Van een onzer correspondenten.
Een nieuwe Atoomcoöperatie wil dat burgers en MKB-bedrijven nauwer betrokken raken bij de aanleg van nieuwe kerncentrales in Nederland. De nucleaire coöperatie, volgens haar oprichters de eerste in haar soort in de wereld, moet als gesprekspartner dienen voor de overheid en mee investeren als plannen worden uitgevoerd. Dat schrijft Edwin Timmer in het AD.
De Atoomcoöperatie volgt het voorbeeld van bestaande energiecoöperaties die al participeren in projecten voor zon- en windenergie.
‘Wij willen dit ook voor kerncentrales mogelijk maken en we zien graag dat burgers en bedrijven kunnen meebeslissen en meeprofiteren als er nieuwe kerncentrales worden gebouwd’, zegt medeoprichter Patrick Bauduin.
De Britse fabrikant Rolls Royce is ver gevorderd met het ontwerp van een ‘small modular reactor’ ofwel kleine kerncentrale. De nieuwe Atoomcoöperatie wil erg graag in mee investeren.
In gesprekken met overheden en industrieclusters bleek dat zij een coöperatie een aantrekkelijke vorm vinden om goed met de burgerij te kunnen overleggen, verklaart medeoprichter Wim Fleuren in het AD:
‘Juist in de regio, zoals bijvoorbeeld Limburg, is men al heel ver met het denken over kleine kerncentrales als CO2-vrije aanvulling op het stroomnet. (…) Burgers en MKB-bedrijven hebben alle belang bij vaste tarieven en een stabiele levering van elektriciteit. Daar is het ons om te doen.’
Met haar deelname in nieuwe kerncentrales wil de Atoomcoöperatie het draagvlak onder Nederlandse burgers voor kernenergie verder vergroten. Zes op de tien Nederlanders is al voorstander van de bouw van extra kerncentrales in Nederland. De nieuwe club noemt dat ‘bemoedigend’.
***
Voor het gehele AD- artikel, zie hier.
***
Natuurlijk ook in Limburg zijn ze er al lang mee bezig.
Ook met biogas waren ze goed bezig, alle vergunningen waren rond, maar de regering vond het maar niets al die stinkende stront wat vervoerd moest worden.
Ik ben geen echte voorstander van kernenergie, maar ook geen tegenstander.
Wat moet je toch met al die andere rommel waar de natuur goed gezind voor moet zijn, wind en zon.
Dat ze maar eens een wijk aansluiten met alleen wind en zon, en niet groter dan wat ze altijd zeggen, dit levert voor een x aantal huishoudens de stroom.
De uitkomst weet ik al.
Ze doen niks anders dan investeren in oude troep en uiteindelijk heb je een duur onbetaalbaar systeem wat niet werkt en waar het onderhoud niet meer te overzien is.
En waterstof, veel fabrikanten geven de brui er aan net als Toyota die er veel van verwacht hadden, allemaal fabeltjes.
Ik heb een tijd terug nog een waanzinnig stuk gelezen over de electrische vrachtwagen, om een lang verhaal kort te houden, ingenieurs vonden het niet te pruimen, sciencefiction, als ze werkelijk allemaal moesten gaan laden avonds op een parkeerplaats of tussen hun rijtijd pauze, dan hoort de aarde op met draaien.
Je kunt accu’s hebben wat je wilt, het feit blijft de stroom moet er in hoe dan ook, en bij vrachtwagens snel, en als daar nog een koel of vries installatie bij moet draaien van zuid Europa tot hier dan weet je toch al genoeg.
Veel mensen veel illusies.
Theo
Die wijk zal nog wel lukken. Alleen is het de vraag hoe je de winterperiode overbrugt en dat is afhankelijk van je verbruik in Nederland toch zo’n 3 maanden.
Om de 20 jaar nieuwe, hopelijk tegen lage kosten recyclebare panelen en om de 10 jaar een nieuwe kostbare buurtaccu?
