen de handen ten hemel heeft geheven, en uitgeroepen heeft, ergens bij 380 ppm: mijn God, meer dan 100 ppm er bij, wat kunnen we wel niet verwachten als het CO2-niveau verdubbelt, en op 540 komt?
Dat is door een andere klimatoloog opgevangen, en die heeft daar een wetenschappelijk target van gemaakt. En daar was de Holy Grail, niet van een dolende ridder, maar van een bureaucratische wetenschapper, gebogen achter een bureau met een laptop voor z’n neus, verbonden met de climatologist cloud, gevuld met allemaal proxies.
(En als jullie dat een achterlijke vergelijking vinden moet je deze pagina maar eens even bekijken over Four questions from the Grand Science Challenge on Clouds, Circulation and Climate Sensitivity.)
Zijn jullie ook zo benieuwd hoe lang het zal duren voordat world weather attribution study ook als een zoektocht naar the Holy Grail zal worden aangeduid?
***
hier moet nu een toelichtende reactie staan
maar die ging linea recta de spam in
Leonardo, kennelijk werkt het spamfilter niet optimaal, maar ik ben er van overtuigd dat dit zal worden gecorrigeerd.
Verder een vraag.
Je schrijft aan het einde: Dus ik vermoed zo dat, lang geleden, één van de klimatologen de handen ten hemel heeft geheven, en uitgeroepen heeft, ergens bij 380 ppm: mijn God, meer dan 100 ppm er bij, wat kunnen we wel niet verwachten als het CO2-niveau verdubbelt, en op 540 komt?
Moet dat dan geen 560 ppm zijn?
?? Verdubbelen van 380 ppm levert 760 ppm.
uh … laten we zeggen: 550 ppm (ik zie verschillende schattingen voor de referentiewaarde, ook 280 ja)
Interessant verhaal!
je hebt een duimpje omhoog verdient .
Waarom?
Ik vond het een bijzonder onsamenhangend verhaal.
Een beetje klok luiden en niet weten waar de klepel hangt.
Wetenschap is een vak, en duidelijk niet Leonardo’s vak.
Wat hij wel goed kan is de emotionele knojes raken die veel mensen hier een goed gevoel geeft.
Dick Roorda
En wie is Dick dan wel? Noemt die zichzelf wetenschapper? Dan moet je toch eens anders uit de hoek komen. Verder dan een randverschijnsel ben je nog niet gekomen. Schrijf een een artikel en stel je eens voor.
ach Dirk (Roorda)
Aan ieders privé-behoefte van structuur kan ik natuurlijk niet voldoen, I’m sorry. Maar als je meent dat een andere structuur de lezers beter doet begrijpen dat ik maar wat zit te ouwehoeren – dan zou ’k iets meer doen dan een keutel neerleggen – dan ligt er een taak voor je: om de misleiden op het rechte spoor te zetten.
Vergeet dan even niet te vermelden wat er fout is aan mijn opmerkingen over CO2.
En misschien dat je ook even iets kunt corrigeren aan mijn beeld van de statistische fratsen van de rapid analisten – wel even meenemen wat “onopgevoede sceptici” als Pielke jr. daarover te zeggen hebben – waar ik hier een toelichtend comment aan heb gewijd (en hou niet op bij inlezen over dit onderwerp bij Pielke, want er is behoorlijk wat in te lezen op dit gebied … voor jou).
Of wellicht kun je even aanduiden waar Van Oldenborgh die zak met ballen gevonden heeft, met de aantallen kleuren natuurlijk – want dat bevreemdt mij: als je model niet eens kan voorspellen wat het weer-“systeem” gewoon zo maar even doet, dat je dan volhardt in het gebruik van het model om de oorzaak van die “onvoorzienbare” weerverschijnselen te duiden, en tot kansberekening te komen.
Als iemand kan weten wat de temperatuur in 2040 is dan weet hij/zij ook de temperaturen in de tussen liggende jaren. met deze wetenschap zou ik klimaatreisburo beginnen.
Mensen ga in 2029 niet in Augustus naar de Povlakte want daar kan het wel eens bloedheet worden.
Leonardo
Een helder geschreven artikel dat de wetenschap die zich klimatologie noemt, weer eens heerlijk relativeert.
The scientology church is er niks bij.
Gewoon adapteren en ijverig doorstuderen lijkt me het beste. Als het enigszins kan met een minimale aantasting van onze leefomgeving en die van andere organismen.
New study: ~9000-year-old tree remains can be found buried under glaciers at elevations 600-700 m higher than where trees grow today (implying >3°C warmer climate).
