De nederlaagstrategie van een militair President Mohammadu Buhari schuift ook aan op de COP26 in Glasgow. Hij is president van Nigeria

President Buhari. Foto: BBC.

Van onze COP 26-correspondent.

President Mohammadu Buhari schuift ook aan op de COP26 in Glasgow. Hij is president van Nigeria en vertegenwoordigt een bevolking die net zo groot is als Luxemburg, Denemarken, Nederland, België, Frankrijk, Polen en Duitsland bij elkaar. Rutte mag blij zijn dat hij hem een hand mag geven.

Qua inwonertal is Nigeria nog booming ook. Generaal Majoor b.d. Buhari zal geen groot orator zijn, mogen we verwachten. In een panel over klimaatverandering ging hij onlangs niet direct in op vragen, maar las als antwoord uitgetikte passages voor. Forse kritiek op twitter. Maar dat is eenmaal de stijl van een president.

Nigeria verkeert in een spagaat, enerzijds een mondiale olieproducent, anderzijds een bevolking in grote armoede en verstoken van energie. Hij wil best de klimaatdoelen wat aanscherpen, maar dat kan niet zonder internationale steun. Het niet meer affakkelen van olieputten haalde het target bij lange niet en de dure windenergie komt ook maar niet van de grond. Maar naarmate iets minder succesvol is in Nigeria heeft hij – nu we allemaal een COP 26 blauwe hoed hebben – een zeer sterke onderhandelingspositie.

Aan de vooravond van de COP26 liet hij weten:

‘De invloed van klimaatverandering doet zich onder meer in Nigeria op verschillende manieren voor: als oorzaak van conflicten, onveiligheid van voedseltoevoer, het opdrogen van meren, het verlies van bestaanszekerheid en migratie van jongeren.’

Het is allemaal vreselijk in zijn land en grote internationale steun is gewenst. Diederik Samsom liet zich onlangs op de radio ontvallen dat Congo (110 miljoen inwoners) en landen als Nigeria op termijn kleine kernenergiecentrales zouden moeten laten bouwen. Nederland zou daarvoor niet geschikt zijn. Hullie wel, wij niet.

Cijfers van de FAO geven trouwens aan dat de voedselproductie in Nigeria enorm is gestegen, ook in gebieden waar het warm is geweest over de laatste 20 jaar:

Cassave (voedsel no1 in Nigeria: groei van 283%

Yams, zoete aardappelen: groei van 448%

Mais groei van 108%

Rijst groei van 305%

Misschien kan Buhari dit lijstje eens voorlezen in Glasgow.

***

Ondertussen wil het niet erg opschieten met die verschrikkelijke opwarming. In vergelijking met de maand daarvoor was oktober weliswaar iets warmer, maar nog steeds 0,3 graden onder de piek in 2016. Kortom, Moeder Natuur lijkt niet ècht te willen meewerken aan het aanwakkeren van de klimaathysterie om van Glasgow een succes te maken.

De nederlaagstrategie van een militair President Mohammadu Buhari schuift ook aan op de COP26 in Glasgow. Hij is president van Nigeria