Er kan veel, maar tegen welke prijs en ten koste van te weinig beschikbare mineralen? Zolang de subsidiekraan, al dan niet verkapt, open moet blijven staan is het een slecht idee en voorziet het daarnaast maar voor 20% in het totale energieverbruik. En daarnaast laten we ook nog eens veel elders produceren om het energieverbruik te verhullen en naar andere landen te wijzen als de grote “vervuilers”.
Nee Peter, alleen wind en zon, geen accus, waar moeten ze straks met al die chemische rotzooi naar toe?
Ze maken er een zooitje van, en een duur, dat kunnen onze kindertjes straks niet meer rukken, maar dat zal ook wel de bedoeling zijn.
Theo
Uiteraard geldt dat recyclen dan ook voor die accu”s. In het vraagteken zat het sarcasme verborgen.
Helemaal aan het einde van het betoog legt ook Bakas uit hoe hij en ook ik er tegen aankijkt,
vanaf 1.00 uur
https://www.youtube.com/watch?v=VNdXrmRZqfA&t=23s
Theo
En deze speciaal voor Bas Gresnigt. Zou die ook binnenkort een boek gaan schrijven om zijn ingenieurstitel meer elan te geven.
https://www.youtube.com/watch?v=UWFGg7TFr7U
Het lukt mij niet om me in te denken wat de functie zou kunnen zijn van een atoomcoöperatie.
Een coöperatie heeft de bedoeling voor een bepaald product/gelijksoortige producten de aanschafprijs te doen dalen door de tussenhandel uit te schakelen.
Maar die stroom moet het net op.
Dat heet niet uitschakelen. Dat gaat toch net zoiets worden als “groene” stroom?
En waar gaat die coöperatie de deskundigheid weghalen die nodig is om aan de tafel te zitten en mee te beslissen?
Nou ja, inmiddels kun je, atoomenergie nog ver weg, al lid worden. Kosten € 23,50 per jaar.
En de oprichters staan energetisch te stralen op hun internetplaatje.
Waar ik bang voor ben?
Ik begrijp best dat ambtenaren daar blij mee zijn. Een perfecte kweekvijver om mensen tussen de oren te stoppen dat een energietransitie heel moeilijk, ontzettend zwaar is en niet een twee drie gedaan is.
En ik moet aan de Vereniging Eigen Huis denken, die zonder enige deskundigheid het alarmisme omarmd heeft en niet meer let op de woonkosten.
Dat noemen ze een graantje mee pikken Leonardo.
En Eigen Huis, inderdaad wat een propaganda blad is dat geworden.
Ik heb al tegen mijn vrouw gezegd, zeg dat blad op, je hebt al jaren betaald en er nog nooit wat aan gehad.
Zou ook niet weten wat hun voor mij zouden moeten betekenen.
Ook dat collectieve inkopen is een wassen neus, regel dat zelf dan ben je nog goedkoper uit als je iets moet hebben.
Welke orde van grootte van vermogen moeten we aan denken bij zo’n mini-kerncentrale?
10 tot 300 MW.
Voor info zie:
https://www.nucleairforum.be/thema/innovatie/small-modular-reactors
Mooie link Frans, dank.
Bas, niet reageren want we zijn jouw doorzichtige leugens, gebaseerd op artikeltjes van ver over de datum, meer dan zat.
Ook leuk:
https://www.nucleairforum.be/actualiteit/nieuws/geen-plaats-meer-voor-nucleaire-sceptici-in-raad-van-bestuur-bij-zweeds-staatsbedrijf-vattenfall
https://www.nucleairforum.be/actualiteit/nieuws/westinghouse-bouwt-mee-aan-nieuwe-kerncentrales-in-finland-zweden-en-bulgarije
En nu maar wachten op het moment dat Frenske nog voor 22 november a.s. ook iets positiefs gaat zeggen over kernenergie.