Treelines were still 75-100 m higher during Medieval times and even the 15-17th centuries.
https://researchgate.net/profile/Leif-Kullman/publication
Rien E is back,
Als je reactie in de ‘wacht’ terecht komt, wacht dan rustig af tot deze wordt geplaatst en plaats hem niet tig keer opnieuw alsjeblieft.
Ruim 10 minuten wachten voor een website om te reageren heet in de wandeling retetraag. Dan kun je verwachten dat de reageerder het in de tussentijd nog eens probeert. Blijft reactie uit dan tja….
Hans,
Het helpt kennelijk wel wat Rien doet.
Want mijn (toelichtende) comment staat al sinds vanmorgen vroeg in de spam … en is er nog steeds niet uit.
Leonardo,
Verwijdering uit de ‘wacht’ kan soms enige tijd duren. Het spamfilter is niet alleen een nagel aan de doodkist van vele respondenten, maar misschien nog meer aan die van mij.
Ik zwijg.
Sterker nog het is verdienmodelletje voor bepaalde niet erg serieuze spamhuizen. Ik zal nog geen namen noemen. Je kan je “reputatie” zuiveren a raison van usd 49. direkt met paypal te voldoen. Blijkbaar is alles gebaseerd op het ontbreken van een reverse DNS, dat is een ISP actie (in mijn geval ziggo). Kennelijk kan dit alles juridisch ongestraft in de internet jungle.
Daarnaast wordt er gecheckt op 86 spamlijsten door de site beheerder en blijkbaar is “het verschijnen” op 2(!) ervan = 2.3% is voldoende om je te “weren”. Als je op basis van 86 lijsten een beslissing moet nemen is het mi geen wonder dat het lang duurt. (en nu maar hopen dat google wel over rdns beschikt)
Mensen denken dat het whattsapp is.
Goed artikel Leonardo, je hebt je receptoren goed gepijnigd, je vliegt er ook met lichtsnelheid doorheen.
Tja en Van Oldenborgh, ik heb totaal geen goed gevoel bij die man, iemand als Armand Pien, dan heb je het over een ander kaliber.
Ik had zijn visie wel eens graag gehoord, maar dat gaat helaas niet meer.
Mensen nemen snel een andere mening aan als het maar vaak genoeg gezegd word, neem David Attenborough ook bij hem ging ineens het lampje op rood en gooide het roer om.
Hij bedoeld, de mens breekt de natuur af, maar heeft zich nu bekeerd en het klimaat is schuld, de boskap in Borneo heeft geen betekenis meer, zo zie je maar weer, niks zo veranderlijk als de mens.
Het doet me denken aan Fons Jansen in zijn scholieren-sketch: “Wie werd waar geboren en door wie werd hij hoe genoemd?” Er is vast wel een klimaatwetenschapper te vinden die dit in een model stopt en een glashelder antwoord weet te produceren…
Nog een Reynier.
Bent u tijdens de Tweede Wereldoorlog overleden en zo ja, waarom niet.
Licht uw antwoord kort toe met een schets.
In dit geval absurde humor, maar in het geval van de ‘klimaatwetenschap’ angstaanjagend.
Gezien mijn achtergrond vond ik die van de electricien wel goed. Bij een niet werkende microfoon in een kerk “dominee gaat u even op de kansel, ga ik ondertussen naar de knoppen…” vervolgt met “hou maar op dominee, ik zie het al op de meter, als u spreekt maakt u geen contact met de aarde”. En wie kent niet “de lachende kerk” op de radio hilversum 1. Wij hadden op de HTS een juffrouw voor nederlands die ook dol was op de sketches van Fons Jansen, zij bracht regelmatig LP’s mee die ze dan afspeelde in de gehoorzaal voor de liefhebbers. De zaal zat tussen de middag (lunchpauze) afgeladen. Dat was nog een echte cabaretier, iemand die speelt met taal. De huidige generatie kan alleen spelen op de man en zijn in mijn ogen dat absoluut niet, kleine uitzonderingen daargelaten. Weet niet of het programma nog bestaat Andermans veren door Kick vd Veer, ik beluister het al lang niet meer.
Bedankt voor je leesvoer Leonardo, heerlijke bijdrage weer.
Door al die mitigatie zal het lastig worden om in 2040 de klimaat balans op te maken.
Klimaatbeheersing in binnenruimten is al een levensgrootprobleem, denk aan legionella, sick building syndroom, condens afvoer ,tocht, filters, vervuiling, lawaai, enorme kosten, functie van de ruimte, type gebruikers enz.
Gooi de ramen open en pas je kleding aan, ondanks dat de simpelste oplossingen vaak de beste zijn worden die zelden omarmd, levert te weinig op .
Daarom is gezondheid is ook niet interessant voor de farmaceuten .
