Klimaatburgemeester over de vloer Zelden was een overheidscampagne zo triest de treurigheid van een koersloze natie

 

Van een onzer correspondenten.

U zult het stellig hebben gemist want gelukkig heeft het fenomeen deze maand maar een kleiner deel van Nederland overspoeld: de klimaatburgemeester was in aantocht.

In de onlangs gehouden klimaatweek konden burgers, u en ik, andere burgers aansporen om de klimaatdoelen voor 2030 te halen. Iemand die andere burgers ‘inspireert’ mocht zich een week lang klimaatburgemeester noemen. Niet alle gemeenten deden mee. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat was niettemin positief verrast over het aantal aanmeldingen van 150. Allemaal burgers die wat graag klimaatburgemeester wilden worden. In het montere persbericht:

‘Want hoe eerder we met z’n allen minder CO2 uitstoten, hoe beter het is voor ons allemaal. Niets doen is geen optie.’

Zelden was een overheidscampagne zo triest. Bij de aftrap was er het bekende kind dat de ‘officiële Nationale Klimaatweekvlag’ mocht hijsen bij de Hofvijver in Den Haag: onze jongste klimaatburgemeester.

In de treurigheid van een koersloze natie werd de functie omschreven als:

‘Iemand die zich inzet voor een beter klimaat door zijn eigen levensstijl aan te passen. Dat kan iets groots zijn of klein. Goedkoop of duur. Van je huis laten isoleren, tot minder voedsel verspillen.’

Het kind van acht deed zelf aan het recyclen van plastic. Of er ook volwassenen bij het zeer complexe omsmeltingsproces van afval naar plastic stoeltjes betrokken waren, werd niet goed duidelijk. Ook niet of de inhoud van de koelkast ter sprake komt in het contact met de nieuwe klimaatautoriteit.

Klimaatburgemeesters blijven in ieder geval tot het einde van dit jaar. Aan de titel kunnen geen rechten worden ontleend, meldde het ministerie na kritische vragen. Er is ook geen auto met chauffeur beschikbaar.

***