Van stikstof heeft hij totaal geen benul en van kernenergie ook niet, dus alles is mogelijk voor deze olifant in de porceleinkast van de politiek.
Zou Jetten dit wellicht gelezen hebben?
https://www.nucleairforum.be/thema/kerntechnologie-voor-dummies
LOL.
Kleine aanvulling nog:
Op 6 november schreef ik: ‘‘In totaal beschikken de VS over achttien onderzeeërs uit de Ohio-klasse, die allemaal worden aangedreven met kernenergie. Sommige van die onderzeeërs hebben ook kernwapens aan boord’.
Vraagje voor Basje:
Hoe krijgen ze in hemelsnaam zo’n enorme kernreactor in zo’n duikbootje?
Of zijn het wellicht toch kleine en zeer krachtige apparaten, die al tientallen jaren in gebruik zijn?
Het antwoord van Basje was: ‘Bij civiele kernreactoren is het verrijkingspercentage van het gebruikte Uranium <5%. Bij militaire onderzeeërs 20% of meer.
Daardoor kunnen kernreactoren in onderzeeërs veel kleiner zijn, zodat:
– de onderzeeër ook kleiner kan zin wat zijn overlevingskans vergroot
– refueling maar eens in de ~10jaar of nog minder, nodig is (was ooit eens per 2 jaar, maar dat is niet meer zo).
Bij civiele kernreactoren mag dat terecht niet vanwege het risico dat iemand een vuile bom van dat hoogverrijkt uranium maakt'.
Ongewild houdt hij hier dus een pleidooi voor zeer krachtige kleine KC's. Hartelijkdank Basje.
Dat argument van de vuile bom is weer typisch Gresnigt . Alsof je van dat 'afval' uit een duikboot geen vuile bom zou kunnen maken.
Die veiligheidsmarge met normale KC’s is wereldwijd geaccepteerd.
Je kunt geen hoog verrijkt uranium (U235>20%) kopen of bij Urenco laten maken…
(maar goed ook, ik wil geen kernoorlog)
Die duikboten worden bemand door geselecteerd zeer stabiel personeel omdat de overheid niet het risico wil lopen dat een paar mensen op eigen houtje een kernraket richting Moskou, enz. gaat lanceren….
@Anthiony,
Je kunt kernafval, van o.a. Borssele, wel gebruiken om bijv het binnenhof / regeringscentrum in Gv onbruikbaar te maken.
Dat schoonmaken wordt dan een duur, lastig langdurig (jaar?) karwei als je het een beetje handig aanpakt..
Dus je hebt dan wel een groots effect.
Geen misverstanden: als je kernstroom wilt kopen moet je bij de atoomalliantie zijn. Dit is de atoomcoöperatie die ervoor gaat zorgen dat mensen a. beter begrijpen waarom we niet zonder kernenergie kunnen willen we straks onze fossiele brandstoffen kunnen uitfaseren, en b. we een vinger in de pap hebben wanneer er belangrijke beslissingen genomen gaan worden zoals bij coöperaties van windmolenparken ook het geval is.
@Jos,
En gaat die atoomalliantie dan ook de grote verliezen van die kerncentrale dragen?
Ik ben met genoegen klant en lid. Op weg naar “to cheap to meter”..
Het is me een raadsel waarom die stroomfabriekjes er niet al her en der staan. Het is al oude en welbekende technologie, ooit ontwikkeld om ouderzeeers, ijsbrekers en vliegdekschepen onbeperkt van energie te voorzien las ik. Superveilig, geen financieel risico want gewoon op voorraad en neerzetten en na 20 jaar halen ze hem op ter ontmanteling. En hopelijk voor re-processing, er zitten tegen die tijd een boel kostbare grondstoffen in het reactorvat.
“Het is me een raadsel waarom die stroomfabriekjes er niet al her en der staan.”