“Looking into the future, in a world with 2°C of global warming (0.8°C warmer than today which at current emission levels would be reached as early as the 2040s), this event would have been another degree hotter. An event like this – currently estimated to occur only once every 1000 years, would occur roughly every 5 to 10 years in that future world with 2°C of global warming.”
Nou is rekenen niet mijn sterkste kant (alfa-HAVO), maar als 2 graden C temperatuursverhoging een gebeurtenis van 1x in de duizend jaar verhoogt naar 1x in de 5 tot 10 jaar, wat moet een verhoging tot 3 graden dan wel niet doen? Zal het daar dan 1x in de 3 maanden zo heet worden? En bij 4 graden blijft het permanent heet?
Met havo-alfa zou ik het niet proberen. Ik heb wiskunde gestudeerd, en ik waag me er ook niet aan. Er zit namelijk een hele wetenschap achter die getallen. Klimaatwetenschap.
Net zoals er achter de getallen over het heelal de wetenschap sterrekunde zit. Met vergelijkbare methoden: modellen, modellen, waarnemen, waarnemen, en superveel gereken.
En op beide gebieden leidt dat tot verbazend goede resultaten.
Nee Dirk, daar speelt hetzelfde. Roodverschuiving haalt het idee van een uitdeiend heelal onderuit. Dus wordt er een nieuw ‘feit’ bedacht, bv een zwart gat.
Dick Roorda
Klinkt gewichtig, maar zegt niks. Ik heb ook wiskunde gestudeerd. Op Mulo B niveau. En ook nog afgemaakt, met diploma. Jij ook?
Ooit gepraktiseerd? Zo ja , wil je dan even uitleggen hoe het echt zit?
Ik kan nog wel wat informatie van échte wetenschappers gebruiken? Of ben je méér van het type activist en daarmee wetenschapper af? Klimaatgelovige misschien?
“We zijn nog steeds met hiërogliefen bezig als het om klimaat gaat”
Waar is het verschil tussen onvolwassen wetenschap en pseudo klimaat wetenschap (gesteund door scenario’s op basis van modelpredicties , die gebaseerd zijn op gemanipuleerde historische klimaatdataseries)
De kern is dat de politiek met pseudo-wetenschap aan de haal is gegaan om de huidige democratie en burger inspraak te destabiliseren.
Angstverspreiding is de aanjager voor ideologische verandering.
Een paar dagen geleden werd er n.a.v. de artikelen over de extreme weersomstandigheden, en de reacties daarop van bestuurders en klimatologen, hier ook flink gediscussieerd – betrokkenen o.a. Hans Erren, Lo, Martijn van Mensvoort, Modeleur – over het verband tussen extreme weersomstandigheden en climate change.
Attribution study heet dat.
Klein probleempje: climate change is nog steeds verondersteld, extreme weersomstandigheden zijn zichtbaar.
Eén van de mooiste vond ik wel: mag er een verband gelegd worden tussen vroeger en nu m.b.t. de oorzaak. Wel, dat moest – eventjes – want waarom was het anders extreem nietwaar … totdat de goegemeente ontdekte dat extremen vroeger net zo frequent, of frequenter konden zijn – en toen mocht het verleden plotseling niet meer met het heden vergeleken worden om een uitspraak te doen … volgens Modeleur althans. Dit vond ik wel een juweeltje van hem: een forse overstroming toen vergelijken met een forse overstroming nu is appels met peren vergelijken.
Soit. Wel,
a) Geert Jan van Oldenborgh springt niet overeind uit zijn stoel voor een rapid attribution analyses als het geen extreem betreft
b) het is Van Oldenborgh die zegt dat extremen voor de industriële revolutie minder extreem waren
b) dat is het gevaar dat voorspeld wordt: dat de frequentie toeneemt t.o.v. vroeger
Alles wordt in het licht van vroeger gezet.
Maar er is iets veel raarder aan dat uit de stoel opspringen van Van Oldenborgh: Er is sprake van climate change, en wat zien we? 360 van de 365 dagen is het normaal weer, en een enkele keer is er een extreempje. Hier zou Van Oldenborgh tijd moeten vinden voor enig zelfonderzoek: er is climate change, Geert Jan gelooft heilig in climate change … en valt van zijn stoel als hij het zich één dagje ziet manifesteren.
Roger Pielke jr. heeft op twitter aan rapid attribution analysis (en Duitse regens) een draadje gewijd. Dat heeft Modeleur ook gezien, en hij meldt dat enthousiast. Alleen, Pielke deelt zijn enthousiasme niet. Integendeel, dat draadje begint met
There is no doubt that attribution claims have run far out ahead of detection of trends
en eindigt met
I can think of no other area of research where the relaxing of rigor and standards has been encouraged by researchers in order to generate claims more friendly to headlines, political advocacy and even lawsuits …
Nou ja, dat Geert Jan van Oldenborgh inmiddels de kolommen van de NYT heeft gehaald is uiteraard ook een soort verdienmodel.
