Van een onzer correspondenten.

Nu pakjes-avond in het verschiet ligt is het een uitgelezen moment om voor Climategatebezoekers die nog geloven in Sinterklaas een aantal cadeaus de revue te laten passeren die volledig passen binnen de zeer strenge doelen van het klimaatbeleid.

Algemeen punt is, en Sinterklaas heeft daar best mee geworsteld, dat er nog niet echt een klimaatkeurmerk is. Er wordt achter de schermen in Spanje hard aan gewerkt.

Uit onderzoek blijkt dat maar vijf op de tien Nederlanders zich bewust is dat producten ‘impact’ hebben op het klimaat. En bij slechts een heel klein deel van de Nederlanders – daar heb je ze weer – speelt dit mee in de aankoop van iets. Consumenten hebben wel een duurzame intentie, maar hun klimaat-koopgedrag blijft ver achter. (Bron: Climateneutralgroup.com)

Komen we nu bij de cadeaus:

1.Klimaatkoffie

Fairtrade formuleert het zo:

‘Van smeltende ijskappen tot verwoestende bosbranden. Het gebeurt echt en het gebeurt nu! De aarde warmt op en dat heeft gevolgen voor het klimaat. Fair is het bepaald niet. Juist kleine boeren in ontwikkelingslanden ondervinden de meeste problemen van het extreme weer.’

Dit is een greep uit het brede klimaatkoffie- assortiment van Fairtrade:

2. Klimaatgadget

Een groepje studenten heeft een nieuw klimaatproduct ontwikkeld: ThermoMate. Dit gadget, een app, maakt het mogelijk de huidige temperatuur te vergelijken met een temperatuur uit het verleden: het is nu bijvoorbeeld moederdag, hoe koud was het op moederdag zeventien jaar geleden? De missie van de ontwerpers is klip en klaar: ‘Heel Nederland laten zien dat het klimaat snel aan het veranderen is. Het motto van ThermoMate is dan ook: ‘Bewustwording is de smeerolie tot verandering’. Men ziet de zaak bij ThermoMate ook breder: zelf kaarsen maken kan flink CO2 besparen. Je vindt het allemaal terug op ThermoMate bij ‘Zelf Kaarsen Maken In Vijf stappen’.

ThermoMate

3. CO2-vretende klimaat-tapijttegels

Er is een product in ontwikkeling voor in de huiskamer, tapijttegels die volgens de fabrikant C02 reduceren:

‘Na een langdurig traject van onderzoek, innovatie en doorontwikkeling brengt Interface, duurzaam vloerenfabrikant, haar eerste collectie CO2-negatieve tapijttegels in Europa op de markt. Om dit te bewerkstelligen ontwikkelde het bedrijf een nieuwe backing met meer opgeslagen CO2  dan ooit tevoren. Deze innovatie, genaamd CQuest™BioX, gecombineerd met speciale garens en micro-tufttechnieken resulteert in een (van cradle-to-gate) CO2-negatieve tapijttegel.’

Het bedrijf opereert volgens de volgende filosofie:

Fijne pakjesavond toegewenst door het hele Climategate.nl-team.

***