FG kernenergie stond lang in verdomhoekje en de lobby van zon en wind energie bleek niet geremd door voldoende kennis te sterk. Verder ontbreekt het totaal aan een breed gedragen visie over onze toekomst en in relatie met onze toekomstige energievoorziening
Je hebt ook in NL mensen met rare gedachten en wraak gevoelens.
Die stelen wat hoogradioactief afval en gaan bijv. het binnenhof daarmee vervuilen zodat er niet meer normaal geregeerd kan worden…
@de Groot,
Tegen die tijd is het kernafval onbruikbaar.
Erger,
ondergronds opbergen kan niet in NL vanwege de grote kans dat stralend materiaal zich gaat verspreiden met grondwater stromen en dan hele gebieden onbewoonbaar maakt.
Was in Dld een belangrijke factor om te stoppen met kerncentrales.
Ze hebben in Dld wel een serieuze poging gedaan met laag radioactief afval in jaren zeventig.
Het werd opgeborgen in een niet meer in gebruik zijnde, stabiele steenzout mijn: Asse2 (nabij Gorleben).
Het is een ramp geworden.
Door de warmte (van het radioactieve verval) ging het steenzout vervormen en kwam er water bij (de warmte kan onder de grond niet goed weg…).
Het pekelwater tastte de roestvrij stalen vaten zodanig aan dat die doorroestten.
Gevolg: Het water werd ook radioactief terwijl de temperatuur in de gangen (500m onder de grond) opliep.
Mensen kunnen niet meer bij de vaten als ze wat langer willen leven…
Nu is men robots, bestand tegen die straling, aan het ontwikkelen om het materiaal weer omhoog te halen.
Want geologen hebben verklaard dat de radioactiviteit over 1000 tot 2000 jaar naar de oppervlakte is gemigreerd en dan een groot gebied ongeschikt voor bewoning gaat maken….
Denk voor de kosten richting €100miljard of meer.
Zie ook: https://en.wikipedia.org/wiki/Asse_II_mine
Bas, ben jij zelf misschien een van die mensen met rare gedachten en wraakgevoelens zoals je schrijft (8-11-23:14-08)? Die indruk ontstaat als je jouw schrijfsels leest. En kun je misschien ook uitleggen hoe je hoogradioactief afval steelt om dat in het Binnenhof te leggen?
Een paar kleine SMR’s zijn niet de oplossing maar een goed begin tegen de ideologische en propagandistische blokkade door milieuactivisten zoals GreenPeace en Urgenda / Rotmans. Er is minimaal een 20-voud nodig voor totale mobiliteit en industrie in Nederland. Zelfs 2050 is dan onhaalbaar en ineffectief voor de zero-CO2 klimastdoelstellingen.
Zover kom je niet want SMR’s zijn veel te duur zoals de leden van de coöperatie die de SMR’s van NuScale (USA) zouden afnemen, hebben ontdekt.
In reactie daarop heeft NuScale het vermogen vergroot van 50MW naar 70MW, en
US govt de subsidie aan NuScale vergroot….
Van de andere SMR ontwikkelingen in USA geen vordering gezien….
Ik vrees toch dat het een doodgeboren kindje wordt gezien de keuze van Rollss-Royce e.a. om voor ~400MW te gaan = ongeveer de capaciteit van Borssele en heeft weinig van doen met het oorspronkelijke SMR idee.
Het grote probleem is dat we jokers als volksvertegenwoordigers hebben. Die acteren niet op feiten maar op hoe de wind waait en het voor hun het meest voordelig is om zich bij aan te sluiten. Eenmaal aangesloten hangen ze de paus uit en zijn ze ambassadeur voor hun eigen gewin.
Neem die Heerlenaar: bomenstoker, zonnepanelenlegger en windmolengek. Slecht voor het milieu, maar niet voor Frenske. Gas was slecht, toen weer groen. En straks als kernenergie op de agenda staat, zal grote smurf ineens van gedachten veranderen en dat supporten. Maakt niet uit, zolang Frenske maar aan andersmans-geld-infuus hangt. En zo zijn er velen politici.