“totdat de goegemeente ontdekte dat extremen vroeger net zo frequent, of frequenter konden zijn”
Dergelijke vergelijkingen zijn erg moeilijk en die conclusie klopt objectief gezien waarschijnlijk niet.
Extremen van vroeger zijn nu waarschijnlijk niet meer extreem omdat allerlei maatregelen zijn getroffen.
Zo hadden we halverwege jaren negentig grote overstromingen van de Maas.
Dezelfde regenval en verhoging van de waterafvoer zou nu tot alleen hoge waterstanden hebben geleid en dus niet gelden als extreem (dankzij de maatregelen van Rijkswaterstaat).
Hetzelfde geldt waarschijnlijk voor de overstromingen van 1926 en 1643. Niet met zekerheid te stellen omdat we de omstandigheden van toen niet kennen.
Zo kun je ook kijken naar de weer extremen langs de kust.
De 1953 watersnood ramp zou bij dezelfde weersomstandigheden (zeewater peil verhogingen en golven, wind) nu gelden als een harde storm.
Juist het KNMI heeft o.a. daar het volgende op te zeggen:
https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/recente-droogtes-in-historisch-perspectief
@Albert,
Eens t.a.v. droogtes.
Maar dat is een ander, hier minder desastreus onderwerp waartegen wij, anders dan bij overstromingen, ook nauwelijks maatregelen nemen om herhaling te voorkomen…
Selectief de klimaathistorie beoordelen / extrapoleren dus, Gresnigt. Geldt alleen voor droogtes? Zal toch niet waar zijn, dat je al weer door de mand valt?
Het omgekeerde was er ook, indijking en droogleggen van natte gebieden waardoor waterstanden en debieten hoger werden.
“Zo kun je ook kijken naar de weer extremen langs de kust.
De 1953 watersnood ramp zou bij dezelfde weersomstandigheden (zeewater peil verhogingen en golven, wind) nu gelden als een harde storm.”
Ja en de hitte van 1944 is nu gewoon lekker weer want er is betere zonnecrème en er zijn warmtepompen.
Weersextremen hebben geen ruk met adaptatie te maken.
Sterker nog ze nemen af terwijl de schade toeneemt.
Johan,
Ik zit er op te wachten tot die ramp – mijn Ramp! – wordt weggehomogeniseerd.
zou jammer zijn Leonardo want het blijft toch een mooi nummer .
https://www.youtube.com/watch?v=S43YhQ_eGTw
Je verwart de extreme weersomstandigheden met de extreme uitwerkingen er van. Dat zijn nu appels en peren (hint naar Modelleur).
@Seb 24 jul 2021 om 11:47 Dat heet nu adaptatie, mijn jong. U weet wel dijkjes, kanalisering, uitbaggeren etc. Het zijn immers de gevolgen, niet de incidenten zelf.
@Hetzler,
Het gevolg van die dijkjes, enz. is dat hetzelfde weer niet meer wordt gezien als extreem.
Kortom dat het weer steeds extremer moet worden om als extreem te worden gezien.
Dus zou de frequentie van extreem weer moeten afnemen als het klimaat niet verandert.
Tenzij het weer inderdaad steeds extremer wordt.
Hoezo opwarming en ijafsmelt, is de huidige situatie wel bijzonder?
in 1878 wist de Fins-Zweedse poolonderzoeker Adolf Erik Nordenskiöld voor het eerst succesvol de hele Noordoostelijke Doorvaart te bevaren van het westen naar het oosten.
The expedition:
Vega left Karlskrona on June 22, 1878, made a stop in Tromsø from July 17 until July 21. In Tromsø, Vega was joined by the cargo ship Lena, commanded by Edvard Holm Johanssen. The ships reached Cape Chelyuskin, the northernmost tip of the Eurasian continent, on August 19, 1878. Lena navigated up the Lena river towards Yakutsk on August 27, with Vega continuing east along the coast, which had only a narrow ice-free strip a couple of miles wide.
Op dit moment ligt op die plaats een meter ijs, het is de vraag of dat nog wegsmelt deze zomer.
https://www.wintergek.nl/actueel/zeeijs
Inderdaad, we spreken altijd maar over het klimaat, maar over welk klimaat gaat het dan? Je hebt verschillende klimaatzones op aarde. We spreken altijd over het mondiaal klimaat, maar bestaat dat wel? De aarde lijkt op een bol, en de zonne-energie is niet gelijk verdeeld op aarde. Dus de zon is de aandrijving van het klimaat over onze aarde. Maar de zon is niet overal even sterk, dus ontstaan er klimaatzones. Dus hier is een punt in dit artikel, over welk klimaat spreken we nu?
