Rolls Royce mini kernreactor.

Van een onzer correspondenten.

Een nieuwe Atoomcoöperatie wil dat burgers en MKB-bedrijven nauwer betrokken raken bij de aanleg van nieuwe kerncentrales in Nederland. De nucleaire coöperatie, volgens haar oprichters de eerste in haar soort in de wereld, moet als gesprekspartner dienen voor de overheid en mee investeren als plannen worden uitgevoerd. Dat schrijft Edwin Timmer in het AD.

De Atoomcoöperatie volgt het voorbeeld van bestaande energiecoöperaties die al participeren in projecten voor zon- en windenergie.

‘Wij willen dit ook voor kerncentrales mogelijk maken en we zien graag dat burgers en bedrijven kunnen meebeslissen en meeprofiteren als er nieuwe kerncentrales worden gebouwd’, zegt medeoprichter Patrick Bauduin.

De Britse fabrikant Rolls Royce is ver gevorderd met het ontwerp van een ‘small modular reactor’ ofwel kleine kerncentrale. De nieuwe Atoomcoöperatie wil erg graag in mee investeren.

In gesprekken met overheden en industrieclusters bleek dat zij een coöperatie een aantrekkelijke vorm vinden om goed met de burgerij te kunnen overleggen, verklaart medeoprichter Wim Fleuren in het AD:

‘Juist in de regio, zoals bijvoorbeeld Limburg, is men al heel ver met het denken over kleine kerncentrales als CO2-vrije aanvulling op het stroomnet. (…) Burgers en MKB-bedrijven hebben alle belang bij vaste tarieven en een stabiele levering van elektriciteit. Daar is het ons om te doen.’

Met haar deelname in nieuwe kerncentrales wil de Atoomcoöperatie het draagvlak onder Nederlandse burgers voor kernenergie verder vergroten. Zes op de tien Nederlanders is al voorstander van de bouw van extra kerncentrales in Nederland. De nieuwe club noemt dat ‘bemoedigend’.

***

Voor het gehele AD- artikel, zie hier.

***