Willy, onderschrijf je opmerking over ‘het klimaat’ en zelfs op kleinere schaal zijn er al verschillende klimaatzones. Het vaste land van Spanje bedraagt circa 490.000 km2, met in het noorden een zeeklimaat (Atlantische kust), een bergklimaat (Pyreneeën en Sierra Nevada), een mediterraan klimaat (oostelijke en zuidelijke costa’s), een landklimaat (centraal Spanje) en een woestijnklimaat (noordoosten Andalucia en deel Murcia).
En onderwijl gaat het KNMI beweren dat de regenval van de afgelopen tijd het gevolg van Klimaatverandering is, hoewel ze een slag om de arm houden door te stellen dat deze weersomstandigheden ook vroeger voorkwamen. Dat lage druk gebieden door een blokkade van hoge druk gebieden in het noorden van Europa en het Azorenhoog, hun weg over Europa zochten en gevoed werden door warme vochtige luchten vanuit de hoge druk gebieden, is dus voor het KNMI een bewijs dat er een Klimaatverandering heeft plaatsgevonden, waardoor delen van Europa meer regen dan normaal hebben gekregen.
Enkele jaren geleden was de extreme warmte het gevolg van Klimaatverandering, en nu het regent is dat ineens het bewijs van Klimaatverandering.
Beter ware het dat men gewoonweg toegeven gaat dat men het nog niet weet en er gedegen onderzoek naar gaat doen, wel met het achterwege laten van de vooringenomenheid dat het zeker het gevolg van Klimaatverandering komt.
Dan kun je dus ook met droge ogen gaan beweren dat de vele steek en schietincidenten in ons land, en daarbuiten, het gevolg van Klimaatverandering zijn die druk uitoefenen op de hersentjes van labiele mensen.
Overigens, weer een zeer treffende bijdrage van Leonardo.
De vele steek en schiet incidenten zijn ook een gevolg van klimaatverandering. De overgrote meerderheid hierin kan gelinkt worden aan klimaatvluchtelingen en hun nazaten.
Ze worden met de dag gekker.
Het klimaat redden? Wat moeten ze redden? Ze draaien kompleet door.
Alleen de slimmeriken lachen zich een bult, ze slaan flink munt uit een niet bestaand probleem.
Utrechtse wetenschappers onderzoeken manier om broeikasgas in oceaan op te slaan en zo het klimaat te redden.
https://www.ad.nl/utrecht/utrechtse-wetenschappers-onderzoeken-manier-om-broeikasgas-in-oceaan-op-te-slaan-en-zo-het-klimaat-te-redden~a7bc050e/
Theo
Zo is het ook geen kunst meer om onderzoeksgelden los te peuteren. Creëer een angst en zorg dat iedereen er herhaaldelijk, liefst 1 x daags, mee wordt geïndoctrineerd. Neem de angst in de titel van je onderzoek op en je zit financieel op rozen. Herhaal het onderzoek met kleine aanpassingen met enige regelmaat en het geld blijft stromen. “Klimaat” en “CO2” en “zeespiegelstijging” lijken me mooie voorbeelden.
Ook opkomende landen gaan full electric. In india zijn vorig jaar 5000 elektrische autos verkocht op een totaal verkoop van 2.400.000 stuks. De import heffing is daar 100% op autos boven de 40.000 USD.
Frans Timmermans 2.0.
Voor mij een arbeider verrader 1.0 geen goed woord voor over, dat vertelde ons gisteren nog een mevrouw die net 90 jaar was geworden, wat was dat vroeger een fijne man zei ze, en ook nog een geboren Limburger.
Maar nu gooide ik hem liefst als spek in de erwtensoep.
We moesten er heerlijk om lachen, ze is nog goed bij de pinken.
https://www.manners.nl/stijlevolutie-frans-timmermans-pvda/
Frans Timmermans dropt ingrijpende klimaatmaatregel voor auto-industrie
https://www.manners.nl/europese-comissie-2035-elektrische-auto-industrie/
“En voor zover er veel zijn, zijn ze niet duidelijk onderscheidbaar, omdat je niet als tussen landen een grens hebt tussen klimaat A en klimaat B.”
Ken je de klimaatclassificatie van Köppen-Geiger, Leonardo?
https://klimaatinfo.nl/informatie/klimaatclassificatie-van-koppen/
ben ik mee bekend, Hans
Interessant onderzoek. De boomresten zijn uit het Atlanticum, een periode waarvan bekend is dat het warmer was dan nu (of dan voordat de huidige opwarming begon). Lokaal kan de afwijking natuurlijk nog groter zijn geweest.
https://en.wikipedia.org/wiki/Atlantic_(period)
Houd er ook rekening mee dat het land in Zweden na de ijstijd flink omhoog is gekomen (Post Glacial Rebound), tot ca 200 meter.
Leonardo, ik heb genoten van dit artikel, lees maar waarom:
Een verdwaalde hittegolf, een brandje daar en dan langdurige stortregen op één plaats en je hebt chaos een typisch voorbeeld van Climate Change (Klimaatverandering) aldus de vriendjes van Van Oldenborgh, KNMI onderzoeker, in hun recente studie.
Maar klimaatverandering is het resultaat wanneer je het klimaat van een regio over een langdurige aansluitende periode vergelijkt met een voorgaande langdurige periode, deze periode was voorheen tenminste 30 jaar, nu heeft het Klimaatpanel van de VN (IPCC) dit losgelaten en kun je zelf je periode kiezen.
Climate Change wordt door het IPCC bekeken over de hele aarde, dus niet per regio omdat daar grote verschillen tussen zijn en de bestaande klimaatindeling hiervoor niet gebruikt kan worden en zo zit je dan iets te vergelijken wat niet bestaat.
Hier in Nederland hebben we geen orkaanseizoen, geen moessons, geen tornado’s zoals op andere plaatsen in de wereld, wat moet je dan met zo’n studie, laat staan klimaatmaatregelen nemen die daar op gebaseerd zijn.
Tja, dan gaat de politiek zich hiermee bemoeien, het resultaat van lobbygroepen zoals milieudefensie, Green peace enz, en ontstaat het Klimaatakkoord van Parijs 12 dec 2015 en kan (moet) hierop klimaatbeleid worden gemaakt.
Alleen een groot aantal landen wordt tot 2030 vrijgesteld voor het nemen van reductie maatregelen zoals China, India en de ontwikkelingslanden, alleen de rijke landen die moeten wel beginnen met reduceren van de uitstoot van broeikasgassen, een prima manier om de concurrentiepositie van die landen te verbeteren en de productiekosten te laten stijgen van de rijke landen in het westen, zoals de EU, de VS en Canada enz, van de 197 ondertekenaars reduceren slechts 44 landen hun CO2-uitstoot.
Als overheid kun je niet aan klimaatknoppen draaien wanneer deze er niet zijn en kn je daarvoor ook geen computermodellen maken.
@Marinus de Korte 24 jul 2021 om 17:47 …alleen de rijke landen die moeten wel beginnen met reduceren van de uitstoot van broeikasgassen,….
Gelukkig moeten die landen helemaal niets want Parijs is niet bindend. Talloze verstandige landen hebben dan ook besloten niet aan die Klimaatflauwekul mee te werken en mee te gaan in die hysterie die vooral Timmermans en Samsom hebben bevangen. Negeren is het beste.
Jeroen Hetzler,
Het Klimaatakkoord van Parijs is inderdaad geen verdrag en er kunnen geen sancties worden opgelegd vanuit dit akkoord, maar de EU heeft dit akkoord wel bindend verklaart en de uitvoering daarvan ook en daar hebben alle regeringsleiders van de EU mee ingestemd, vandaar dat de rechter het klimaatbeleid van de Nederlandse staat kan toetsen aan de daaruit voortvloeiende wetten.
Van de 197 landen hebben slechts 11 dit Parijse Klimaatakkoord niet geratificeerd en door te ratificeren heb je wel degelijk verplichtingen aangegaan om dit akkoord uit te voeren en zijn de uitvoeringsmaatregelen van het IPCC van kracht zoals in het Decision Sheet DS 21 als bijlage bij dit akkoord van kracht verklaard. Dit akkoord is in de demissionaire periode van Kabinet Rutte II als een hamerstuk door de Tweede- en Eerst Kamer gejaagd in juni 2017.
Dat al die landen in de val getrapt zijn vanwege de angst cultuur kan ik niet begrijpen, ik snap ook niet waarom je zo’n akkoord ondertekend, maar zoals het is kan ik niet veranderen, echter Nederland kan net als alle ondertekenaars hier weluitstappen, of de EU dan sancties zal opleggen valt te betwijfelen, want ik heb het vermoeden dat veel landen de (dictatuur) van de EC van Timmermans met adjudant Samson meer dan zat zijn.
De 44 rijke landen hebben zich wel zelf verplicht om reductiemaatregelen te nemen en moeten dit dan ook uitvoeren wanneer ze dat in wetten hebben vastgelegd, wel de waarheid vertellen, want zo schep je verwarring bij de burgers, met halve waarheden schiet je niets op en die krijg je als een boemerang terug op je bordje.
@Marinus de Korte 24 jul 2021 om 17:47 …alleen de rijke landen die moeten wel beginnen met reduceren van de uitstoot van broeikasgassen,….
Terecht want de rijke landen brengen per persoon factoren meer vervuiling in de wereld en
maken per persoon factoren meer hulpbronnen op dan ontwikkelingslanden. Zelfs als je het vergelijkt met China/
Seb, China is inderdaad een straatarm land. Van iedere 2 Rolls-Royces die worden geproduceerd gaat er nu 1 naar China. Bovendien is er nauwelijks iets van export naar het rijke Westen omdat China absoluut niet in staat is om iets te produceren dat wij in het Westen willen hebben.
Die lullige 40 goederentreinen die per week naar o.a. Rotterdam rijden en die paar containerbootjes stellen natuurlijk niets voor.
Terecht dat China niets hoeft te doen en fijn dat jij weer een communistische dictatuur in bescherming neemt.
Als door temperatuurstijging allerlei extreme weersituaties toenemen, wat een paradijs moet het geweest zijn tijdens de laatste glacialen, toen (tijdens de voorlaatste) half Nederland onder een ijskap was bedekt. Dat is natuurlijk onzin, hoe kouder, hoe ongunstiger de levensvoorwaarden voor de mens. Als de temperatuur verandert, verschuiven de klimaatzones en de extreme situaties verschuiven mee, of die nu door hogere of lagere temperaturen veroorzaakt worden. Maar heden ten dage waart een collectieve zinsbegoocheling rond. Om Anneke Grönloh’s “brandend zand” te parafraseren: “CO2 in het land berooft je volledig van het verstand”.
Als de temperatuurstijging er 1000 jaar over doet, kunnen mensen geleidelijk migreren, en dieren ook. Wat er nu gebeurt is van een andere orde.
En 100 jaar industriële activiteit heeft het in zich om het honderden jaren steeds warmer te laten worden, waarbij we geen garanties hebben dat het binnen de perken blijft.
Zo wil ik niet herinnerd worden!
https://goedevoorouder.nl/goede-voorouder/
Dick Roorda
Maar natuurlijk wél als de gebruiker (internet, computer, eclectische energie uit koolstof etc.) van al die industriële activiteit waarvan je reactie het gevolg is? Foei ga je schamen.
Germany has spent almost $600 billion on climate since 2000.
Nothing has been accomplished… except electricity has become so expensive it is considered a luxury good.
bloomberg.com/news/features/2021-07-23/angela-merkel-leaves-a-mixed-climate-legacy-in-germany via
@markets
https://twitter.com/JunkScience/status/1418584142539894788
Ook voor Nederland is de Nordstream2 pijplijn met Russisch aardgas van belang voor onze gasrotonde en tegengas tegen ‘”100% van het gas af” (de megablunder van minister Wiebes / RutteIII !) https://www.climategate.nl/2021/04/96548/
“100% van het gas af” dat feitelijk onmogelijk te realiseren is de komende 30 jaar, Reden?
Tekort aan installateurs, tekort en achterstand aan elektriciteit-infrastructuur en een oplopende achterstand in de uitrol van “hernieuwbare” energieproductie en toenemende EV’s.
Daarbovenop komt het effect van toenenemde burgerprocessen (door de uitspraak onlamgs door de Raad van State) met schadeclaims tegen de overheid en ge-eist afbreken van operationele en stopzetten nieuwe geplande windturbineparken / zonneparken, die geen MER hebben ondergaan.
Aardgascentrales met Russisch gas is 50% schoner dan de met fijnstof en CO2-uitstotende biomassacentrales!
Scheffer
Principënreiter kunnen het inderdaad wel bont maken. Practice what you preache is voor hen vaak een brug te ver. Maar het is voor de goede zaak hoor ik hen denken. En dan mag je zondigen blijkbaar. Het doel dat de middelen heiligt.
Principiënreiter dus.
wel, Dirk (Roorda),
Je hebt op verschillende plekken deugtnietpuntjes neergelegd, dus ik antwoord je maar even in de hoofdlijn.
Aan ieders privé-behoefte van structuur kan ik natuurlijk niet voldoen, I’m sorry. Maar als je meent dat een andere structuur de lezers beter doet begrijpen dat ik maar wat zit te ouwehoeren – dan zou ’k iets meer doen dan een keutel neerleggen – dan ligt er een taak voor je: om de misleiden op het rechte spoor te zetten.
Vergeet dan even niet te vermelden wat er fout is aan mijn opmerkingen over CO2.
En misschien dat je ook even iets kunt corrigeren aan mijn beeld van de statistische fratsen van de rapid analisten – wel even meenemen wat “onopgevoede sceptici” als Pielke jr. daarover te zeggen hebben – waar ik hier een toelichtend comment aan heb gewijd (en hou niet op bij inlezen over dit onderwerp bij Pielke, want er is behoorlijk wat in te lezen op dit gebied … voor jou).
Of wellicht kun je even aanduiden waar Van Oldenborgh die zak met ballen gevonden heeft, met de aantallen kleuren natuurlijk – want dat bevreemdt mij: als je model niet eens kan voorspellen wat het weer-“systeem” gewoon zo maar even doet, dat je dan volhardt in het gebruik van het model om de oorzaak van die “onvoorzienbare” weerverschijnselen te duiden, en tot kansberekening te komen.
En natuurlijk niet aankomen met “verbazend goede resultaten met superveel gereken”. Dat oogt wel samenhangend, maar superlatieven beweren meestal niks behalve dan dat ze de overmatige bewondering van de toevallige aanschouwer een beetje reliëf geven.
Trouwens, wel jammer van die sterrenkundigen die je erbij haalt, die zijn, gegeven de enorme hoeveelheid data en de beperkte rekenkracht, lang niet zo zelfgenoegzaam over hun modellen als onze weer- en klimaatprofeten.
En natuurlijk ook niet een nogal onwetenschappelijke deur intrappen en vragen of ik in de spiegel wil zoeken naar goede voorouders – en of ik daar een beetje op lijk. Wel, ik heb wel in zo’n soort spiegel gekeken, naar mijn ouders, en mijn opa’s en oma’s, en naar mijn aardige bakker die me als vrije-tijds-hulp in de bakkerij nog een beetje opvoedde zelf. En ik heb besloten dat ik goeie mensen zag, die hun best deden om de wereld een beetje aangenaam te maken voor hen voor wie ze zorgden, en ook nog voor hun samenleving – en daarmee voor verbazend goede resultaten hebben gezorgd op heel veel terreinen van de samenleving – okay, zonder superveel gereken … dat dan weer niet.
Het waren vooral geen angsthazen – mensen die bang waren voor de herinneringen van hun kinderen.
Misschien een beetje jaloers op opvoeders zoals ik had, Dirk, vanwege jouw Covid19- of emissie-perikelen?
Bedank voor deze goede weergave van de “World weather Attribution” club en hun doelen.
Nog twee citaten van hun website.
1) “The goal of this ambitious effort is to use peer reviewed science to provide decision makers, the public, and the media with early, science-based answers to the questions of whether and to what extent global warming caused by greenhouse gas emissions played a role in an event’s probability and magnitude,” said Dr. Friederike Otto, of the ECI.
Het onderzoek van v Oldenborgh c.s. is gedaan in 5 dagen en niet “peer reviewed”.
Kennelijk was “providing de media with early answers”, te belangrijk om echt onderzoek te doen.( als dat al kan)
2) “Our team believes that a careful science-based assessment is extremely valuable, even in cases where we can’t provide hard numbers,” said Dr. Maarten van Aalst, Director of the Red Cross Red Crescent Climate Centre. “It is important to recognize that ‘we don’t know’ or ‘there is no significant trend’ are also valid findings.”
Alleen de NRC begreep dat “an event probability” van 1 in a 1000 years, en in het 1900 klimaat, 1 in a 150.000 years “we don’t know”, en “no valid trend” betekend.
NRC, “Met andere woorden: een toevalstreffer. Ze schrijven het zelf op als het statistische equivalent van really bad luck”
Statistische duimzuigerij.
zoekplaatje met een wijsheid van onze Gerrit, mensen
zoekplaatje: welke wijsheid wordt hier gedebiteerd?
Je kunt tegenwoordig het klimaat ook redden door je huis in de grafeenverf te zetten. Dat neemt dan ook CO2 op, die verf. Het is alleen de vraag of het leuk is, al dat grafeen in het milieu. Zou het hetzelfde gaan als met asbest?
Het is toch niet goed om met dergelijke materialen te werken, als de wetenschap waarschuwt voor de gevolgen? Straks zitten we met nóg meer tumoren enzo. Het goedje is zó scherp, scherper dan het scherpste scheermes. Het kan het DNA en de cellen zelf doorsnijden en longontsteking veroorzaken. Zie: https://www.spandidos-publications.com/10.3892/etm.2021.9893
Zou e.e.a. soms ook ‘covid’ gerelateerd zijn? Longklachten, bloedplaatjes die samenklonteren. . .
En dan te bedenken dat ‘Europa’ en graphene flagship met een subsidie van 1 miljard Euro heeft.